Tilaajalle

Rannikko-Suupohjassa annetaan rokotteita papilloomavirusta ja sen aiheuttamia syöpiä vastaan vähemmän kuin missään muualla Suomessa

KRISTIINANKAUPUNKI

Tieto siitä, että Suupohjan rannikon perusterveydenhuoltoa hoitavan K5-kuntayhtymän alueella HPV-rokotetta otetaan vähiten koko Suomessa, ei yllätä kouluterveydenhoitaja Erica Widbergiä .

Pohjanmaan alueella on rokotettu 53,9 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä, K5-alueella vain 39,8 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla rokotekattavuus on 59,8 ja koko Suomessa 69,7 prosenttia.

Rokotekriittisenä pidetyn Pietarsaaren alueella rokotettiin 45,5 prosenttia ikäluokan tytöistä.

– En osaa ihan varmasti vastata miksi K5-alueella on näin, mutta tämä on tiedossa. Jaamme tietoa papilloomaviruksesta nuorille ihan samalla tavalla. Kerromme syöpäriskistä sekä rokotusmahdollisuudesta ja annamme mukaan esitteitä sekä olemme yhteydessä kotiin, kun rokotus tulee ajankohtaiseksi viidennellä tai kuudennella luokalla, Widberg kertoo.

Erityisesti rannikolla ruotsinkieliset nuoret ja heidän perheensä suhtautuvat kriittisesti rokotuksiin, myöntää sekä suomenkielisessä että ruotsinkielisessä alakoulussa toimiva Widberg.

Hänen arvionsa mukaan suomenkielisten perheiden tytöt rokotetaan useammin kuin ruotsinkielisistä perheistä tulevat tytöt.

Myöskään maahanmuuttajaperheiden parissa ei ole tullut vastaan kritiikkiä rokotuksia vastaan.

– Melkein päinvastoin, vaikka toki poikkeuksia on.

Myönteistä kehitystä on silti kuluvan syksyn aikana tapahtunut.

– Nyt syksyllä rokotusohjelmaan tulivat viidesluokkalaiset mukaan, ja tuntuu, että heidän kanssa asiasta on ollut helpompi keskustella kuin kuudesluokkalaisten kanssa.

Tietoa on saatavilla hyvin. HPV-rokotteesta on kattavat sivut verkossa sekä suomeksi että ruotsiksi osoitteessa tyttojenjuttu.fi. Sivut ovat uudistumassa.

Kotiin lähtee myös lupalappu, joka on palautettava molempien vanhempien allekirjoituksella.

Joskus valinnan rokotteesta kieltäytymisestä tekevät vanhemmat, joskus 10-12-vuotias tyttö. Vuosikymmenten päässä uhkaava syöpä voi tuntua kaukaiselta.

Rokottaminen on vapaaehtoista, vaikka HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan.

– Ketään ei voi pakottaa ottamaan mitään rokotetta, Widberg sanoo.

Vaikka suomeksikin verkosta löytyy useita rokotuksiin kriittisesti suhtautuvia sivustoja, Ruotsissa rokotusvastaisuus on yleistä ilman, että taustalla olisi jokin liike, uskonto tai lahko.

Rannikolla on luontevaa, että ruotsinkieliset perheet seuraavat lahden takaista mediaa. Pelkojen aiheina ovat esimerkiksi rokotteiden lisäaineet ja sivuvaikutukset.

Kun muuten alueen kansalaisten terveys on muuhun maahan verrattuna hyvä, on ehkä helppo ajatella, ettei rokotteitakaan tarvita.

– Toki rokotuksista kieltäytyminen on huolestuttavaa. Olemme miettineet, pitäisikö pyytää esimerkiksi lääkäri kertomaan kouluille ja vanhempainiltaan HPV-rokotteesta ja papilloomaviruksen aiheuttamista riskeistä, Widberg sanoo.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta