Nuori vaasalaisyrittäjä taisteli menestyjäksi – "Haluan luoda aidon Strömsön kotiini"

Kumpupilvet heijastuvat kirkkaansiniseltä aamutaivaalta pienen kulmaputiikin ikkunaan Vaasan keskustassa. Ikkunan takana vaaleahiuksinen nuori nainen asettelee tuotteita esille. Uusi päivä on pian alkamassa 27-vuotiaan Malin Båtmästarin pitämässä liikkeessä.

Båtmästar on kokenut yrittäjä nuoresta iästään huolimatta. Hän hyppäsi jo 22-vuotiaana yrittäjän isoihin saappaisiin perustaessaan kahvilan Maalahden keskustaan.

– Olin juuri valmistunut restonomiksi, enkä löytänyt itselleni sopivaa työtä. Olin koulutukseltani myös kokki, mutta en halunnut palata siihen työhön, joten päätin työllistää itseni, Båtmästar kertoo.

Yritykseen lähti mukaan myös hänen kaksoissiskonsa Alexandra Wasberg.

– Ostin hänet kuitenkin vuoden jälkeen ulos yrityksestämme, koska tappelimme niin paljon. Se ei ollut hyväksi kenellekään, enkä halunnut riidellä hänen kanssaan. Nyt olemme taas parhaita ystäviä, hän iloitsee.

Seuraavien kolmen vuoden ajan Båtmästar teki kaiken itse kahvilassaan. Asiakkaille tarjottiin lounasta ja kahvilatuotteita. Kahvilasta sai myös pitopalvelua. Yritys työllisti kaksi työntekijää.

– Osasin tehdä ruokaa, mutta bisnespuolen pyörittäminen ei ollut helppoa. Tein töitä joka päivä kolmen vuoden ajan, Båtmästar toteaa.

Kolmen tiukan yrittäjävuoden jälkeen nuori yrittäjä sairastui endometrioosiin. Lapsuudessa ollut keliakia palasi ja migreeni vaivasi säännöllisesti. Sairastumiset johtivat täydelliseen elämänmuutokseen.

– Vaikka yritys toimi hyvin, päätin sulkea sen. Tiesin, että sulkeminen sattuu paljon ja tulen olemaan rahaton, mutta minun piti lopettaa, jotta voisin voida paremmin.

Periksiantamaton nuori oli kuitenkin päättänyt ennen kahvilan sulkemista, että tyhjän päälle hän ei aio jäädä.

– En voinut jäädä, koska laskuja tippui koko ajan tasaiseen tahtiin postiluukusta ja pankille piti maksaa kahvilaa varten otettua lainaa takaisin. Tarvitsin toisen tulonlähteen, lipun ulos.

Vielä kahvilan ollessa auki Båtmästar perusti leivontaan, ruuanlaittoon ja ruokaan erikoistuneen nettikaupan, joka myi muun muassa monenlaista kuiva- ja sisustustavaraa.

– Laitoin tuotteita myyntiin myös kahvilaan ja huomasin, että ihmiset pitivät niistä. Silloin päätin lopettaa leipomisen ja ruuanlaiton. Aloin markkinoida nettikauppaa, laitoin kaiken intohimoni siihen ja sain sen toimimaan.

Nettikauppa ja sen pieni kivijalkakauppa toimivat aluksi Sundomissa. Helmikuun alussa hän siirsi putiikkinsa Vaasanpuistikolle.

– Pyöritän liikettä nyt yksin, mutta kun kauppa lähtee kunnolla käyntiin, palkkaan tänne henkilön. Silloin voin itse keskittyä suurimpaan intohimooni.

Båstmästarin suurin intohimon kohde on reseptien kirjoittaminen lehtiin, kirjoihin, hänen Instagram-tililleen ja blogiinsa, joka on seurannut tiiviisti nuoren naisen kasvua koulunpenkiltä yrittäjäksi.

– Aloitin blogin, koska halusin olla jotain muutakin kuin kokki. Blogi on seurannut matkaani ja tehnyt minusta tunnetun. Se on toiminut cv:nä ja antanut minusta heti sen kuvan kuka olen. Ihmiset ovat menneet blogiini, oppineet minusta ja nyt he haluavat tehdä töitä kanssani.

Tällä hetkellä Båtmästarilla on monta rautaa tulessa. Hänen kirjoittamansa kolmas kirja valmistui syyskuussa ja se julkaistaan ensi vuoden puolella. Kirjaprojektin rinnalla ovat kulkeneet viime kuukausien aikana vahvasti myös ruokamainosvideot. Ovi ruokamainosbisnekseen avautui Båtmästarille, kun hän otti yhteyttä viestintätoimistoon, joka työskenteli Snellmanin kanssa.

– Toimisto kertoi heille, mitä osaan tehdä tiedustellen samalla, olisiko minulle töitä. Vastaukseksi sain, että he tarvitsevat videoita. En ollut aiemmin tehnyt yhtäkään mainosvideota, mutta tein heidän toiveensa mahdolliseksi. Samalla tajusin, että tässä avautui minulle nyt isot markkinat sisällöntuottajana, koska monikaan ei pysty tekemään sekä reseptejä että videoita.

Tällä hetkellä Båtmästar tekee ruokamainosvideoita Snellmanille ja vireillä on myös yhteistyökuvioita toisen yrityksen kanssa. Tulevaisuudessa Båtmästar toivoo voivansa työskennellä kotona.

– Minulla on suuri unelma. Haluan luoda aidon Strömsön kotiini. Sieltä pyöritän show’ta, jossa laitetaan ruokaa ja hoidetaan puutarhaa. Jos en voi tehdä sitä televisioon, teen sen Youtubeen. Haluan myös, että blogini on yritykseni keskus ja, että se on tunnettu myös Ruotsissa ja Norjassa.

Båtmästar uskoo, että voi jonain päivänä toteuttaa unelmansa.

– Olen edelleen nuori, joten minulla on vielä aikaa, hän toteaa hymyillen.

SANNA CANAWATI

Kommentoi


Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta