Tilaajalle

”Paras päivä ikinä!” Akrobaatit ja klovnit veivät Suvilahden koulun 4b-luokkalaiset mennessään sirkustaiteen maailmaan

Suvilahden koulun liikuntatunti laittoi tiistaiaamupäivänä katsojan pään pyörälle, kun 4B -luokan oppilaat esittelivät akrobatiataitojaan jumppamatolla. Päät keikkuivat vähän väliä ylösalaisin erilaisissa kärrynpyörissä ja oppilaat rakensivat yhteistyöllä ihmispyramidin.

Sirkustyöpajaa nuorille akrobaatinaluille oli tullut vetämään Vaasan kaupunginteatterissa keskiviikkona esiintyvän Five Stars Circuksen esiintyjät.

Maailmanmestariakrobaatti Slava Volkov ohjeisti, miten lapset voivat pyörähtää ketterästi käsiensä päältä ja kuinka siirrytään sulavasti rapukävelystä karhukävelyyn. Taidonnäytteet olivat hienoja, mutta toisinaan vallaton naurunremahdus vei voiton keskittymisestä ja pyörähdys muuttuikin pyllähdykseksi.

Samankaltaista hauskuutuksen ja huikean akrobatian näyttämötaidetta on luvassa myös itse sirkustaiteilijoiden tulevassa esityksessä.

Makkarakansa teattereihin!

Viiden esiintyjän suomalais-venäläisessä taiteilijaryhmässä on kaksi klovnia ja kolme akrobaattia. Idea esitykselle lähti taiteilijajoukon jäseneltä Pauliina Räsäseltä.

– Kävin katsomassa venäläisklovnien Kasyan Ryvkin ja Elena Sadkovan esitystä Berliinissä, ja se oli parasta klovneriaa, mitä olen ikinä nähnyt – ja olen nähnyt niitä 20-vuotisen urani aikana todella paljon. Tutustuin heihin paremmin ja meillä heräsi ajatus yhteistyöstä. Ehdotin projektia Suomi-Venäjä-Seuralle ja he innostuivat siitä, kertoo Cirque du Soleilissakin uraa tehnyt ilma-akrobaatti.

Koululla järjestettävä työpaja on osa Suomea kiertävän sirkusryhmän ohjelmaa. Jokaisella paikkakunnalla työpaja järjestetään ennen esitystä.

– Työpajassa nuoret voivat helpommin innnostua sirkuksesta ja akrobatiasta, kun heillä on omakohtainen käsitys siitä, mitä se on. Tavallaanhan tässä kasvatetaan tulevaisuuden kulttuurin kuluttajia, Räsänen toteaa katsellessaan matolla temmeltäviä nuoria.

Sellaisia hänen mukaansa tarvitaan, sillä sirkus muun taiteen tavoin kärsii rahoituspulasta. Osasyy siihen on katsojien puute.

– Valitettavasti suomalaiset ovat vähän sellaista junttikansaa, että kotisohva ja makkara kiinnostaa enemmän kuin teatteri ja kulttuuririennot. Toivoisin, että suomalaiset kävisivät katsomassa esityksiä ja tukisivat tätä hienoa taidemuotoa, hän sanoo.

Monipuolista taidetta ja liikuntaa

4B-luokan oppilaat olivat innoissaan sirkustyöpajasta, sillä sieltä löytyi jokaiselle oma suosikkijuttu ja se tarjosi haastetta keholle.

– Paras päivä ikinä, oppilaat hehkuttivat tunnin jälkeen.

Sirkus onkin Räsäsen mukaan monipuolinen harrastus kaikenikäisille.

– Se on hyvä liikuntamuoto, joka kehittää voimaa, koordinaatiota, notkeutta ja tasapainoa. Ja jos akrobatia tuntuu vaikealta, niin siellä voi harrastaa jonglaarausta tai tasapainolajeja. Sirkuksesta löytyy jokaiselle jotakin.

Myös taiteenmuotona sirkus on vaihtelevuutensa vuoksi helpostilähestyttävä kaikenikäsille.

– Sirkuksessa on värikkäitä valoja ja pukuja, mutta nykyään löytyy myös kantaaottavia sirkusesityksiä.

Osakseen sellainen on myös Five Star Circuksen esitys, sillä hauskuuden ja elämysten lisäksi ohjelmanumeroihin on sisällytetty pieniä kannanottoja yhteiskuntaan.

– Toisille henkilöille ne saattavat aueta, toisille ei. Ensisijaisesti esitys on kuitenkin viihdyttävä ja hauska.

Bikineissä esiintynyt miespuolinen taikurinavustaja oli Rovaniemellä liikaa, ja esitystä ei pidetty soveliaana lapsille, Räsänen nauraa.

Sitten hän vakavoituu ja sanoo, että esimerkki osoittaa, että sukupuolien tasa-arvon saralla on vielä tekemistä. Hän kokee, että taiteilijana on tärkeää ottaa kantaa juuri esimerkiksi yhteiskunnan eriarvoisuuteen.

Keskiviikon kaksituntinen esitys on käsikirjoituksesta lähtien Five Star Circuksen jäsenien yhteistyön tuotos. Käsikirjoitus syntyi viikossa ja yhteistä harjoitteluaikaa lavashowlle ammattilaiset eivät tarvinneet kuin kolme viikoa.

– Olen urani aikana harjoitellut yhteensä yli 12 000 tuntia. Olemme kaikki ammattilaisia, joten yhteistä harjoitteluaikaa ei tarvita enää niin paljon, Räsänen selittää.

Tapaturmia Räsäselle itselleen ei ole pitkän uran aikana tapahtunut, mutta harjoituksissa kollega tipahti temppua harjoitellessa päälleen.

– Hän tekee silti spiraali-tempun esityksessä, Räsänen lupaa.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta