Tilaajalle

Seinäjoen lyseon oppilaiden lyhytelokuva perheväkivallasta valittiin upeasti kansainvälisille nuortenelokuvien festivaaleille - ”Pelkästään valinta festivaaleille on elokuvantekijälle aina voitto”

Seinäjoen lyseon oppilaita voi jo nyt onnitella hienosta saavutuksesta!

Lyseon oppilaiden lyhytelokuva Turvaa vailla on valittu Oulun kansainväliselle lasten- ja nuortenelokuvien festivaaleille.

Nuorten fiktiivinen lyhytelokuva ottaa rohkeasti kantaa perheväkivaltaan.

Jo pelkästään pääsy festareille on voitto

–Pelkästään se, että tulee festivaaleille valituksi on elokuvantekijälle aina voitto. Siitä saa kunniamaininnan työlleen. Voittaminen olisi erittäin iso juttu, mutta se on festivaaleille päässeelle elokuvalle hyvin epätodennäköistä. Kilpailussa kun vastassa on kaikki muutkin sen hetken parhaat työt. Tuli lyseolaisille voitto tai ei, tämä on suuri juttu niin nuorille kuin eteläpohjalaiselle elokuvalle, nuorten elokuvapajaa luotsannut ohjaaja Janiv Oskár iloitsee.

Turvaa vailla -elokuvan työryhmään kuuluvat Roosa Kuusela, Eemeli Kuusela, Jenna Mäkelä, Eetu Saari, Emil Helin ja Jane Neste.

Teemana isän ja pojan kipeä suhde

Seinäjoen lyseolaisten käsissä syntyi väkevä lyhytelokuva, joka käsittelee kansalliseksi tragediaksi noussutta ilmiötä, ja joka aiheensa laajuuden vuoksi vaatii jatkuvasti julkista keskustelua.

Turvaa vailla -elokuva käsittelee perheväkivaltaa, sen seurauksia, sopivasti isänpäivän alla ajankohtaista teemaa, eli isän ja pojan suhdetta sekä lapsen toivomaa muutosta isässä.

Käsikirjoituksesta vastannut Eemeli Kuusela myös itse näyttelee elokuvan pääroolin. Hän oli elokuvaa tehdessä 7.-luokkalainen.

Lisäksi nuoret ovat itse muun muassa käsikirjoittaneet, kuvanneet, äänittäneet, valaisseet ja editoineet elokuvan ohjaajien Janiv Oskárin, Toni Annalan ja Santeri Norrbackan avustuksella.

Joka vaiheella on ollut oma vastuuhenkilönsä ohjauksesta ja kuvaamisesta lähtien. Teknisesti monipuolisessa taiteenlajissa nuoret pääsivät opettelemaan sellaisia yksityiskohtaisia taitoja, kuten kuvauksen komentokieltä ja äänisuunnittelua.

Jokainen myös osallistui elokuvan dramatisointiin.

Kiinnostavinta koko reilun puolen vuoden projektissa oli yhdeksäsluokkalaisten Jenna Mäkelän ja Roosa Kuuselan mielestä kuvaaminen, joka oli mahdollista toteuttaa täysin ammattilaiskalustolla.

Lopputulos yllätti kokeneen elokuvantekijän

Elokuvan toteutus elokuvapajassa on osa Sibelius-Akatemian ’Main Art’ -hanketta. Elokuvapaja alkoi syksyllä 2018 ja huipentui kesäkuussa 2019 ensi-iltaan Seinäjoen Bio Rexissä.

– Sekä Lyseon että Yhteiskoulun elokuvapajojen ryhmissä oli todella upea meininki. Alusta asti oli itselleni selvää, että jotain hyvää saadaan aikaiseksi. Kokoonnuimme maanantaisin opettelemaan yksitellen elokuvantekemisen eri taitoja. Keväällä nuorilla oli riittävät taidot leffan kuvausten läpiviemiseen, Janiv Oskár kuvailee.

– Lopputulos yllätti tosi huikeasti. Todella syvällinen tarina ja hieno leffa, kehui toukokuussa haastattelemamme elokuvantekijä Oskár kuuden yläkoululaisen ryhmäänsä.

Monessa opetusprojektissa marinoitu Oskar piti jo keväällä työtä vertailukelpoisena ammattikorkeakoululaisten vastaavanlaisiin tuotoksiin. Hän ei pitänyt silloinkaan mahdottomana, etteikö lyhytelokuvaa tarjottaisi ainakin kotimaisille elokuvafestareille kisaamaan sijoituksista ja saamaan näkyvyyttä.

Ei ihme, että Pääsyy Ouluun maistuu sitäkin makeammalle.

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali (Oulu International Children’s and Youth Film Festival) on laadukas ja Pohjoismaissa arvostettu elokuvatapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna 16. kerran.

Lasten ja nuorten tekemien elokuvien voittajat julkaistaan Oskari-gaalassa 22.11.2019.

Yleisö voi äänestää elokuvaa osoitteessa: http://www.kulttuurivalve.fi/sivu/fi/elokuvakoulu/oskari/oskari-aanestys/ . Yleisö-palkinto valitaan äänestyksen perusteella.

Aikaa vievää taidetta

Ehkä kaikkein eniten nuoret elokuvantekijät yllätti ajankäyttö.

– Lyhyenkin elokuvan tekemisessä kestää aivan sairaan kauan, 8.-luokkalainen Eetu Saari tiivisti toukokuussa ryhmäläisten tunnelmat.

Noin kolme minuuttia lopputeksteineen kestävän lyhytelokuvan teko alkoi viime vuoden loka–marraskuussa. Kokoontumisia oli kerran viikossa maanantaisin parin tuntia kerrallaan.

Eniten aikaa kerralla veivät maaliskuun lopulle osuneet kuvaukset, jotka toteutettiin viikonloppuna. Myös editointityötä riitti viikonlopuiksi.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta