Tilaajalle

Rahakin liikkuu jo pohjalaisissa eSports-tapahtumissa – QrikkaLaneilla harmia aiheuttivat tunkeilijat ja takunnut netti, mutta CSGO-turnaus oli kovatasoinen

Jalasjärveläiset Juha Yli-Kohtamäki , Toni Annala ja Timo Saarela olivat sunnuntaiaamuna yhdeksän jälkeen pikku hiljaa purkamassa koneitaan verkkopelitapahtuma QrikkaLanien jäljiltä. Kolmikko oli pelannut viikonlopun aikana CS:ää (Counter-Strike), Minecraftia ja minigolfia ja seurannut tapahtumassa järjestettyjä turnauksia.

– Räiskinnät kiinnostavat, Yli-Kohtamäki sanoo pelimaustaan, mutta sitten kolmikko tulee siihen tulokseen, että suosikkipeli CS sisältää kyllä paljon strategisiakin elementtejä.

Kaikkia kolmea kiinnostaa periaatteessa saada pelaamisesta tavoitteellinen harrastus.

– En tunne yhtäkään pro-pelaajaa, mutta kyllä yksi monista tavoitteista voisi olla nousu ammattilaiseksi, sanoo Yli-Kohtamäki.

Joko haaveet näkyvät pelivälineissä? Pelikoneidensa spekseistä utelun kolmikko kuittaa ainakin ammattilaisen viileydellä.

– Tehoja on tarpeeksi paljon. Niin että pelit pyörivät, Saarela sanoo.

Harppaus suuremmaksi

QrikkaLan otti tänä vuonna aimo harppauksen eteenpäin tapahtumana. Kolmatta kertaa järjestettyjen lanien takana oli nyt nuorisotoimen sijaan Qrikka eSports ry ja paikkana ensi kertaa Kurikan Kampus. Yhteydet Kurikan kaupungin kanssa ovat edelleen tiiviit ja myös kampuksella viriteltiin uusia yhteistyökuvioita koulujen kanssa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Lauri Mäntykoski sanoo, että tapahtumaan myytiin 230 konepaikkaa ja muita lippuja niin, että paikalla oli yhteensä 380–400 ihmistä.

Mäntykosken mukaan Qrikkalan on suomalaisten pelitapahtumien joukossa keskisarjaa.

– Meillä oli aluksi tarkoitus järjestää vähän isompi tapahtuma, jossa pelkästään konepaikkoja olisi ollut yli 300. Tänä vuonna emme kuitenkaan pystyneet hyödyntämään kampuksen aulaa, kun pimennysverhot puuttuivat. Nyt konesali oli täynnä ja sinne ei enempää oikein olisi mahtunut. Pääsimme tapahtumasta kyllä omillemme.

Sponsoriksi lähdetään jo pelimaailman ulkopuolelta

Tapahtumassa myös kilpailtiin kolmessa pelissä, joista kahdessa oli rahapalkinto. CSGO-turnauksessa pelattiin Counter-Strike-pelisarjan neljättä osaa. Joukkueita oli 16, pelaajia yhteensä 80. Voiton vei kauhajokelainen Lanikuume, joka voitti viime kesänä Qrikka eSportsin Kauhajoella järjestämän turnauksen ja sai kutsun Kurikkaan.

Vaikka palkintopotti CSGO-turnauksessa oli 2 000 euroa, josta voittajalle meni 1 250 euroa, Mäntykoski arvioi, että joukkueiden päätavoite oli turnauskokemuksen kerääminen.

– Tämä oli varmasti yksi kovatasoisimmista turnauksista, mitä Etelä-Pohjanmaalla on pelattu. Olemme keskikokoinen tapahtuma, jonka turnaukset kiinnostavat paremmiksi pyrkiviä joukkueita. On aivan eri asia kohdata vastustajia, jotka ovat samassa tilassa, kuin pelata heitä vastaan verkossa.

Rahapalkinnot ovat tulleet sponsoreilta. Sponsoreiksi lähtee nykyisin jo sellaisiakin yrityksiä, joilla ei ole mitään tekemistä pelaamisen kanssa. Pelaamisen maine on kirkastunut, vaikka ennakkoluuloisiakin vielä on.

Lanit ovat hyvä tapa yrityksille näkyä nuorten elämässä. Mäntykoski kehottaa miettimään, mikä muu tapahtuma saa liikkeelle 150 paikallista nuorta. Vähissä sellaiset ovat.

Matka MM-kisoihin suunnitteilla

Qrikka eSports järjestää seuraavaksi pelitapahtuman Kauhajoella. Siellä edellinen 100 konepaikan tapahtuma oli loppuunmyyty. Vähän isompaa on luvassa.

Yhdistyksellä on myös kaksi kilpajoukkuetta, joista toinen pelaa CS:ää ja toinen PUBG:ia (PlayerUnknown’s Battlegrounds).

– Heille pyrimme järjestämään treenimahdollisuuksia.

Mäntykoski myös miettii, että seuraaviin DOTA:n MM-kisoihin voisi Etelä-Pohjanmaalta lähteä porukalla kannustamaan suomalaistähtiä. Kisat kun ovat niinkin lähellä kuin Tukholman Globenissa.

Qrikkalanin tulevia linjoja pohditaan hetken kuluttua, kun tunteet tiiviin viikonlopun jäljiltä haalenevat. Selkeitä parannuskohteita tuli ilmi.

– Myöhään lauantaina oli järjestyshäiriöitä, kun tapahtumaan pääsi livahtamaan ulkopuolisia ihmisiä. Järjestyksenvalvojat olivat kuitenkin valppaina ja pystyimme kitkemään ongelmat ennen kuin tilanne alkoi eskaloitua.

Netin kanssa oli ongelmia heti perjantai-iltana.

– Siinä tuli pullonkaula. Jos sitä ei olisi saatu korjattua, se olisi ollut aika lailla "rahat takaisin" -tilanne. Onneksi meillä on hyvä yhteistyö sponsoreiden kanssa ja operaattori korjasi ongelman heti perjantaina.

Netin takkuilu harmitti

Parkanolainen Santeri Kiho ja karvialainen Jaakko Lammintausta olivat Qrikkalaneilla ensimmäistä kertaa. Hauskaa oli, mutta kaksikkoa kyllä harmitti se, että internet-yhteydet takkuilivat perjantaina.

Kiho osallistui CSGO-turnaukseen.

– Pääasia oli saada kokemusta, että oppisi pelaamaan turnauksissa. Minä kun en ole aikaisemmin osallistunut turnauksiin.

Molemmille lanit toki ovat tuttuja. Parkanossa oli vastaavanlainen pelitapahtuma kesällä ja Parkanossa on muutenkin väkevää eUrheilutoimintaa.

Kommentoi











Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutiset



Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta