Tilaajalle

Pohjalaismaakuntien tieliikenneonnettomuuksissa menehtyy keskimäärin 28 ihmistä vuodessa – Valtakunnallisesti nuorten liikennekuolemat ovat lähes puolittuneet

Pohjanmaan poliisin alueella on kuollut tieliikenneonnettomuuksissa vuodessa keskimäärin 28 ihmistä vuodesta 2010 lähtien.

Eniten liikenteessä kuoli ihmisiä vuonna 2012 (37 kuollutta) ja vähiten viime vuonna (19 kuollutta).

Tänä vuonna 12 ihmistä kuoli tieliikenneonnettomuuksissa tammi-kesäkuussa. Viime vuonna samaan aikaan kuolonuhreja oli pohjalaismaakunnissa seitsemän.

Suurin osa pohjalaismaakuntien tieliikennekuolemista tämän vuoden puolella on koostunut joko henkilöautojen keskinäisistä törmäyksistä tai raskaan ajoneuvon ja henkilöauton välisistä kolareista.

Kesäkuukausina nuorten riski joutua vakaviin liikenneonnettomuuksiin vähintään kaksinkertaistuu. Toisaalta 15–24-vuotiaiden nuorten liikennekuolemat ja loukkaantumiset ovat lähes puolittuneet viimeisen kymmenen vuoden mittaan. Myönteisten lukujen pelätään kuitenkin muuttuvan heikkoon suuntaan, sillä tuoreen lain perusteella autokoulun pakolliset ajotunnit puolittuivat ja asennekasvatuksellekin jää vähemmän aikaa. Erityisesti autokouluyrittäjät ja liikenneopetusalan ammattilaiset ovat huolissaan ja pitävät nuorten liikenneonnettomuuksien määrien kasvua mahdollisena.

Kuolonkolareiden taustalla monia selittäjiä

Onnettomuustyypeistä vakavimmat seuraukset tulevat yleensä nokkakolareista tai risteävän tien kolareista.

Pohjanmaan poliisin mukaan kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa kuljettaja on ollut kolmasosassa päihteiden vaikutuksen alaisena.

Viime vuosina älypuhelinten käyttö on myös näkynyt osassa kuolonkolareita, joissa kuljettajan huomio on ollut tapahtumahetkellä kännykässä, eli poissa liikenteestä.

Poliisin mukaan yksittäistä syytä kuolonkolareihin ei yleensä löydy, vaan taustalla voi olla monta pientä asiaa, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen. Esimerkiksi yhdistelmä väsynyt kuljettaja, huonot renkaat, vesisade ja turvavyön käyttämättä jättäminen voivat johtaa onnettomuuteen.

Toisaalta löytyy myös tapauksia, joissa syy on hyvin selvä, esimerkiksi törkeä ylinopeus, joka on selvästi vaikuttanut onnettomuuden vakavuuteen.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta