Tilaajalle

Savola maaseutuväen kirkkopyhässä Kuortaneella: ”Maaseudulla asuvat eivät ole ilmastonmuutoksen ongelma, vaan ratkaisija”

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat pitivät viikonloppuna väkeviä puheenvuoroja maaseudun ja kotimaisen ruoan puolesta linkittäen ne ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Ähtäriläinen kolmannen kauden kansanedustaja ja maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk.) korosti sunnuntaina Kuortaneella, maaseutuväen kirkkopyhässä, että maaseudulla asuvat eivät ole ilmastonmuutoksen ongelma, vaan ratkaisija ja että suomalainen voi olla ylpeä oman maamme alkutuotannosta.

– Kotimainen ruoka on ilmastoteko ja lopulta vastaus maailmanlaajuiseen ongelmaan ilmastomme tilasta, kertoi Savola, joka haluaa valaa toivoa ja maauskoa maaseutuväkeen.

Savola korostaa, että maataloudessa ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista on tehty pitkään osana maatalouspolitiikkaa. Vaikuttavista toimista kansanedustaja luettelee muun muassa erilaiset nurmet, suojavyöhykkeet, talviaikaisen kasvipeitteisyyden, kerääjäkasvit, säätösalaojituksen ja energiansäästön.

– Meidän ei tarvitse kuvitella millaista on käytännön luonnonsuojelu, toteutamme sitä joka päivä osana arkeamme. Myös jokainen uusi sukupolvi on entistä tietoisempi ympäristöystävällisistä työskentelytavoista.

Östman kannustaa puhumaan innovaatioista

Suomen Kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Peter Östman muistutti lauantaina Närpiössä pidetyssä KD Pohjanmaan syyskokouksessa, että keskustelu ilmastonmuutoksesta on karannut osittain käsistä.

Luotolaiskansanedustaja kannustaa puhumaan ratkaisukeskeisesti innovaatioista. Östman varoittaa, että vaatimukset nopeista toimenpiteistä voivat olla haitallisia sekä maa- että metsätaloudelle.

– Viljelijät ja metsänomistajat ovat työskennelleet vuosikymmenten ajan uusien ratkaisujen ja innovaatioiden parissa. Näiden ansiosta esimerkiksi metsiemme vuosikasvu on huomattavasti hakkuita suurempi, sanoo Östman, jonka mukaan nuorten vaatimia pikakorjauksia ei voi tehdä.

– Suomalaisten kannattaa edelleen syödä lähellä tuotettua kotimaista lihaa, kalaa, kasviksia ja suomalaisia perunoita ulkomailta tuodun riisin sijaan, Östman jatkaa.

– Mitä tapahtuu, jos omilla päätöksillämme työnnämme maatalouden ja metsäteollisuuden maihin, joiden ilmastotoimet ja käytännöt ovat meitä paljon jäljessä? Östman kysyy.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta