Tilaajalle

Näkökulma: Elinvoimainen Seamk ja yliopistokeskus toimivat paitsi nuorten pitovoima- myös vetovoimatekijöinä Etelä-Pohjanmaalla

Kohtalon kysymys on lausuttava ääneen sen inflatorisesta hokemisesta huolimatta.

Työryhmän onnistuminen Seinäjoen ammattikorkeakoulun (Seamk) ja Tampereen korkeakouluyhteisön kanssa käytävissä liittoutumisneuvotteluissa ratkaisee pitkälti maakunnan tulevaisuuden.

Vuoden 2018 aikana E-P:n väestö väheni yli tuhannella. Suurimmat muuttotappiot syntyvät nuorista, jotka muuttavat opintojen perässä yliopistokaupunkeihin.

Elinvoimainen Seamk ja yliopistokeskus toimivat paitsi nuorten pitovoima- myös vetovoimatekijöinä.

Paluumuuttoa ja maahanmuuttoa on edistettävä

Myös opintojen perässä muuttaneiden paluumuuttoa on kyettävä edistämään aktiivisesti työ- ja harjoittelumahdollisuuksien avulla. Alueen kunnat eivät loputtomiin kestä väestöllisen ja taloudellisen huoltosuhteen heikentymistä.

Vireiltä pk-yrityksiltä kaivataan kasvua ja arvonlisän tuottamista. Osa on kuitenkin hakenut rohkeasti jalansijaa myös kv-markkinoilta, vaikka suhdanneodotukset ovat hieman heikentyneet. On huolehdittava siitä, että jatkossa niihin saadaan osaavaa työvoimaa.

Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan konsensushenkeä maahanmuuton lisäämiseksi alueelle, jossa ulkomaalaisten osuus väestöstä on edelleen valtakunnan alhaisin

Kaupallisista palveluistaan tunnetun maakunnan väkiluku ei yhdessä väestönkasvullisesti taantuvien Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kanssa riitä kaupallisten keskusten elättämiseen.

Vetovoimatekijöitä ja avaraa katsetta on löydettävä ihmisten liikutteluun. Niin valtion kuin kuntienkaan kosmeettisilla porkkanoilla ei syntyvyyttä saa nousuun.

Toiveet yksityissektorin investoinneissa

Julkisen rahan työntöavusta saa vain haaveilla. Valtiovallan mielestä täällä asuu liian vähän väkeä, eikä vireä ja verkostoitunut yliopistokeskus paikkaa yliopiston puutetta. EU:n mielestä alueelliset tuet kuuluvat lähinnä itäiseen ja pohjoiseen osaan Suomea.

Maakunnassa täytyy laittaa kaikki toiveet siihen, että yksityissektorin investoinnit lisääntyvät ja oraalla olevat menevät maaliin.

Erityisesti elintarviketeollisuuden veturin, Atrian, kaavailemaa 130 miljoonan euron arvoista investointia siipikarjatuotantoon Nurmon tehtaalla saa jännittää kesään 2020 saakka.

Tällä hetkellä näyttää lupaavalta. Toteutuessaan heijastusvaikutukset työllisyyteen ylettyvät maatalousrakentamisesta ja kuljetuksesta aina maataloustyöntekijöihin ja elintarviketyöntekijöihin asti. Se taas nostaa verokertymää ja palvelee aluetaloutta. Hyvinä kakkosina tulevat Ideapark ja tuulivoimapuistot, joiden investointiarvot lähentelevät sataa miljoonaa euroa.

Elintarviketalouden vienti vetää

PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennusteen perusteella viennin vilkastuminen pitää kotimaisen elintarviketalouden pinnan yllä.

Afrikkalaisen sikaruton takia sianlihan vienti Aasiaan kasvaa edelleen, vaikka samaan aikaan alan kannattamattomuus on ajanut monen tilallisen umpikujaan. Luonnonvarakeskuksen tilastojen perusteella tilojen määrä väheni vuoden aikana noin seitsemän prosenttia.

Myös maitotuotteiden vienti on nosteessa. Niin sanottujen lisäarvotuotteiden eli voin, juuston ja jogurtin kansainvälinen kysyntä on kasvussa. Tämä ruokkii esimerkiksi Valion Seinäjoen tehtaan näkymiä ja ilahduttaa maidontuottajia, vaikka myös sillä tuotantosektorilla yhä useampi maatalousyrittäjä joutuu laittamaan pillejä pussiin.

Maakunnassa on tehtävä kaikki voitava, että työ- ja elinkeinoministeriön syyskatsauksen mukaiset elintarviketeollisuuden alueelliset investoinnit pitävät yllä positiivista virettä, koska keskeisten toimijoiden (Atria, Valio, Juustoportti) tilanne vaikuttaa kohtuullisen vakaalta.

Tässä kohtaa pyörä pyörähtää takaisin korkeakoulupolitiikassa onnistumiseen. Esimerkiksi Seamkin laboratorio- ja kehitysympäristö (Frami Food Lab) tarjoaa synergisen kehittämisympäristön opiskelijoiden, tutkijoiden ja yritysten käyttöön.

Sillä välin, kun yritysten investoinnit elävät omaa elämäänsä ja vuoden 2020 alku näyttää Seamkin suunnan, alueen poliitikkojen ja viranhaltijoiden tarvitsee luoda uudet verkostot, että maakuntakeskus saadaan kasvusopimusten ja kumppanuusmenettelyjen piiriin.

Lähteet: Temin ja PTT:n 9/2019 ennusteet.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta