Tilaajalle

Markku Eronen jää pois Vanhan Vaasan sairaalan johdosta omasta pyynnöstään – STM kommentoi rikostutkinnassa olevien matkalaskujen tapausta: ”Ei ole yleistä”

VAASA

Vanhan Vaasan sairaalan johtava lääkäri Markku Eronen on jättänyt tehtävänsä toistaiseksi. Hän jatkaa edelleen sairaalan ylilääkärinä.

Erosen syrjään astumisesta uutisoi ensimmäisenä Vasabladet .

Poliisi epäilee Erosta törkeästi petoksesta epäselvien matkalaskujen takia. Toimitus uutisoi asiasta marraskuussa.

Lue lisää: THL teki Vanhan Vaasan sairaalan johtajan matkalaskuista tutkintapyynnön poliisille – Eronen kertoo, mitä matkoja 27 000 euron epäselvyydet koskivat 

Vanhan Vaasan sairaalan johtokunta päätti johtavan lääkärin tehtävästä kokouksessaan keskiviikkona. Pyyntö tehtävän jättämisestä tuli Eroselta itseltään. Johtokunta katsoi sekä lokakuussa että nyt joulukuussa, ettei Erosen ole toistaiseksi tarvetta jättää johtavan lääkärin tehtäväänsä.

– Keskiviikkonakin asiaa pohdittiin tarkkaan. Edelleenkään johtokunnalle ei ole muodostunut selkeää käsitystä, minkä perusteella Erosen olisi pitänyt jättää tehtävänsä, sanoo Vanhan Vaasan sairaalan johtokunnan varapuheenjohtaja Leena Kettunen.

Vanhan Vaasan sairaalassa on kolme ylilääkäriä, joista johtokunta nimeää aina yhden johtavaksi lääkäriksi viiden vuoden määräajaksi. Eronen nimettiin alun perin johtavaksi lääkäriksi 1.1.2019 alkaen.

Kun johtokunta hyväksyi Erosen pyynnön, nimettiin ylilääkäri Pirjo Takala johtavaksi lääkäriksi toistaiseksi. Takala aloittaa tehtävässä 1.1.2020.

Kettunen kertoo, että välitön vaihto olisi ollut hankala. Sairaalalla on tulosneuvottelut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa jo ensi maanantaina.

 

THL teki tutkintapyynnön

 

Tapaus siirtyi poliisin tutkintaan, kun THL teki Erosen 27 000 euron matkalaskuista tutkintapyynnön aiemmin tänä syksynä.

Epäselvyydet tulivat ilmi THL:n Vanhan Vaasan sairaalaan tekemässä tarkastuksessa. Tarkastus ei koskenut yksinomaan Erosen matkalaskuja.

– THL valvoo sairaalan toimintaa ja tekee tarkastuksia säännöllisin väliajoin, Kettunen sanoo.

Erosen matkalaskut ovat muodostuneet matkoista oikeuspsykiatriseen Niuvanniemen sairaalaan. Sairaala sijaitsee Kuopiossa.

Johtokunnan varapuheenjohtaja Kettusen mukaan tutkimustyöhön liittyvät käynnit Niuvanniemessä olisivat täysin perusteltuja. Jos kuitenkin selviää, että matkalaskut ovat virheellisiä tahallisesti ja tarkoituksenhakuisesti, on asia Kettusen mielestä erittäin vakava.

– Johtokunta haluaa ilman muuta seurata tilannetta, Kettunen painottaa.

Lue lisää: Poliisi epäilee Vanhan Vaasan sairaalan johtajaa törkeästä petoksesta – laskennallisesti Markku Erosen olisi pitänyt ajaa Kuopioon kerran viikossa 

THL teki tarkastuskäynnin Vanhan Vaasan sairaalaan elokuussa. THL:n tekemästä tutkintapyynnöstä Kettunen sai tietää syyskuussa.

Asian julkisuuteen tulon jälkeen sairaala on saanut jonkin verran yhteydenottoja potilaiden huolestuneilta omaisilta.

– Tilanne ei ole häirinnyt sairaalan arkea ja potilastyötä, Kettunen sanoo.

 

Vanhan Vaasan sairaala ja Niuvanniemi ovat ainoat oikeuspsykiatriset sairaalat

 

THL:n havaitsemat epäselvyydet matkalaskuissa ovat muutaman vuoden otanta, kertoo johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Kumpulaisen mukaan ei ole yleistä, että julkisen terveydenhuollon tarkastusten myötä tehdään poliisille tutkintapyyntö.

– Jos matkalaskuissa on pieniä epäselvyyksiä, ne hoidetaan yleensä sisäisellä keskustelulla, Kumpulainen sanoo.

Kymmenien tuhansien eurojen matkalasku on silti Kumpulaisen arvion mukaan täysin mahdollinen ilman vilppiä.

– Tietyissä tehtävissä voi vuodessakin tulla yllättävän suuria matkalaskuja.

Vanhan Vaasan sairaala ja Kuopion Niuvanniemen sairaala ovat Suomen ainoat oikeuspsykiatriset sairaalat. Niissä hoidetaan syyntakeettomia väkivaltarikollisia. Siis heitä, joita ei ole voitu tuomita vankilaan teoistaan.

– He ovat pakkohoidossa. Kyse on vaativasta ja vaikeasta psykiatriasta.

Kumpulaisen mukaan on tärkeää, että Vaasan ja Kuopion oikeuspsykiatriset sairaalat tekevät yhteistyötä.

– Se on hyvä potilaiden ja henkilökunnan oikeusturvan kannalta, että sairaaloilla on yhteiset periaatteet.

Sen sijaan Kumpulainen toivoo, että hallintorakennetta tarkastellaan tarkemmin. Sairaaloiden toiminnasta ovat vastuussa monet tahot, esimerkiksi STM, THL ja sairaalan johtokunta.

Vanhan Vaasan sairaalassa johtavan lääkärin matkalaskut hyväksyi johtokunnan puheenjohtaja Jaakko Penttinen. Penttinen on jäävännyt itsensä asian käsittelystä johtokunnassa.

– Onko nykyaikaa, että johtokunnan puheenjohtaja hyväksyy johtavan lääkärin matkalaskut, Kumpulainen pohtii.

 

Poliisin esitutkinta jatkuu

 

Epäiltyä törkeää petosta tutkii Pohjanmaan poliisi. Rikoskomisario Teuvo Nissilä on asiasta niukkasanainen.

Hän ei ota kantaa siihen, montaako ihmistä tutkinta koskee tai missä vaiheessa tutkinta on. Poliisin tehtävä on aina turvata esitutkinta.

Esitutkinta on aloitettu marraskuussa. Törkeästä petoksesta voidaan tuomita vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Nissilä ei ota kantaa tapauksen poikkeuksellisuuteen.

– Yleisesti voin sanoa, että tämä on normaalia rikostutkintaa, Nissilä sanoo.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta