Tilaajalle

Nosta maukas kurpitsa päärooliin: modernit makkaraperunat ja pihvit paistuvat pannulla, täytetty kurpitsa paahtuu uunissa juhla-ateriaksi

Syksy on maukkaiden talvikurpitsojen sesonkia. Lajikkeita on kymmeniä: kaupasta kannattaa napata ostoskärryyn ainakin hokkaido-, myski- ja spagettikurpitsa.

Varustaudu kurpitsan käsittelyyn vahvalla ja terävällä veitsellä, sillä esimerkiksi spagettikurpitsan kuori on todella paksu.

Kahdesti paahdettu spagettikurpitsa

Pinaattiitäyte kruunaa paahdetun spagettikurpitsan. Yhdestä isosta kurpitsasta riittää syötävää noin neljälle. Kokeile myös vaikkapa sienistä tehtyä täytettä.

noin 1,2 kg spagettikurpitsa

2 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Täyte

210 g babypinaattia

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

¾ dl pinjansiemeniä

¾ dl keltaisia rusinoita

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

150 g vuohenjuustoa

Leikkaa kurpitsa puoliksi pitkittäin. Poista siemenet. Pirskottele puolikkaiden päälle oliiviöljyä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda noin tunnin verran 200 asteessa, kunnes kurpitsa on kypsää. Valmista sillä aikaa täyte. Huuhtele pinaatit. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita pannulla miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää pinaatit ja paista muutama minuutti. Lisää pinjansiemenet ja rusinat, mausta suolalla ja mustapippurilla. Nosta pannu liedeltä ja lisää murusteltu vuohenjuusto. Ota kurpitsat uunista ja erottele malto suikaleiksi haarukan avulla. Lusikoi täyte kurpitsojen päälle, ja paista vielä 10 minuuttia.

Kurpitsaa ja chorizoa

Moderni versio makkaraperunoista syntyy myskikurpitsasta ja chorizosta. Tarjoile makkarakurpitsat valkosipulilla maustetun majoneesin ja punasipulisilpun kanssa. Tujaus limettimehua raikastaa annoksen, joka peittoaa grillikioskisapuskat mennen tullen. Ohje on neljälle.

700 g myskikurpitsaa

2 rkl öljyä

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

300 g chorizoa

Kastike

2 valkosipulinkynttä

1 ½ dl majoneesia

½ rkl sitruunamehua

Tarjoiluun

1 pieni punasipuli

limettilohkoja

Kuori ja kuutioi kurpitsa reiluiksi lohkoiksi. Laita lohkot kulhoon, lisää rypsiöljy sekä mausteet. Sekoita hyvin ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda 220 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Leikkaa chorizot palasiksi ja lisää pellille kurpitsan sekaan. Paista vielä 10 minuuttia. Valmista sillä välin kastike. Hienonna valkosipuli, sekoita majoneesin joukkoon ja mausta sitruunamehulla. Tarjoile kurpitsa-makkarat valkosipulimajoneesin, hienonnetun punasipulin ja limettilohkojen kera.

Täytetty kurpitsa

Suloiset hehkuvanoranssit hokkaidokurpitsat täytetään lehtikaalilla ja sienillä. Täytteen sekaan saat upotettua kuivahtaneet leivänkannikat. Jos kaipaat lihaisampaa versiota, paista mukaan muutama siivu pekonia. 2 keskikokoista noin 800 g hokkaidokurpitsaa

Täyte

400 g ruskeita herkkusieniä

200 g lehtikaalta

2 salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

2 rkl tuoretta hienonnettua timjamia

3 rkl voita

mustapippuria

½ tl suolaa

3 rkl balsamiviinietikkaa

100 g kuivahtanutta vaaleaa leipää

100 g kovaa vuohenjuustoa

1 dl kermaa

Leikkaa kurpitsan hattu pois, kaavi siemenet. Jätä hattu odottamaan. Valmista täyte. Puhdista sienet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali, revi palasiksi. Hienonna salottisipuli, valkosipulinkynnet sekä timjami. Kuullota salottisipulia voissa pannulla muutama minuutti. Lisää sienet ja paista noin viisi minuuttia. Lisää valkosipuli, lehtikaali sekä timjami. Paista koko ajan sekoitellen, kunnes lehtikaali on hieman pehmennyt. Mausta pippurilla, suolalla ja balsamiviinietikalla. Revi sekaan leivän palasia. Anna jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen seokseen viipaleiksi leikattu juusto sekä 1 dl kermaa. Painele täyte tiiviisti kurpitsan sisään. Laita hattu kurpitsan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa 60 minuuttia. Poista hattu, nosta lämpötila 225 ja paista vielä 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.

Kurpitsapihvit

500 g myskikurpitsaa

100 g parmesaania

2 kananmunaa

1 dl korppujauhoja

1 tl suolaa

mustapippuria

Kastike

2 dl turkkilaista jogurttia

1 rkl sitruunamehua

1 tl hunajaa

2 rkl hienonnettua minttua

¼ tl suolaa

Kuori kurpitsa, poista siemenet ja raasta karkeaksi raasteeksi. Raasta parmesaani. Sekoita kurpitsaraaste, parmesaani, kananmunat, korppujauhot, suola ja mustapippuri kulhossa. Laita kulho jääkaappiin noin tunniksi vetäytymään. Tee sillä välin kastike. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa. Tee taikinasta kostutetuin käsin pihvejä. Paista kuumassa öljyssä pannulla. Anna pihvin paistua koskematta pari minuuttia ennen kuin käännät. Paista myös toinen puoli. Tarjoile jogurttikastikkeen kanssa.

Tunnistatko kurpitsalajikkeet?

1. Myskikurpitsa. Pähkinäinen, makea ja mehevä myskikurpitsa sopii hyvin leivontaan, mutta maistuu myös suolaisissa ruuissa paahdettuna, täytettynä tai soseutettuna. Kovan kuorensa ansiosta myskikurpitsa säilyy hyvin.

2. Spagettikurpitsa. Pitkulaisen spagettikurpitsan malto muuttuu nimensä mukaisesti spagettimaisiksi suikaleiksi kypsentäessä. Se onkin mainio vaihtoehto gluteenittomaksi pastaksi. Kypsä kurpitsa on vaaleankeltainen ja maultaan mieto.

3. Hokkaidokurpitsa. Kirkkaan oranssi japanilainen hokkaidokurpitsa on täyteläinen ja makea. Kiinteämaltoinen hedelmäliha ei mene kypsentäessä vetiseksi. Pyöreän muotonsa ansiosta se sopii erityisen hyvin täytettäväksi.

4. Jättikurpitsa. Jättikurpitsasta saa komean halloween-lyhdyn. Hyödynnä hedelmäliha esimerkiksi piirakan täytteeksi tai säilöntään. Mieto kurpitsa tykkää voimakkaista mausteista.

5. Koristekurpitsa. Vihannesosastolla voi törmätä myös villin näköisiin pieniin koristekurpitsoihin. Ne sopivat vain koristekäyttöön, sillä hedelmälihaa on vain vähän ja makukin on kitkerä.

Kommentoi











Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi



Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta