Tilaajalle

Rasismitutkijalla on selkeä näkemys tiernaperinteestä – Nämä asiat tekevät esityksestä ongelmallisen

Rasismitutkijalla on selkeä näkemys tiernapoikaesityksestä: se on rasistinen.

– Tiernaesitys sellaisena, kuten perinnettä edelleen jatketaan, herättää rasistisia mielikuvia ja tekee näin koko esityksestä rasistisen, toteaa akatemiatutkija Anna Rastas Tampereen yliopistosta.

Toimitus uutisoi tiistaina, kuinka seinäjokelaiskoulussa oli käyty keskustelua siitä, voiko tiernapoikaesitys olla osa koulun yhteistä joulujuhlaa. Tiernapoikaesitystä harjoitelleen luokan vanhemmille ehti mennä tieto esityksen peruuntumisesta, mutta lopulta esitys pidettiin osana juhlaa.

Lue lisää: Seinäjokelaisäiti järkyttyi: Lapsen joulujuhlaesitystä oltiin peruuttamassa – Nyt pohditaan, onko tiernapoikaesitys rasistinen 

Rastas näkee tiernaesityksissä yleisellä tasolla kaksi ongelmaa: Murjaanien kuningas -termi ja roolihahmon kasvojen maalaaminen tummaksi.

Rastas kertoo, että kasvojen maalaaminen tummaksi, niin sanottu blackface-meikkaus, blackfacing, tuomitaan maailmalla tietoisena rasistisena provokaationa.

– Niitä, jotka tekevät sitä tietämättään, pidetään juntteina, Rastas sanoo.

– On aika kummallista, että Suomessa halutaan pitää sellaisesta kiinni.

Toinen ongelma on nimi. Suomessa murjaani-sanaa on muissa yhteyksissä käytetty halventavissa tai suoraan rasistisissa tilanteissa.

– Sellaisia sanoja pitäisi yksinkertaisesti oppia karttamaan, ja poistamaan sanavarastosta.

 

Tiernasäätiö: Kyse ei ole rasismista

 

Tiernapoikaesityksen Murjaanien kuninkaan rooli on sekoitettu rasismiin, vaikka siitä ei ole kyse, sanoo Tiernasäätiön puheenjohtaja Heikki Viertola.

Tiernasäätiön perustehtävänä on kansainvälisen ja paikallisen tiernakulttuurin vaaliminen ja kehittäminen. Säätiö perustettiin Oulussa vuonna 2005. Tiernapoikaperinne on Oulun seudulla erityisen vahva.

Viertolan mukaan Murjaanien kuningas on tasavertainen roolihahmo kuningas Herodeksen kanssa. Viertolan mukaan roolihahmo edustaa afrikkalaista perimää.

Viertolan huomioi, että tiernapoikia on esitetty Oulun seudulla jo 1870-luvulta lähtien, mutta rasismikeskustelu on noussut esiin vasta viime vuosina.

– Herodes on pahis, Murjaanien kuningas hyvis. Häntä ei pilkata esityksessä, Viertola painottaa.

 

Nimi saatetaan vaihtaa

 

Tänä vuonna Murjaanien kuninkaan rooli on noussut keskusteluun myös Oulun seudulla. Tiernasäätiö otti asiaan kantaa joulukuun alkupuolella.

– Tiernasäätiö ei edellytä Murjaanien kuninkaan roolissa kasvojen mustaamista, Viertola sanoo.

Kuninkaalla tulee ohjeen mukaan olla tummat vaatteet ja tummien kasvojen sijaan musta parta.

Myös roolihahmon nimen vaihtamista on mietitty. Yksi nimivaihtoehto on Maurien kuningas, joka Viertolan mukaan kuvaisi hyvin sitä, mistä kuningas on oletettavasti lähtöisin.

Viertola uskoo uudistumiseen myös perinteiden kohdalla, ja hänen mielestään tiernapoikien kanssa niin on tehty tähänkin asti. Oulussa järjestetään vuosittain tiernapoikakilpailut, jossa on kolme sarjaa: perinnesarja, yleinen sarja ja mukaelmat.

Esiintymään pääsevät eri ikäiset tytöt ja pojat, myös aikuiset. Mukaelmien puolella on kuultu muun muassa rokkiversioita tiernaesityksestä.

 

Tutkija: Vähemmistöjen näkemys tulee ottaa huomioon

 

Akatemiatutkija Rastaan mukaan sillä ei loppujen lopuksi ole merkitystä, mikä säätiön näkemys on.

– Kun arvioidaan jonkin asian rasistisuutta, yhdeksi näkökulmaksi pitää ottaa rasismin kohteena olevien vähemmistöjen näkemys.

Rastas kertoo esimerkin vuosikymmenten takaa koulun juhlasta, jossa tiernaesityksen aikana tummaihoiset lapset painoivat päänsä alas.

– Tämä on myös lastensuojelukysymys, Rastas sanoo.

– Jos jatketaan blackfacingia ja tällä kuninkaan nimellä, muistuttaa esitys siitä, että joitakin ihmisiä voi kohdella huonosti ja pitää naurunalaisena.

Tutkija tietää, että on ihmisiä, joiden mielestä perinteitä ei saisi muuttaa.

– Aina on se joukko, joka pitää rasistisia juttuja kansallisomaisuutena, johon ei saisi koskea.

Hän huomioi, että maailma ympärillä muuttuu, niin myös asiat Suomessa. Eikä antirasistisuuden kentällä ole kyse siitä, että haluttaisiin perinteistä eroon.

– Halutaan herättää keskustelua ja muuttaa asioita niin, että jokainen voi tuntea olevansa täällä kotonaan ja hyväksytty.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta