Tilaajalle

Pohjanmaan poliisin tutkinnanjohtaja avointen juttujen työmäärästä: ”Haasteita riittää” – Yhdellä tutkijalla voi olla jopa satoja juttuja kerrallaan

Työmäärä Pohjanmaan poliisin rikostutkijoilla on huomattava.

– Perustukinnan tutkinnanjohtajalla on jatkuvasti useampi sata avointa juttua hoidettavanaan, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario John Forslund Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Hänen mukaansa paikallispoliisin perustukinnan resurssit ovat olleet heikot jo usean vuoden ajan.

– Eikä siihen ensihädässä ole mitään muutosta ilmeisesti tulossa, Forslund toteaa.

Hänen mukaansa Poliisihallitus sekä poliisin johto päättävät resursseista ja siitä, mihin asioihin paikallispoliisin pitäisi panostaa.

Tutkijoiden tilanne on Forslundin mukaan muuttunut kuitenkin jonkin verran parempaan suuntaan muutaman vuoden takaisesta. Jos avoimia juttuja on Forslundin mukaan tällä hetkellä useita satoja yhtä tutkinnanjohtajaa kohden, niin muutama vuosi sitten tilanne oli vieläkin huonompi. Silloin yhtä tutkinnanjohtajaa kohden oli Forslundin mukaan jopa 1 000–2 000 avointa juttua.

– Tästä huolimatta haasteita riittää, hän myöntää.

Kun Laihian surman tutkintavastuu oli Pohjanmaan poliisilaitoksella, toimi Forslund tapauksen tutkinnanjohtajana.

Hänen mukaansa keskusrikospoliisiin otettiin tutkinnan edetessä yhteyttä, koska paikallispoliisin resurssit eivät mahdollistaneet keskittymistä yhteen asiaan "sillä laajuudella" kuin olisi ollut tarvetta.

– KRP hioi kokonaisuuden kuntoon, Forslund sanoo.

Pohjanmaan poliisin perustutkinnan tutkijan tehtävänkuvaan kuuluvat Forslundin mukaan kaikki rikoslakirikokset, pois lukien talousrikokset. Lisäksi tutkijan tehtävänkuvaan Pohjanmaan poliisissa kuuluvat Forslundin mukaan myös palonsyyn tutkinnat, työtapaturmat, virka-avut, kadonneet henkilöt sekä sähköisten rikosilmoituksien kirjaamiset.

– Lisäksi he istuvat välillä myös ilmoitusten vastaanotossa, Forslund jatkaa.

– Kaikki varmaan ymmärtävät, että silloin on hyvin vaikea keskittyä yhteen vaativaan, pitkäkestoiseen rikokseen sillä laajuudella kuin olisi tarvetta, hän toteaa.

Forslund on hyvillään, että yhteistyö keskusrikospoliisin (KRP) kanssa toimii. Pohjanmaan poliisilla ei ole Forslundin mukaan varaa irrottaa kahta tutkijaa vastaavanlaisen rikoksen tutkimiseen kovinkaan pitkäksi aikaa kuin Laihian surma oli.

Laihian tapaukseen viitaten Forslund toteaa, että Pohjanmaan poliisi epäili alusta alkaen kyseessä olleen henkirikos. Hän myös muistelee, että poliisi haki tapahtuneelle silminnäkijöitä muutamaankin otteeseen heinä–elokuussa 2018.

– Tietääkseni melkein kaikkien silminnäkijöiden tiedot olivat paikallispoliisin tiedossa jo 2018. Suuri osa heistä puhutettiin, Forslund toteaa.

Hänen mukaansa Laihian surmassa oli kyseessä hyvin poikkeuksellinen tapaus.

– Asia vaati sen, että otettiin melkein kaikki "välineet käyttöön, mitä työkalupakista löytyi".

Forslundin mukaan KRP:n saamat silminnäkijähavainnot tukivat hyvin sitä kokonaiskuvaa, mitä Pohjanmaan poliisilla oli jo ennen tutkinnan siirtämistä keskusrikospoliisille.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta