Tilaajalle

SDP:n europarlamentaarikko: ”Minulla on vahva luottamus, että työ, jota puolueemme tekee, kantaa vielä kannatushedelmää”

SDP putosi torstaina julkistetun YLEn kannatusmittauksen mukaan vasta neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Viime kevään eduskuntavaalien jälkeen pääministeripuolueen kannatuksesta on hävinnyt lähes neljä prosenttiyksikköä.

Torstaiaamuna Brysselistä Vaasaan tullut puolueen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ei kuitenkaan nosta huolta päällimmäiseksi tunteeksi kannatuslukujen laskusta.

– Hallituskausi on vasta alussa ja mitään konkreettista Antti Rinteen hallitus ei ole vielä saanut aikaan. Nyt on vasta puhuttu. Minulla on kuitenkin vahva luottamus, että kun työn tuloksia alkaa näkyä, se kantaa hedelmää.

Perussuomalaiset on puolue, joka on kahminut muiden puolueiden kannattajia, niin myös SDP:n. Suomen eduskuntapuolueista se on kaikista EU kriittisin.

EU kriittisyydestä kysyttäessä Kumpula-Natri ottaa napakasti kantaa.

– Jotkut perussuomalaisten kannattajat vaativat politiikkaa "Suomen asiat edellä". Mitä muutakaan minä teen Euroopan parlamentissa kuin yritän ajaa vahvasti suomalaisten ja ennen kaikkea pohjalaisten asioita? Yritän tehdä töitä sen eteen, että meidän seudullemme saataisi enemmän työpaikkoja ja yrityksiemme vienti vetäisi hyvin.

Hän kertoo huomanneensa, että suosiota kasvattaneilla oikeisto-populistisilla puolueilla on tapana rakentaa turhaa vastakkainasettelua, vaikka pitäisi keskittyä pikeminkin ratkaisuihin, joihin pystytään yhdessä unionina vaikuttamaan.

– Euroopan tasolla olen huomannut, että elitistejä halutaan lyödä alas. Siihen samaan laitetaan maahanmuutto, tiede, tutkimus, naisasiat ja ilmastonmuutos. En halua lukeutua siihen ryhmään, joka nostetaan kansaa vastaan elitistinä. Näen, että oikeudenmukaisuuden edistäminen poliittisilla tasoilla on minun motivaattorini työssäni.

Euroopan unioni osana pohjalaistenkin arjessa

Yksi oikeudenmukaisuuden kulmakivistä Kumpula-Natrin politiikassa on lasten hyvinvoinnin edistäminen. Hänen edustamassaan sosialistien ja demokraattien ryhmässä ajetaan tällä hetkellä läpi esimerkiksi lapsitakuuta, jonka tarkoituksena on vähentää nuorten syrjäytymistä EU-maissa.

– Syrjäytyminen puhuttaa parlamentissa. Erilaiset autojen polttamistapaukset, siellä on takana pahoinvointia. EU ei voi ummistaa silmiänsä siltä, vaikka syrjäytymiselle on omat valtiolliset rahoitukset. Olemme pohtineet, mikä olisi eurooppalainen apu jäsenmaille, ettei se alueena muuttuisi levottomammaksi.

Suomi voisi hyvien neuvolapalveluiden esimerkkimaana olla lapsitakuussa suunnannäyttäjänä.

– Mitä aiemmin ongelmiin voidaan puuttua, sen parempi.

Joillekin EU tasolla tapahtuva päätöksenteko vaikuttaa kaukaiselta ja konkretia hukkuu direktiivien ja lainsäädännön viidakkoon.

Miten unionia voisi tuoda lähemmäs pohjalaisia?

Viidettä vuotta meppiuraansa käyvä Kumpula-Natri nostaa esimerkkejä, jotka näkyvät paikallisella tasolla esimerkiksi vientiteollisuudessa.

– Vientiteollisuuden alan työntekijöillä ei olisi helppoa, jos lähdettäisi irtautumaan EU:n vientimarkkinoista, kauppasäännöistä tai teknologiaratkaisuista. Lisäksi EU:n laatimien kauppasopimusten kautta olemme saaneet erilaisia tuotteita kauppoihimme.

Kumpula-Natri huomauttaa, että päätöksentekotyötä on hyvä tehdä eri tasoilla. Paikalliset asiat kunnanvaltuuston tasolla, maailmanmarkkinat tai suuret hankkeet taas on helpompi hoitaa unionin tasolla.

Yksi suurista tavoitteista on Euroopan päästötavoitteiden saavuttaminen. Vuoteen 2030 mennessä hiilidioksidipäästöt pyritään jopa puolittamaan. Sen tavoittelun keskiössä on akkuteollisuushankkeiden edistäminen.

Hiilidioksidipäästöt jopa puolitettu vuoteen 2030 mennessä

Vaasan akkutehdashankkeen varsinaisesta etenemisestä Kumpula-Natri ei osaa sanoa. Sähköisen energian lisääminen ja päästöjen alentaminen on kuitenkin osa Euroopan tämän hetkistä ilmastostrategiaa.

– Akkuteollisuuteen ollaan investoimassa tulevaisuudessa valtavat määrät rahaa. On erittäin hyvä, että seudulla on koottu kaikki tieto ja taito, että voimme olla myös täältä siinä mukana. Eurooppa, Suomi ja Vaasa ovat menossa samaan suuntaan akkuteollisuudessa. Sähköistäminen on modernein keino hillitä ilmastonmuutosta.

EU:n tuleva komissio on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen ja tavoittelee sitä kautta päästöttömyyttä.

– Muutos pitää tehdä niin, että kuluttajilla on mahdollisuus parempaan ja halvempaan energiaan. Tällaista me emme voisi tehdä yksin Suomena.

Kumpula-Natri joutuu poistumaan haastattelusta, sillä seuraava haastattelu odottaa jo.

Kiireinen parlamentaarikko pitää huolen, että raivaa joka vuosi vähintään yhden työpäivän siihen, että tulee kotiseudulleen kertomaan EU:n tuoreimmat terveiset.

– Yritän muistuttaa itselleni, että meppityötä pitää tehdä myös omassa kotikaupungissa. Haluan näyttää, että en vain hengaile Brysselissä.

Paula Kaskimaa

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta