Tilaajalle

Oma tupa, oma lupa – Suomessa nuorten ikäluokkien omistusasuminen vähenee, mutta lakeuksilla oma asunto on suuressa arvossa

Tyytyväiset tuoreet talonomistajat Mikael Takamaa , 30, ja Jenna Palomäki , 25, hehkuttavat uutta hankintaansa kilpaa.

– Kyllä sitä hetken mietti, että voiko tämä nyt oikeasti olla totta, että me ostettiin talo. Ensimmäiset päivät tuntuivat siltä, kuin olisi ollut jossain kylässä, sanoo Takamaa.

– Tai että olisi asunut hotellissa. Kun edellinen asunto oli alkuperäisessä kunnossa vuodelta 1960, oli tasokin sellainen, Palomäki sanoo ja naurahtaa.

Suomessa yhä harvempi nuori aikuinen ostaa oman asunnon. Tilastokeskuksen mukaan 30–34-vuotiaiden asuntokunnista enää alle puolet asuu omistusasunnoissa. Koko maan trendiä on kuitenkin vaikea todentaa Etelä-Pohjanmaalla.

– Lapualla ja lähialueella omistusasuminen on edelleen ykkösvaihtoehto nuorten aikuisten keskuudessa, sanoo SKV Kiinteistönvälityksen Lapuan toimipisteen Sirkku Koski.

Aninkainen Seinäjoen kiinteistönvälittäjä Elisa Ollinkangas vahvistaa saman.

– Ihan muutama yksittäinen tapaus tässä seitsemän vuoden aikana on tullut heitä, jotka haluavat mieluummin asua vuokralla, hän sanoo.

Ollinkankaan mielestä omistusasuntoa pidetään maakunnassa edelleen suuressa arvossa.

– Oma tupa, oma lupa, hän tiivistää perinteisen ajattelun.

Etelä-Pohjanmaalla omistusasunnossa asui viime vuonna 73 prosenttia asuntokunnista, mikä on kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin koko maassa. Luku ei ole muuttunut 2000-luvun alusta.

Koko Suomessa omistusasuminen on taas vähentynyt hieman, vuoden 2005 66 prosentista viime vuoden 63 prosenttiin.

Suureen eroon löytyy yksinkertainen selitys. Lakeuksilta asunnon saa huomattavasti halvemmalla kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

– Kyllä etelässäkin haaveillaan omistusasumisesta, mutta se ei vain ole mahdollista. Se on liian kallista tai ei ole mahdollista ostaa niin isoa asuntoa kuin haluaisi, arvioi seinäjokelaisen Kiinteistötoimisto Kätkänahon toimitusjohtaja Harri Kätkänaho.

– Väittäisin, että se ei ole asennemuutos, vaan enemmän on kysymys siitä, että on epävarmuutta elämäntilanteessa, hän jatkaa.

Mikael Takamaa ja Jenna Palomäki eivät edes harkinneet vuokraamista, kun ajatus muuttamisesta virisi. Takamaan mukaan ratkaisu oli taloudellisesti järkevä.

– Eikä tarvitse pelätä, että vuokrasopimus loppuisi, tulisi valituksia tai yhtäkkiä heitettäisiin pihalle, Takamaa sanoo.

Nykypäivän ostajat haluavat Kätkänahon mukaan asunnoltaan erityisesti teknistä turvallisuutta eli sitä, että talon voi odottaa pysyvän hyvässä kunnossa kauan.

– Vaikka talossa ei olisi mitään vikaa, mutta jos salaojista ei ole mitään tietoa, ei sitä uskalleta ostaa, hän sanoo.

Tämä oli myös Takamaalle ja Palomäelle tärkeää, kun he etsivät ensimmäistä omaa asuntoaan. Pariskunta ei halunnut rakentaa omaa, joten he yrittivät löytää mahdollisimman hyvän vanhan talon.

Vuonna 1990 valmistunut omakotitalo Seinäjoen Kärjestä oli lopulta täydellinen.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana täällä on uusittu kaikki, aina tuolta lattiavalusta kattoa myöten. Tähän on tehty niin paljon remonttia, että tämä on käytännössä kuin uusi. Kuntokartoittaja sanoi, että tämä on tekniikaltaan toimiva rakennus seuraavat 30–40 vuotta, Takamaa kertoo tyytyväisenä.

Myös kiinteistönvälittäjä Elisa Ollinkangas on huomannut, että uudet, hyväkuntoiset asunnot käyvät kaupaksi.

– Selkeästi on siirrytty siihen, että tingitään mieluummin neliöistä, jotta saadaan uudempi asunto, hän kertoo.

Takamaan ja Palomäen mielestä asunnon ostamisessa ei ollut mitään pelättävää, kun ostamisen ennakkotyöt tehtiin kunnolla. Pari kävi katsomassa yli kymmentä taloa ja piti huolen, että kuntokartoituksessa ei saanut ilmetä ongelmia.

– Meillä oli tosi hyvät tukijoukot, jotka löysivät sellaisia asioita, joita emme itse huomanneet katsoa. Vältyimme isoilta virheiltä, kun maltoimme vain mielemme, sanoo Takamaa.

– Kannatti odottaa.

Fakta: Lähes neljäsosa asuntokunnista asuu vuokralla

Etelä-Pohjanmaan asuntokunnista noin 74 prosenttia asui omistusasunnossa vuonna 2018. Osuudessa ei ole tapahtunut juuri muutosta, sillä vuonna 2005 omistusasujia oli 73 prosenttia asuntokunnista.

Omistusasuminen on Etelä-Pohjanmaalla selvästi yleisempää kuin muualla Suomessa. Koko maassa omistusasujia oli viime vuonna 63 prosenttia asuntokunnista, eli kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin Etelä-Pohjanmaalla.

Vuokralaisten määrä on noussut Etelä-Pohjanmaalla hienoisesti. Vuonna 2018 vuokralla asui 24 prosenttia asuntokunnista, kun vuonna 2005 osuus oli 22 prosenttia.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta