Tilaajalle

Miltä kuulostaisi viettää 25 vuotta asuntovaunussa kesät talvet? – Pauli ja Ritva Kohvakka ovat asuneet asuntovaunussaan ympärivuotisesti koko eläkeikänsä

– Tässä on tunne, että on lähellä kaikkea, kuin leikkimökissä. Kaikki samat jutut löytyvät kuin kotona, pienemmässä mittakaavassa vaan, Ritva Kohvakka kuvailee asuntovaunueloa.

Ritva ja Pauli Kohvakan asuntovaunusta löytyykin kutakuinkin kaikki tavallisen suomalaisen asunnon mukavuudet: lämmin vesi, jääkaappi, kahden hengen sänky, ruuanlaittotilat, peseytymistilat, internet-yhteys, imuri ja vieläpä etäohjausnäyttö valoille, radiolle ja televisiolle.

Pariskunta asuu suurimman osan vuodestaan näissä reilun kymmenen neliön tiloissa Kalliojärven Lukkuhaassa, eivätkä ole yöpyneet kotriviitalossaan tänä vuonna kuin kahdesti asuntovaunun ollessa huollossa. Kotona käydään pääasiassa ainoastaan pesemässä pyykkiä ja hakemassa postit.

– Kaverit sanovat, etteivät tiedä muuta postilaatikkoa, jossa on pyykkikone, kuin meillä, Ritva Kohvakka naurahtaa.

Kohvakat ostivat ensimmäisen asuntovaununsa vuonna 1979. Pariskunta oli muuttanut Etelä-Pohjanmaalle kotiseudultaan Savosta työn perässä. Asuntovaunu oli helppo tapa käydä kotona ja niin ikään matkustella ulkomaille. Ulkomaille tehtyjä ajomatkoja onkin kertynyt yli 30 kappaletta muun muassa Portugaliin, Viroon, ja Kroatiaan.

Asuntovaunumatkailu on sittemmin vähentynyt, ja Kohvakat ovat tehneet talven lomamatkoja ilman omaa autoa. Tästä huolimatta pariskunta ei ole halunnut muuttaa asuntovaunustaan suurempiin tiloihin.

– Tähän karavaanielämään on kasvettu, Ritva Kohvakka kertoo.

Kohvakkojen lisäksi Kalliojärven Lukkuhaassa asuu vain muutama muu pariskunta lähes täyspäiväisesti. Leirintäalueella käy kuitenkin vielä noin 50 ajoneuvokuntaa säännöllisesti viikon tai kahden välein, kertoo Kalliojärven Lukkuhaka oy:n puheenjohtaja Matti Luhtala.

Paikka kuuluu leirintämatkailun valtakunnalliseen keskusjärjestö SF-Caravan ry:een, jonka jäsenyhdistykset ylläpitävät yli 60:a Suomen noin 300 ulkoilulain tarkoittamasta leirintäalueesta.

Liiton puheenjohtaja Olli Rusin mukaan ympärivuotinen karavaanarielämä on yleistynyt maltillisesti kahden viime vuoden aikana. Talvikaravaanauksen kasvava suosio johtuu Rusin mukaan eläkeläisväestön lisääntyvästä määrästä, kohentuneesta terveydestä sekä siitä, että talvimatkailumahdollisuuksia on nykyisin aiempaa enemmän. Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaaltakin löytyy muutamia leirintä-alueita, jotka ovat avoinna myös talvisin.

Merkittävää karavaanauksen suosion kasvulle on ollut myös matkailuajoneuvojen kehittyminen kaiken aikaa mukavammiksi. Monet asuntovaunut, Kohvakkojen mukaanlukien, on varusteltu kestämään pohjoisen kylmää säätä.

Kohvakkojen asuntovaunussa on yhtä lämmin kuin missä tahansa asunnossa.

– Moni ihmettelee, kuinka siellä asuntovaunussa tarkenee, Ritva Kohvakka kertoo.

Aivan jokapäiväistä karavaanaus ei kuitenkaan monelle ole. Tavallisesti asuntoautoelo rajoittuu lomiin ja viikonloppuihin ja monet matkustavat joko vapaa-ajan harrastuksena tai käyttävät matkailuajoneuvoja työmatkoilla yöpymiseen.

– Karavaanareista yksi kolmasosa on eläkeläisiä, yli puolet on työssäkäyviä, SF-Caravanin Pohjanmaan yhdistyksen puheenjohtaja Kalervo Välimaa arvioi.

Välimaan mukaan moni päättää jäädä talveksi kotiin suurempien tilojen vuoksi. Niin ikään kotona on asioita hoidettavana myös eläkeläisenä, vaikka aikaa lomailuun ja karavaanaukseen olisikin enemmän.

Miksi Kohvakat haluavat asua asuntovaunussaan kotitalonsa sijaan myös talvella?

Kohvakkojen mukaan suuri syy leirintäalueella asumiseen on alue itse. Pauli ja RItva Kohvakka osallistuivat Kalliojärven Lukkuhaan rakennustöihin talkoolaisina vuonna 1995 ja ovat asuneet alueella siitä asti.

Kohvakkojen mukaan leirintäalue on paljon mukavampi ympäristö asua ja elää kuin seitsemän kilometrin päässä kotona. Luonto on lähellä ja uusia ihmisiä tapaa jatkuvasti talvellakin, vaikka kesä on toki selkeästi aktiivisempaa aikaa leirintäalueella.

Niin ikään asuminen on paljon helpompaa kuin rivitalossa. Kohvakat haluavat pitää kotitalonsa, sillä sieltä löytyvät kaikki tärkeät esineet ja tavarat. Kaikkea omaisuuttaan Kohvakat eivät kuitenkaan asumiseen tarvitse, ja isompaa tilaa vaativat työt voi tehdä leirintäalueen yhteisissä tiloissa.

– Ei ihminen tarvitse niin paljoa. Ritva Kohvakka kertoo.

SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Olli Rusin mukaan matkailuajoneuvoon muuttaminen on yleistynyt viime aikoina. Matkailuvietin ja elämystenhaun lisäksi ilmiöön on voinut vaikuttaa matkailuajoneuvojen ylläpidon halpa hinta.

Pauli ja Ritva Kohvakka arvioivat, että heidän asuntovaununsa ylläpitoon menee keskimäärin 100 euroa kuussa. Suurin osa tästä kuluu sähköön ja auton lämmittämiseen.

– Kesällä lämmittämiseenkään ei mene rahaa, Pauli Kohvakka kertoo.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta