Tilaajalle

Nuorukainen kiristi röyhkeästi kahdeksaa ähtäriläisnuorta kahden vuoden ajan – Näin tekijä nyhti teineiltä kymmeniä tuhansia

Ähtäriläinen nuorimies piinasi kahdeksaa muuta ähtäriläisnuorta noin kahden vuoden ajan.

Hän kiristi näiltä yli 23 000 euroa rahaa. Jopa syyttäjä hämmästeli poikkeuksellista rikosta.

– Onko tämä kuvio ollut vahinko, vai onko tekijällä ollut äärimmäistä psykologista taitoa, kihlakunnansyyttäjä Jarmo Rintala kysyi keskiviikkona Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden istunnossa Seinäjoella.

Syyttäjä katsoi tekijän toimineen suunnitelmallisesti ja häikäilemättömästi ja ajaneen nuoret helvetilliseen tilanteeseen. Rintala syytti nuorukaista törkeästä kiristyksestä. Mies myönsi syytteen oikeaksi.

Kiristys alkoi sähkötupakkatilauksesta

Kaikki alkoi helmikuussa 2017, kun tuolloin vielä alaikäinen ähtäriläinen nuorukainen kokosi muista ähtäriläisnuorista ryhmän, joille hän kertoi hankkivansa sähkötupakkatuotteita. Kaikki mukaan lähteneet pojat ja tytöt olivat kiristäjää nuorempia. Vanhimmat uhrit olivat vain joitakin kuukausia tekijää nuorempia, nuorimmat olivat vasta 14-vuotiaita.

Tekijä aloitti kiristyksen kertomalla, että tulli oli pysäyttänyt sähkötupakkatilauksen. Tosiasiassa mitään tilausta ei ollut. Ensin tekijä sanoi, että asia selviää 1 500 euron sakkomaksun maksamalla. Hän kertoi muille ryhmän jäsenille, että jos sakkoa ei makseta, asia menee sosiaaliviranomaisten tietoon ja saattaa johtaa nuorten huostaanottoihin.

Seuraavassa vaiheessa tekijä kertoi, että maksettavaksi oli tullut nyt uusi yli 16 000 euron sakko. Tekijä jatkoi rahan vaatimista nuorilta. Yleensä hän asetti pian koittavan takarajan, johon mennessä oli saatava kasaan tietty summa rahaa, jotta vaikeudet raukeaisivat.

Tekijä antoi ymmärtää olevansa itse suurin maksaja ja kaikkein pahimmissa ongelmissa.

Tekijä kehotti varasteluun ja pikavippeihin

Vähävaraiset nuoret maksoivat tarvittaessa myös toisten puolesta, jos heillä sattui olemaan rahaa. Kun osa nuorista itsenäistyi ajan mittaan, he nostivat opintolainaa ja ottivat pikavippejä. Tekijä jopa vihjasi pikavippifirmojen hyvistä tarjouksista. Lisäksi hän kehotti nuoria tarpeen vaatiessa vaikka varastamaan tarvittavat rahat.

– Käykää vaikka äitinne lompakolla, eivät ne niiden kanssa nuku, tekijä viestitti WhatsApp-ryhmässä.

Tekijän luoma paine koko joukkoa ja yksittäisiä nuoria kohtaan oli jatkuva. Tekijä saattoi olla yhteydessä uhreihinsa päivittäin ja antaa vain tunteja kestäviä takarajoja rahojen hankkimiseen.

Jos tekijä kuuli, että asiasta oli puhuttu ulkopuolisille, hän ojensi ryhmän jäseniä heti. Mies muun muassa viestitti, että jos joku ilmiantaa, ilmiantaja on nopeasti ilman päätä.

Syyttäjän mukaan tekijä ei kuitenkaan uhannut ryhmän jäseniä konkreettisella väkivallalla, vaan viranomaisseuraamuksilla, jotka eivät ole olleet tekijän vallassa. Sekin riittää syyttäjän mukaan törkeän kiristyksen tunnusmerkistön täyttymiseen, eikä miehen puolustus tätä kiistänyt.

Tekijä itse uhriutui ja sai ymmärrystä

Tekijä kirjoitti WhatsApp-ryhmiin jakamansa viestit etukäteen puhelimeensa. Viestit olivat välillä pitkiä ja hänen laatimansa kuvio rahan tarpeesta epälooginen ja monimutkainen. Syyttäjän mukaan tarkoitus oli vain luoda koko ajan painetta rahojen saamiseksi. Tekijä myös väitti uhrautuvansa muiden puolesta.

– Jokainen pitää nyt loppuelämänsä pään kiinni. Pelastan teidät jokaisen. 20 euroa ja olet kuivilla.

Kun joku ryhmästä kertoi väsyneensä jatkuvaan paineeseen, tekijä vastasi olevansa itse pahimmassa liemessä.

– Ai jaa, oot sinä loppu, minulla ei riitä tonni, mies viestitti ja sai vastaukseksi anteeksipyynnön ja sydän-emojin.

Tekijä antoi ymmärtää, että jos asia tulisi viranomaisten tietoon, koko ryhmä olisi vaikeuksissa, koska he olivat pyrkineet harhauttamaan viranomaisia. Nuorimies väitti isänsä maksaneen osan vaadituista sakkomaksuista ja että ryhmän jäsenten pitää maksaa isälle takaisin.

Esitutkinnan mukaan tekijän isä ei ollut kiristyksestä tietoinen.

Tekijä antoi ymmärtää, että nuorilla olisi jossakin vaiheessa mahdollisuus saada osa rahoista takaisin, mikäli he eivät jättäytyisi pois kuviosta vaan jatkaisivat maksamista.

– Tämä oli hämmentävän tehokas koukutus, syyttäjä kommentoi.

Ei antanut edes joulurauhaa

Tekijä jatkoi kiristystään alkuvuoteen 2019 saakka. Viestittely ei tauonnut edes jouluksi. Tapaninpäivänä 2018 tekijä antoi ymmärtää, että jos ryhmästä joku oli saanut joululahjaksi rahaa, ne tulisi toimittaa hänelle.

Yksi uhreista menetti kahden vuoden aikana yli 9 000 euroa rahaa. Neljän muun nuoren maksama rahasumma nousi tuhansiin euroihin ja kolmen osuus oli 400–500 euroa. Jossakin vaiheessa tekijä ilmeisesti yritti saada ryhmän jäseniä mukaan välittämään nuuskaa ja alkoholia, mutta tästä ei tullut mitään.

Nuorukainen myönsi ja pahoitteli

Tekijä myönsi teot. Hän itse ei sanonut oikeudenkäynnissä sanaakaan. Puolustuksen mukaan nuorukainen ei itsekään kyennyt irtautumaan kuviosta. Tekijä myös pahoitteli tekoaan puolustuksensa välityksellä.

Syyttäjä painotti, että kaikki nuorilta kerätty raha on ollut pois näiden oman elämän rakentamisesta. Hän piti pikavippeihin kehottamista erityisen moitittavana.

Nuoret vaativat myös kärsimyskorvauksia, joista suurin oli 4 000 euroa. Tekijän puolustus ei kuitenkaan hyväksynyt yli 2 000 euron kärsimyskorvausvaatimuksia.

Koska tekijä myönsi syytteet, uhrien kertomuksia ei kuultu. Oikeudenkäynnissä oli mukana muutamien nuorten huoltajia, jotka asian käsittelyn lopuksi kertoivat siitä, miten ikävällä tavalla kaksi vuotta kestänyt piina oli vaikuttanut nuoriin.

Tekijä myönsi oikeudenkäynnissä törkeän kirityksen lisäksi 15 lievää petosta ja kavalluksen. Ne olivat syyttäjän mukaan normaaleja nettikauppapetoksia, joissa vahinko on ollut 200–400 euroa per kerta. Lisäksi nuorukainen sai syytteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Tuomio asiassa annetaan kansliatuomiona myöhemmin tässä kuussa.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta