Tilaajalle

Rami Hietaniemen Riku-koira seikkaili susien kanssa, kamera tallensi jännittävät hetket videolle – Sen sijaan Robille kävi surullisesti neljä vuotta sitten

SEINÄJOKI

Armottomana painijana tunnettu seinäjokelainen Rami Hietaniemi on aktiivinen erällä kävijä. Hän menetti harmaan norjanhirvikoira Robin suden tappamana nelisen vuotta sitten. Hietaniemi kuvailee tuntojaan videolla.

Viime lokakuussa Hietaniemen jämtlanninpystykorva Riku järjesti jymyjutun. Sen valjaisiin kiinnitetty kamera tallensi useiden minuuttien pätkän, jossa koira seikkailee kahden suden kanssa hirvenhaukunnan lomassa Haapavedellä. Koiran ja susien kohtaamisesta on liitetty elävää kuvaa Hietaniemen videohaastattelun yhteyteen.

Susitilanne on riistäytynyt Hietaniemen mielestä käsistä. Sudet ovat tottumassa asutukseen ja ihmisiin. Jälkien perusteella niitä vaikuttaisi olevan enemmän, mitä virallinen parinsadan arvio on.

– Luvut eivät oikein voi täsmätä. Enemmän näkee suden jälkiä kuin hirven jälkiä, eri puolilla maata erästävä mies kiteyttää näkemyksensä. Hän viittaa asiassa myös toistuviin uutisiin ihmisten kohtaamisista susien kanssa.

– Minun mielestäni me olemme kohta jäljessä tässä asiassa. Ennen pitkää jotain isompaa tulee tapahtumaan, ellei saada häirikkösusia kuriin. Niiden käyttäytyminen ei ole luontaista.

Hietaniemi vertaa meidän maakunnissamme elävien susien käyttäytymistä itäsuomalaisten metsien susiin. Täällä susi voi tulla koiran luokse ja lähestyä jopa ihmistä.

– Niillä ei ole enää pelkoa ihmisestä, eikä koirasta, mutta metsäsusi pakenee aina ihmistä.

Hietaniemi käy erällä usein Korpi Makasiini -nimeä kantavassa viiden hengen porukassa.

Ratkaisuksi Hietaniemi näkee susien kannanhoidollisen metsästyksen. Hänen mielestään susien häiriökäyttäytymiseen olisi pystyttävä puuttumaan nopeasti. Kaatoluvan vuorokausien odottelu ei vastaa tilanteeseen, jos liikkeellä on häiriöitä aiheuttavat sudet.

Hietaniemen mielestä susien käyttäytymisestä alkaa olla niin paljon tietoa, että niiden täsmäpyyntikin onnistuu. Hän on varma, että suden metsästykseen perehtyvät metsästäjät kykenisivät poistamaan susia valikoidusti.

Hietaniemi näkee suden metsästyksessä mahdollisuuden uuteen jahtimuotoon, joka vaatii taitoa ja sutjakkaa yhteistyötä viranomaisten kanssa. Jos sudet tulevat esimerkiksi nälän ajamina asutuksen liepeille, tilanne ratkaistaisiin yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

– Katsotaan, mitä tehdään ja mitä on järkevää lähteä yrittämään.

Oleellista on, että päätöksiä tehtäisiin nopeasti ja toimittaisiin.

Edit 11.12.2019 kello 7.11 ja kello 7.17 Otsikkoa muokattu.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta