Tilaajalle

Pohjanmaan kokoomusnaisten ”huulipunahallitus”-kannanotosta syntyi kohu – kannanoton lähettänyt Anna-Maija Renko sanoo, ettei järjestön ollut tarkoitus kampittaa

SEINÄJOKI

Pohjanmaan Kokoomusnaiset sai aikaan melkoisen kohun, kun yhdistys lähetti julkisuuteen hallituksensa kannanoton, jossa arveltiin Sanna Marinin (sd.) hallituksessa olevan vähän liikaa naisia.

– On siirrytty härkälaumasta huulipunahallitukseen, mutta onko sekään paras vaihtoehto, naiset kirjoittivat medialle lähettämässään kannanotossa.

Kokoomusnaisia johtava kansanedustaja Sofia Vikman ärähti saman tien. Hän twiittasi tuoreeltaan, ettei pohjalaisten näkemys edusta järjestön virallista kantaa.

– Iloitsemme naisten poliittisesta johtajuudesta ja siitä, että Suomessa on myös naisenemmistöisiä hallituksia, hän toteaa.

Kokoomusnaisten pohjalainen varapuheenjohtaja Wilhelmiina Kukkamo sai avata kannanoton sisältöä yhteydenottajille heti keskiviikkoaamusta alkaen.

– En nähnyt tekstiä ennen kuin luin siitä tehdyn uutisen. Sisältö oli kyllä yllätys, naiset näkyvät katsoneen tasa-arvoa vähän molemmista päistä, hän toteaa.

Kukkamolla on läsnäolo-oikeus kotipiirinsä hallituksen kokouksissa, mutta tiistaina hän sairasti flunssaa kotona, eikä ollut kokouksessa läsnä.

– Kokoomusnaisten tavoite on nostaa naisia politiikassa eteenpäin, ja me iloitsemme naisministerien puolesta. Hieno asiahan se on, hän korostaa.

Kukkamo muistuttaa, että sukupuolta tärkeämpiä päätöksenteossa ovat osaaminen ja kokemus.

– Kun hallitus aloittaa työnsä, puhuvat teot puolestaan. Ne ovat oleellisempi asia kuin ministerin sukupuoli, hän tähdentää.

Kukkamo sanoo ymmärtävänsä pohjalaisnaisten ajatuksenjuoksun, ja sen, että he ovat kantaneet huolta nuorten naisministerien pärjäämisestä.

– Ihan sama ajatus on, mikäli ministereiksi olisi valittu joukko nuoria miehiä. Olisi voitu pohtia, osaavatko tuollaiset nuoret kollit mitään päättää, Kukkamo vertaa.

Naispiiriä johtava Anna-Maija Renko myöntää kannanoton kääntyneen itseään vastaan.

– Me kannustamme naisia osallistumaan politiikkaan, mutta pitää muistaa, että on osaavia naisia ja on osaavia miehiä. Pitää muistaa mahdollisuuksien tasa-arvo, hän toteaa.

Naisten kannanotto on kirvoittanut sosiaalisessa mediassa myös pohjalaisia kokoomusnaisia.

Eduskuntavaaleissa ehdolla ollut seinäjokelainen Maria Jokinen harmitteli Twitterissä, miten naiset yrittävät kampittaa naisia.

– Etenkin, kun meillä olisi omassa puolueessakin vielä paljon tehtävää, hän jatkaa.

Kokoomusnaisten kannanotolla ei kampitustarkoitusta kuitenkaan ollut. Renko vähän naurahtaa, kun hän kertoo, miten vaikea naisjärjestön on ollut saada kannanottojaan julkisuuteen.

– Tällä kertaa viilasimme tekstiä ja otsikkoa, ja ehkä siitä tuli sitten vähän turhan provokatiivinen, hän arvelee.

Kukkamo sanoo olevansa iloinen siitä, miten Suomen uusi hallitus on otettu maailmalla vastaan.

– Tuntuu hyvältä, että noteerataan ja huomataan, miten meillä Suomessa naisetkin voivat edetä päättäjiksi. Toki kovaan kouluun Sanna Marin pääministerinä joutuu, hän ennakoi.

Fakta: Hallituksesta

34-vuotias Sanna Marin (sd.) on maailman nuorin pääministeri. Hän on vuoden nuorempi kuin Ukrainan 35-vuotias Oleksiy Hontsaruk.

Marin on myös Suomen historian nuorin pääministeri. Tähän saakka titteliä on pitänyt keskustan Esko Aho, joka oli 36-vuotias aloittaessaan pääministerinä.

Vaikka Marinin hallituksessa on peräti neljä 80-luvun loppupuolella syntynyttä ministeriä, nousi hallituksen keski-ikä hieman, kun 57-vuotias Antti Rinne vaihtui 59-vuotiaaseen Tuula Haataiseen.

Hallituksen vanhin ministeri on ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Hän on 61-vuotias.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta