Tilaajalle

Rahataidot periytyvät kotoa. Kouluissa opettavat Pörssilähettiläät yrittävät parantaa nuorien talousosaamista tasapuolisesti.

Pörssilähettiläs-koulutus järjestettiin tällä viikolla ensimmäistä kertaa Vaasassa. Pörssisäätiön järjestämällä kolmipäiväisellä kurssilla 15–18-vuotiaat vapaaehtoiset saivat intensiiviopetusta talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Jo tämän syksyn aikana lähettiläiksi kouluttautuneet nuoret alkavat kiertää kouluja ja jakaa oppimaansa tietoa 9.luokkalaisille.

Lähettilästoiminnan tarkoituksena on vahvistaa nuorten taloustietämystä ja valmiutta oman talouden hoitoon.

Koulutukseen Vesilahdelta asti matkannut Michaela Jokiniemi kertoo innostuneensa kurssista heti siitä kuultuaan.

– Olen aina ollut kiinnostunut taloudesta ja talouspolitiikasta, joten ajattelin, että nyt on hyvä sauma lähteä.

Jokiniemi on saanut vakaan pohjan taloudenhoitoon kotoaan, jossa raha-asioista puhutaan avoimesti ja työntekoa arvostetaan.

– Kotona on opetettu, että rahaa saa vasta sitten, kun työt on tehty. Lisäksi vanhempani ovat opettaneet, että kaikkea ansaittua rahaa ei kannata käyttää heti esimerkiksi karkkiin, vaan osan siitä voi laittaa säästöön.

Taloudenpito ja työelämä tulivat Jokiniemelle erittäin tutuksi jo 14-vuotiaana, kun hän lähti kahvilayrittäjäksi Vesilahden aittakahvilaan kaverinsa kanssa. Onnistunut yritystoiminta antoi yläkoululaisille oppia esimerkiksi verojen maksamisesta ja antoi positiivisen, mutta realistisen kokemuksen yrittäjyydestä.

– Silloin konkretisoitui, että jos jotain ei tee itse, niin se jää tekemättä ja siitä on seuraamuksia, hän kertoo.

Osa Jokiniemen ansaitsemista rahoista on jo korvamerkitty tulevaisuutta varten.

– Olen aloittanut säästämisen omaa asuntoa varten. Paljon minulla ei vielä ole, mutta se on alku.

Nuorilla on eri lähtökohdat taloudenhallintaan

Jokiniemen mukaan säästämistä ja sijoittamista olisi hyvä alkaa miettiä jo nuorena. Kouluissa talousopetusta annetaan hänen mielestään kuitenkin tällä hetkellä aivan liian vähän. Samaa mieltä on myös 18-vuotias kurssikaveri Roosa Rantala.

– Koulussa pitäisi käydä talouden perusasioita paremmin läpi. Jos kaikki olisivat samalla lähtöviivalla oman talouden hallinnassa, voisi sosioekonomista eriarvoisuutta tulevaisuudessa kaventaa, hän sanoo.

Monissa tutkimuksissa on todettu, että niissä perheissä, joissa rahasta puhutaan avoimesti, lapsilla on hyvät lähtökohdat vakaaseen talouteen myös tulevaisuudessa. Nuoret ovat kuitenkin eriarvoisia siinä, minkälaisia valmiuksia ja tukea he saavat kotoa oman talouden hoitoon.

Pörssisäätiön vuonna 2017 aloittama lähettiläskoulutus pyrkiikin siihen, että nuorten talousosaaminen kehittyisi Suomessa tasapuolisesti. Kursseilta on valmistunut jo yli 100 pörssilähettilästä, jotka käyvät puhumassa kouluissa oppilaille oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta.

– Meillä on Suomessa hyvä koulutusjärjestelmä, ja meidän tulisi hyödyntää sitä, kertoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Opettajina toimivat nuoret voivat hänen mukaansa tehdä talousasioiden omaksumisesta ja ymmärtämisestä helpompaa kuin aikuisten opettamilla oppitunneilla.

– Kun ihan tavalliset nuoret puhuvat kannustavasti säästämisestä ja sijoittamisesta, he voivat innostaa myös muita nuoria saamaan saman kipinän, hän sanoo.

Toiveena on, että oppitunneilta nuorille jäisi mielikuva, että omiin raha-asioihin voi vaikuttaa pienilläkin arjen ratkaisuilla.

Vanhemmille Lounasmeri vinkkaa, että lapset kannattaa ottaa jo pienenä mukaan rahakeskusteluihin.

– Pienet lapset ovat kiinnostuneita kauppaleikeistä ja rahasta, joten heille voi jo silloin alkaa opettaa, että kuinka paljon esimerkiksi tikkari, lelu tai auto maksaa.

Kun opetus aloitetaan jo pienenä, on lapsilla ja nuorilla paremmat valmiudet kasvaa järkeviksi rahankäyttäjiksi vanhempana.

Nuori, näin aloitat säästämisen

Mieti, mistä saat tuloja, mihin ne kuluvat, mistä voisit säästää ja mihin rahaa voisi sijoittaa. Näin Michaela Jokiniemi ja Roosa Rantala ohjeistavat nuoria säästämään.

– Jos sinulla on esimerkiksi epäsäännölliset tulot, niin mieti, että kannattaako rahat käyttää heti, vai voisiko osan niistä laittaa säästöön, Rantala vinkkaa.

Hän myös kannustaa pitämään kirjaa omista tuloistaan esimerkiksi puhelimeen ladattavalla Pivo-sovelluksella.

– Sovellus ryhmittelee omat menot, joten on helppoa seurata, mihin rahaa kuluu eniten.

Rantalalle menojen tarkkailu osoitti, että kahvilakäyteihin kului paljon rahaa, joten niistä oli varaa karsia. Nyt kahvilakäynnit ovat vähentyeet kolmesta yhteen viikossa, ja sillä hän säästää jopa 500 euroa vuodessa. Lisäksi kahvilakäyntien vähentämisestä löytyi idea sijoituskohteeseen.

– Olin viime kesän töissä Faroksessa. Säästin sieltä saamastani palkasta osan ja ostin itselleni kahvikoneen. Se oli iso raha kerralla, mutta pidemmällä aikavälillä se tuo säästöä.

Rantalan esimerkki osoittaa, että sijoituskohteen ei tarvitse olla suuri, mutta sillä voi olla pitkällä aikavälillä suuri vaikutus säästötilille kertyneeseen summaan.

Jokiniemen mukaan varallisuuden kasvattamisessa ei kannata pitää kiirettä. Etenkin jos tulevaisuuden haaveena siintää oma koti, kannattaa pikavippien voimalla hetkellisesti vaurastuminen unohtaa.

– Sinun ei tarvitse olla rikas, jos haluat säästää tai olla sijoittaja. Pienistä rahasummista voi lähteä liikkeelle, mutta säästäminen kannattaa aloittaa jo nuorena, sillä aika on tässä paras kaveri. Sijoittamisessa nuoret voivat pyytää apua esimerkiksi Pörssisäätiöltä.

Paula Kaskimaa

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta