Tilaajalle

Rötösporukalta lähti käsistä Seinäjoella – Huumeita, kirveshyökkäys, keulimista ja murtomies, joka yritti varastaa kuviteltua saalista

Seinäjokelaiselta huoltamolta vuokrattiin viime toukokuussa pakettiauto. Vuokraajat, mies R ja nainen L, käyttivät väärää henkilöllisyyttä. Mies ja nainen ajoivat autolla Seinäjoelta Vimpeliin, jossa kaksikko varasti erään yrityksen tuotantohallista naulaimia, porakoneita, moottorisahoja ja sirkkelin.

Tästä teosta alkoi kiireinen marraskuulle venynyt kesä, jonka seurauksena kuusi henkilöä istui Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa vastaamassa peräti 43 syytteeseen.

Osa syytteistä koski melko vähäisiä tekoja kuten näpistyksiä, rattijuopumuksia ja huumausaineen käyttörikoksia, mutta mukana oli vakavampiakin tekoja, joiden seurauksena tuomittiin ehdottomia vankeustuomioita.

Vimpelistä varastetut tavarat löytyivät jo saman vuorokauden puolella illalla, kun poliisi teki toiseen asiaan liittyvää tehtävää. Auton vuokrannut ja sitä ajanut vimpeliläislähtöinen L tunnusti oikeudessa osallisuutensa. Hän nimesi myös mukana olleet muut henkilöt. Heidät tunnistettiin valvontakameran kuvista, jotka otettiin paluumatkalla lapualaiselta huoltoasemalta. Tunnistetut henkilöt olivat R ja eräs mies, joka ei saanut syytettä.

R kiisti teot käräjäoikeudessa, mutta oikeus piti naisen kertomusta uskottavana.

L oli seuraavan kerran mukana keikalla Seinäjoella 31. toukokuuta. Tuolloin erään yrityksen korjaamohalliin murtauduttiin. Tällä kertaa L ajoi ja neuvoja jakoi K, joka K oli saanut päähänsä, että seinäjokelaisen yrityksen kassakaapissa on 20 000 euroa rahaa. K lähti arkipäivänä keskellä päivää avaamaan kyseistä kassakaappia. Hurja olettamus kassakaapin sisällöstä jäi näyttämättä toteen, sillä K:n taidot eivät riittäneet kaapin avaamiseen. Avaamista tuskin auttoi se, että L:n mukaan K oli niin sekaisin, että esimerkiksi autolla ajaminen ei onnistunut.

Kun kassakaapin aukaisu ei luonnistunut, K:lle kelpasi hallista ja pihalle pysäköidystä autosta työkaluja. L kiisti tienneensä, että miehellä oli rikolliset aikeet, kun hän pyysi naista ajamaan hänet hallille. Oikeus katsoi, että naisen kertomus oli mahdollinen ja hylkäsi syytteen varkaudesta hänen osaltaan.

Vimpelin keikalle osallistuneet L ja R eivät viettäneet kovin sopuisaa juhannusta, sillä 24. kesäkuuta R pahoinpiteli L:ää yksityisasunnossa Seinäjoella. Pahoinpitelystä jäi naiselle arpi silmäkulmaan. Oikeuden arvion mukaan arpi on pysyvä, mutta ei herätä erityistä huomiota. R tunnusti pahoinpitelyn.

K:n, L:n ja R:n kesä sai entistä kummallisempia piirteitä. Huumausaineet tuskin auttoivat päätöksentekoa. Lääkkeiden ja huumeiden lisäksi kesän aikana poliisi otti haltuun K:lta ja R:ltä nyrkkiraudan ja K:lta vielä taittoveitsen.

R sai elokuussa päähänsä ottaa luvatta käyttöön moottoripyörän. Mies ajoi pyörää muutamia satoja metrejä, kunnes kaatui. Moottoripyörä vaurioitui ja R loukkaantui. Kaatuminen tapahtui ammattikoulun pihassa, ja paikalla oli opiskelijoita. Heidän nähden mies kiihdytti voimakkaasti ja ajoi etupyörä ilmassa.

R:n moottoripyöräily jatkui syyskuussa Kurikassa. Verestä löytyi viittä huumausainetta, muun muassa metamfetamiinia.

Syys- ja lokakuun taitteessa L lyöttäytyi M:n seuraan. Aiemmin syyskuussa M ajoi Lapualla holtittomasti alkoholin ja lääkeaineiden vaikutuksen alaisena. Kyseinen ajo tallentui osin kännykkäkameraan, sillä miehen kanssa lähes kolaroinut toinen autokunta lähti M:n perään ja kuvasi ajoa.

M:n ja L:n käyttöön päätyi lasten mönkijä. Poliisi kiinnitti liikenteessä olleeseen mönkijään huomiota, koska kyydissä olleelta puuttui kypärä. Kun poliisi yritti pysäyttää mönkijää, ajoneuvo jatkoi ajoaan ja kyytiläinen putosi. Tämän jälkeen mönkijä kaatui.

Oikeudessa ei tullut varmuutta siihen, kuinka mönkijä päätyi luvattomaan käyttöön. Ajelulla olleet L ja M vakuuttivat löytäneensä ajoneuvon ojasta vaurioituneena ja hylätyn näköisenä.

Pitkä kesä jatkui vielä marraskuussa. L ja eräs toinen nainen ilmestyivät varhain aamulla lapualaisen asunnon ovelle. Sisällä ollut mies katsoi ovisilmästä, että sisälle pyrki tuttu L ja päästi hänet sisään. Samalla sisään tuli kirves kädessä myös miehen entinen vaimo, joka kävi miehen nykyisen naisystävän päälle kirveellä.

Sisään rynnännyt nainen löi toista naista kirveellä, mutta uhri torjui iskun kädellään ja sai haavan. Kun kirves tämän jälkeen putosi, L otti syytteen mukaan sen käteensä ja kävi uudestaan naisen päälle. Tällä kertaa teko jäi yritykseksi, koska asunnon isäntä tuli väliin.

Oikeudenkäynnissä ei saatu täyttä selvyyttä siihen, mitä lopulta tapahtui. Myös väliin tulleelta isännältä löytyi haava selästä, joka sopi kirveen tekemäksi jäljeksi.

Oikeus katsoi, että on jäänyt epäselväksi millainen ensimmäinen isku oli. Siksi päälle käynyt nainen syyllistyi pahoinpitelyyn, ei törkeän pahoinpitelyn yritykseen. L:n syyte kaatui kokonaan.

K ja M ovat oikeuden mukaan syyllistyneet säännöllisesti ja lukuisia kertoja rikoksiin. Tämän seurauksena tuomioita mitattaessa on käytetty koventamisperustetta.

Myös L on syyllistynyt samanlaisiin rikoksiin, mutta oikeuden mukaan rikollisuus ei ole ollut pitkäaikaista ja säännöllistä. L teki rikoksensa ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaikana. Tällä kertaa hänelle tuomittiin ehdotonta vankeutta, sillä vakavan päihdeongelman takia hän ei sovellu yhdyskuntapalveluun eikä valvontarangaistus tule kysymykseen.

K:n syyksi luettiin kahdeksan tekoa, joista oikeus määräsi hänelle kolme kuukautta vankeutta.

L:n syyksi luettiin 14 rikosta, kaksi syytettä hylättiin. Hän sai viisi kuukautta ehdotonta.

M:n syyksi luettiin seitsemän rikosta, joista hän sai kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen.

R:n syyksi luettiin 14 rikosta, joiden seuraus on kuusi kuukautta vankeutta.

Kirveen kanssa asuntoon tukeutunut nainen sai pahoinpitelystä kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Lisäksi 29-vuotias nainen sai sakkoja huumausaineen käyttörikoksesta.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

HANNU PUROLA

Kommentoi

Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutiset
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Osta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta