Tilaajalle

Mustasaaren sivistyslautakunta päättää keskiviikkona päiväkotien sulkemisesta – "Puheluja ja viestejä on tullut"

Mustasaaren sivistyslautakunta keskustelee keskiviikkona Koivulahden alueen päiväkotien keskittämisestä nykyistä suurempiin yksiköihin.

Käytännössä se tarkoittaa ruotsinkielisten päiväkotien Kuni-Vassorin, Petsmon ja Veikkaalan sulkemista. Niissä on yhteensä 84 lasta.

Heidät on tarkoitus siirtää Hankmon koulukiinteistössä toimivaan päiväkotiyksikköön ja Koivulahden entisen kunnantalon tiloihin, jonne myös lisätään ryhmiä. Koko alueella päiväkoti-ikäisiä lapsia on 272.

– Se on ehdotus. Katsotaan keskiviikkona, mitä lautakunta päättää, toteaa sivistyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Nyman (r.).

Keskittämisellä tavoitellaan säästöjä

Mustasaaren kunnanvaltuusto linjasi syyskussa, että toimintaa pitää keskittää ja pieniä päiväkoteja lakkauttaa.

Keskittämisen on arvioitu vähentävän henkilöstökuluja, esimerkiksi viiden kuukauden aikana siitä kertyy säästöä noin 80 000 euroa. Lisäksi sen todetaan tehostavan kiinteistönhoitoa, siivous- ja ruokapalveluja sekä vähentävän aterioiden kuljetuskustannuksia.

Päiväkotien lakkauttaminen on jo nyt herättänyt kunnassa tunteita puolesta ja vastaan.

– Puheluja ja viestejä on tullut. Kyseessä on iso asia, Nyman toteaa.

Osa pitää keskittämistä hyvänä asiana, toiset haluavat pitää tilanteen nykyisellään.

– Molempiin suuntiin olen saanut viestejä.

Aloite koulujen keskittämisestä ehti osittain vanheta

Viime keväänä Mustasaaressa sulkivat ovensa pienet ruotsinkieliset kyläkoulut eli Hankmon, Petsmon, Kuni-Vassorin ja Veikarsin koulut. Oppilaat aloittivat tänä syksynä koulun Koivulahden oppimiskeskuksessa.

Nyman kertoo, että päätös kyläkoulujen lakkauttamisista ja opetuksen keskittämisestä tehtiin sivistyslautakunnassa jo muutama vuosi sitten.

Maaliskuussa 2019 kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja Anita Sundman (r.) ja kuusi muuta valtuuston jäsentä jätti aloitteen, jossa kunnan toivottiin huomioivan koulujen viimeisen kevätjuhlan, kertovan alueen asukkaille tyhjiä koulukiinteistöjä koskevista suunnitelmista, rakentavan oppimiskeskuksen bussipysäkeille katokset ja suunnittelemaan koulukuljetukset niin, että lasten koulumatkat pysyvät kohtuullisina.

Sivistyslautakunta antaa vastauksensa aloitteen kysymyksiin nyt keskiviikon kokouksessa.

– Monet näistä asioista on jo järjestetty, esimerkiksi kevätjuhlat ovat jo olleet ja koulukuljetukset järjestetty, Nyman toteaa.

– Valitettavasti on niin, että aloitteet eivät etene päätöksenteossa nopeasti. Asioita pitää selvittää ja vastausten laatimiseen menee myös aikaa.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta