Tilaajalle

Nuori sukupolvi kirkasti Hakolan brändin ja näkymät - Rohkea uudistuja palkittiin vuoden 2018 maakunnallisena yrityksenä

KURIKKA

Hakolan huonekalutehtaalla Jurvan Niemenkylässä on menossa möbleeraus. Studiolle raivataan lisää tilaa.

Kuvaaja innostuu studion hienoista puitteista. Hän pyytää toimitusjohtaja Jari Hakolaa asettumaan lavasteisiin keltaisen Day-tuolin kanssa.

Räps, räps.

– Tuotekuvaukset on kätevä tehdä tässä. Aina kun valmistuu uusi tuoli tai sohva, se kuvataan. Verkkokauppa vaatii paljon materiaalia, Jari Hakola sanoo.

Hakola palkittiin itsenäisyyspäivän aattona Etelä-Pohjanmaan vuoden 2018 maakunnallisena yrityksenä.

Vähältä piti, ettei perheyrityksen tarina katkennut viitisen vuotta sitten.

Jari Hakolan into oli hiipumassa. Jälleenmyyjien verkosto oli harventunut, eikä Hakolan sohville ollut enää kunnon paikkaa.

– Ne muutamat liikkeet, jotka olivat jääneet, oli täyteen ammuttu meidän kilpailijoita, samanlaisia firmoja kuin mekin. Ei ollut näkymiä.

Siinä tilanteessa tytär Annaleena Hämäläinen astui kuvaan pää täynnä kirkasta näkemystä. Aalto-yliopistossa suunnittelijan koulutuksen saaneesta tyttärestä tuli yrityksen luova johtaja ja suurin omistaja.

– Kolme sanaa kertoo hyvin, hän halusi meidän tekevän. Meidän piti karsia, karsia ja karsia.

Viidessä vuodessa on tapahtunut paljon. Hakola on uudistanut brändinsä, mallistonsa ja toimintatapansa.

Välikäsiä ei enää tarvita, sillä Hakola myy tuotteensa tehaalta suoraan kuluttajalle omassa verkkokaupassa. Helsingin keskustassa on kivijalkamyymälä.

– Siellä käy perheitä Oulusta asti. Miehet haluavat kokeilla sohvan istumismukavuuden. Naisille riittävät blogit ja meidän tarina, Jari Hakola sanoo.

Kun ennen sohvamalleja oli viisitoista ja kangasvaihtoehtoja tuhat, nyt malleja on kolme. Niihin on luova johtaja valinnut kankaat valmiiksi.

– Joka tuotteelle on pari vaihtoehtoa ja niissä kolmesta viiteen väriä. Tämä helpottaa tuotantoa, mutta myös asiakkaan valintatilannetta.

Suora yhteys kuluttajaan toimii myös silloin, kun asiakas huomaa sohvassa korjausta vaativan vian tai haluaa uuden verhoilun vanhaan sohvaan.

– Joka viikko teemme päällisiä meiltä kymmenen vuotta sitten ostettuihin sohviin.

Tulokset kertovat, että asioita on tehty oikein. Tavoitteeksi asetettu viiden miljoonan euron liikevaihto on jo lähellä. Tänä vuonna saavutetaan neljän miljoonan euron paalu.

– On saatu kannattavaa liiketoimintaa, jota voidaan vielä kasvattaa, Jari Hakola sanoo.

Huonekalut tehdään edelleen samalla kylällä, jonne Eero Hakola perusti verstaansa vuonna 1963. Väkeä on palkattu ja koneisiin investoitu. Tehtaalla työskentelee parikymmentä työntekijää.

Puiset osat tulevat paikallisilta alihankkijoilta. Tyynyt valmistetaan jalasjärveläisellä Lennolilla. Kyrö Distilleryltä on saatu oppia brändin rakentamiseen.

– Tämä alue on meille tärkeä. Täällä on ihmisiä, jotka osaavat ja haluavat tehdä yhteistyötä meidän kanssamme. Se on meille valtava resurssi, kun haluamme tehdä asioita enemmän ja paremmin.

Perheyritys siirtyy uuden sukupolven hoteisiin vähitellen. Jari Hakola sanoo elävänsä yrittäjän uransa hienointa aikaa.

– On hienoa nähdä, kuinka ne asiat, joita on aikoinaan itsekin yrittänyt ja suunnitellut, toteutuvat ja kun moottorina on vielä oma tytär, joka osaa ne asiat, joita tarvitaan.

Myös toinen tytär, Kristiina Hakola, on yrityksessä mukana omistajana.

Jari Hakola pitää luontevana sitä, että jossakin vaiheessa aloitetaan vienti.

– Olisi hienoa saada vietyä tätä osaamista myös ulkomaille ja pitää sitäkin kautta huolta siitä, että osaaminen täällä säilyy.

Vientiin on jo alettu valmistautua. Hakolan nimi on rekisteröity tänä vuonna maailmanlaajuisesti. Se on suoja halpakopioita vastaan.

Fakta: Palkitut yritykset

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät on jakanut maakunnallisia yrittäjäpalkintoja vuodesta 1980. Ensimmäinen maakunnallinen vuoden yritys oli Lillabackan konepaja.

Vuoden 2018 maakunnallisena yrityksenä palkittiin jurvalainen Hakola Huonekalu Oy. Vuoden 2018 nuoren yrityksen palkinnon sai karijokelainen Ranitek Oy.

Palkinto on tunnustus yrittämisestä ja yrittäjyyden hyväksi tehdystä työstä.

Palkinnot jaettiin yrittäjien itsenäisyysjuhlassa keskiviikkona. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien kunniapuheenjohtajaksi kutsuttiin yrittäjäneuvos Eino Rajamäki.

Annukka Latvala
Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta