Tilaajalle

Radio- ja tv-juontaja Anni Hautala kertoo, kuinka hän välttää stressin keittiössä - Katso ohje näyttävään mustikkakakkutorttuun ja muihin helppoihin ja nopeisiin herkkuihin

Vastikään toisen keittokirjansa julkaissut radio- ja tv-juontaja Anni Hautala kokkaa kotona helpoimman kautta, mutta ei tingi mausta. Nappaa talteen Hautalan juhlavat herkkureseptit. Videolla suosikkijuontaja kertoo, mitä hän kokkaisi Aamulypsy-radio-ohjelman juontajakollegoilleen Jaajo Linnonmaalle ja Juha Perälälle .

Valoisassa keittiössä kaikuu iloinen nauru. Radiojuontaja Anni Hautala sekoittaa kakun täytettä ja kiirehtii kesken kaiken etsimään ohjetta keittokirjasta.

– Tällaista tämä on! Vaikka tämä on oma ohjeeni, minun pitää tarkistaa se täältä, Hautala nauraa.

Toisen keittokirjansa juuri julkaissut harrastajakokki onkin tyytyväinen, että hänen reseptinsä löytyvät nykyisin siististi kansien välistä, eikä niitä tarvitse enää metsästää erilaisilta ruutupaperipalasilta.

– Niistä lappusista nämä kirjat ovat syntyneet. Ihan arkisista tilanteista, kun olen kirjoittanut hyväksi osoittautuneen reseptin ylös, Hautala kertoo.

Hyvää helposti ja nopeasti

Hän on luvannut valmistaa meille itsenäisyyspäivän kunniaksi yhden uusimmista bravuureistaan, näyttävän mutta helposti toteutettavan mustikkakakkutortun.

– Muokkasin sen jo aiemmin hyväksi havaitsemastani mokkapalakakkupohjasta, josta jätin vain kaakaon pois. Paistan pohjan uunissa, jaan simppelisti neljään osaan ja täytän rahkaisella mustikkatäytteellä. Niin helppoa ja hyvää, Hautala kertoo.

Sinivalkoinen torttu-unelma kuvastaa hyvin Hautalan kokkausfilosofiaa: Hän haluaa tehdä hyvää ruokaa helposti ja nopeasti.

Se tarkoittaa, että liemikuutiot, puolivalmisteet ja pienet oikomiset resepteissä ovat sallittuja ajan ja vaivan säästämiseksi. Kokkaaminen ei saa stressata, vaan sen pitää olla kivaa myös silloin, kun takana on pitkä työpäivä ja perheen vatsa murisee jo vaativasti.

Syyllisyys pois keittiöstä

Hautala kertoo innostuneensa ruoanlaitosta sattumalta.

– Kun muutin vuonna 2006 ensimmäiseen omaan kotiin, en osannut tehdä yhtään mitään. Pikku hiljaa aloin opetella ruoanlaittoa. Aamulypsyn alkutaipaleella eräs työkaverini kehui tekemääni ruokaa. Innostuin hyvästä palautteesta, ja siitä se sitten lähti.

Hautalan mielestä helpoimman kautta tekeminen on suotta aliarvostettua. Hautala yrittää muutenkin välttää syyllisyyden tuntemuksia keittiössä.

– Yritän kyllä aina ostaa luomua, poroa ja hirveä, mutta silti jääkaapista löytyy usein ihan tavallista jauhelihaa. Myös kalatiskillä menee helposti sormi suuhun, kun ei tiedä, mitä oikein voisi hankkia hyvällä omallatunnolla.

Minecraft-keitto on lasten suosikki

Hautala myöntää auliisti, että lapsiperheen kotona syödään varsin jauhelihakastikepainotteisesti. Spagetti bolognese maistuu lapsille parhaiten.

– Mutta olen minä onnistuneesti tarjonnut heille myös kasvisproteiinista tehtyä makaronilaatikkoa, Hautala naurahtaa.

Uusimmassa ruokakirjassa lasten suosikkeja ovat minestrone- eli minecraft-keitto sekä Hautalan pojan nimeämä Tulittavat paprikat -annos.

Hänen oma lempiraaka-aineensa on tomaatti kaikissa muodoissaan, kuten talvella säilykkeinä.

– Mausteina käytän oikeastaan lähinnä suolaa ja pippuria sekä savupaprikaa ja nykyisin yhä useammin sitruunaa. Jos tuntuu, ettei kotona ole oikein mitään, mistä tehdä ruokaa, voi aina pyöräyttää vaikka sitruunapastan.

Moni kotiruoka valmistuu samassa ajassa, mikä menisi pikaruokalassa jonottaessa.

– Tosin kyllä meilläkin käydään joskus mäkkärissä tai syödään noutosushia. Se on ihan ok, Hautala tunnustaa.

Torttu ei ole liian makea

Nyt viimeinenkin kakkupala on päällystetty kuohkealla täytteellä ja päälle on ripoteltu pensasmustikoita. Seuraa jännittävin hetki.

Hautala ottaa kakkulapion ja leikkaa parikymmentä senttiä korkeasta kerroskakusta ensimmäisen palan. Sinivalkoinen komeus nousee huojuen, mutta laskeutuu lautaselle kauniiksi torniksi.

Onhan se tosi hyvää. Raikasta, maukasta ja makeaa, mutta ei ollenkaan liian makeaa.

– Jee! Kiva, kun tykkäsit. En ole mikään oikea superkokki, mutta maistuu tämä minullekin, Hautala myöntää vaatimattomana.

Ihan turhaan.

Annin mustikkakakkutorttu kahdeksalle

Pohja

4 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 tl vaniljajauhetta

1 ½ tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

2 ½ dl vettä

200 g voita

1 dl kreikkalaista jogurttia

2 kananmunaa

Täyte

400 g maitorahkaa

2 dl vispikermaa

½–1 dl sokeria

1 tl vaniljaa

3–4 dl mustikoita

Valmista taikina. Sekoita kulhossa sokeri, vehnäjauhot, vanilja ja sooda. Kiehauta kattilassa suola, vesi ja voi. Yhdistä kiehautettu neste kuiviin aineisiin. Lisää jogurtti ja anna hetki jäähtyä ennen munien lisäämistä, jotteivät ne ala kypsyä.

Päällystä uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina sen päälle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Tee täyte. Vatkaa kerma ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää rahka ja vanilja sekoittaen mukaan.

Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen kuin alat koota kakkua. Leikkaa pohja neljään samankokoiseen osaan. Annostele niiden väliin ja pinon päälle runsaasti täytettä sekä mustikoita.

Itsenäisyyspäivän ruisnapit

200 g ruisnappeja

Poro-chili-täyte

200 g kylmäsavuporoleikettä

100 g chilituorejuustoa

2 rkl ranskankermaa

1 suolakurkku

karpaloita

Punajuuritäyte

2 keitettyä punajuurta

100 g tuoretta vuohenjuustoa

2 rkl ranskankermaa

suolaa

Silppua poroleikkeet pieniksi ja sekoita kulhossa chilijuuston kanssa. Notkista ranskankermalla, sekoita tasaiseksi ja nostele lusikalla ruisnappien päälle.

Leikkaa suolakurkku kuudeksi veneeksi ja pilko ne vielä puoliksi ja siitä vielä pienemmiksi veneiksi. Asettele pari minivenettä sekä muutama karpalo napin päälle.

Keitä punajuuret kypsiksi tai osta kaupasta valmiiksi esikeitettyjä. Pilko punajuuret pieniksi kuutioiksi ja sekoita kulhossa vuohenjuuston ja suolan kanssa. Notkista täyte ranskankermalla. Lusikoi ruisnappien päälle.

Lämmin konjakkitoti yhdelle

4 cl konjakkia

3 dl omenamehua

1 tl hunajaa

1 tähtianis

1 kanelitanko

1 vaniljatanko

koristeluun omenasiivuja ja tähtianis

Lisää kaikki raaka-aineet paitsi konjakki ja koristeet pieneen kattilaan. Kiehauta juomaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen noin viiden minuutin ajan.

Mittaa konjakki toti- tai glögilasiin ja valuta kuuma juoma siivilän läpi sen päälle.

Koristele omenasiivuilla ja tähtianiksella.

Fakta: Anni Hautala

36-vuotias radio- ja tv-juontaja.

Tunnetaan Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelmasta, jota hän juontaa yhdessä Jaajo Linnonmaan ja Juha Perälän kanssa.

Juontaa television puolella parhaillaan Idolsia. Muistetaan aiemmin muun muassa Kadonneen jäljillä -ohjelmasta.

Osallistui vuonna 2015 Masterchef VIP -tv-kokkikilpailuun, ja sijoittui siinä viidenneksi.

Julkaisi ensimmäisen ruokakirjansa syksyllä 2017.

Tämän ruokasivun reseptit löytyvät Hautalan uusimmasta keittokirjasta Annin ruokakirja 2 (Otava 2018).

Kihloissa stand up -koomikko Niko Kivelän kanssa, perheessä kaksi lasta.

Riikka Happonen

Kommentoi




Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi




Lisää maakunnasta