Tilaajalle

Maakunnan keskuskaupungin johtajan pesti kiehtoo Kurikan apulaiskaupunginjohtajaa: ”Tietysti haen sitä, ja niin tekee moni muukin”

SEINÄJOKI

Kurikan apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukko on tyytyväinen elämäänsä puolen vuosisadan kynnyksellä. Hän pohtii olevansa onnekas, kun on saanut olla niin monessa mukana.

– Olen saanut tehdä mielekkäitä töitä ja päässyt näkemään poliittista päätöksentekoa Suomen huipulta. Katsotaan mitä seuraavat 50 vuotta tuovat tullessaan. Töitä ehdin tehdä vielä ainakin 15 vuotta.

Sivullista hengästyttää, kun Luukko luettelee työpaikkojaan. Hän on päätynyt Nurmon urheilualueilta ja Atrian ruhovarastolta monen mutkan kautta Kurikan apulaiskaupunginjohtajaksi.

– Kauppatieteiden opiskelujen jälkeen olin Tietoenatorilla tiiminvetäjänä ja suunnittelijana, sieltä menin Suomen pankkiin ekonomistiksi, jonka jälkeen Ylistaroon kuntajohtajaksi. Kuntaliitoksen jälkeen olin Seinäjoen seudun elinkeinokeskuksen johtajana, jonka jälkeen valtiovarainministeriössä valtiosihteerinä ja sitten Jalasjärven kuntajohtajana, hän listaa.

Jalasjärven ja Kurikan kuntaliitoksen jälkeen Luukko oli reilun vuoden uuden Kurikan vt. kaupunginjohtaja ja nyt apulaiskaupunginjohtaja. Tällä hetkellä on Luukon mukaan hyvä, mutta hänen silmänsä ovat koko ajan auki. Esimerkiksi Seinäjoen eläköityvän kaupunginjohtajan Jorma Rasinmäen pesti kiinnostaa.

– Toistaiseksi ainakin pysyn Kurikassa, mutta ilman muuta maakunnan keskuskaupungin kaupunginjohtajan pesti kiehtoo. Kun paikka tulee auki, tietysti haen sitä, ja niin tekee varmasti moni muukin. Lopputulos on valtuutettujen käsissä, hän sanoo.

Jo pitkään väläytelty Seinäjoen siirtyminen pormestarimalliin muuttaisi Luukon suunnitelmat.

– Se olisi oma prosessinsa. Ehkä olen niin paatoksellinen viranhaltija, että en välttämättä osaisi enää toimia poliittisella kentällä, hän pohtii.

Luukko kertoo, ettei ole koskaan varsinaisesti suunnitellut urakehitystään.

– Olen hakenut avoimia paikkoja tilanteen mukaan, ja pitkän aikaa meni niinkin, että tehtäviin pyydettiin suostumusta. Kurikan kaupunginjohtajaksi lopulta hain, mutta se kuvio meni niin kuin meni, hän sanoo.

Luukko palasi vastikään syntymäpäivälahjaksi saadulta lomamatkalta Dubaista. Matka oli etukäteislahja puolisolta, sillä lauantaina on h-hetki, jolloin Luukko juhlii ystäväpiirinsä kanssa syntymäpäiviään Seinäjoella.

Ensi viikon perjantaina on luvassa virallisempi juhla, sillä kaupunki järjestää juhlavastaanoton uudella kampuksella.

– Minulta kysyttiin, koska kaupungin järjestämä vastaanotto sopisi. Kutsuun laitettiin suostumuksellani tilinumero muistamista varten, mutta mahdolliset muistamiset ohjataan lasten ja nuorten liikunnan ja urheilun tukemiseen, Luukko kertoo.

Urheilu onkin Luukon sydäntä lähellä. Työnsä vastapainoksi hän liikkuu aktiivisesti: juoksee, pyöräilee, hiihtää. Hän on tuttu näky myös jalkapallokatsomossa ja lastensa harrastuksissa.

– Liikunnan avulla saa pidettyä itsensä virkeänä. Jo puolen tunnin kävely luonnossa tekee hyvää. Jos jokainen suomalainen liikkuisi edes vähän ja huolehtisi kunnostaan, sote-menoja saataisiin vähennettyä aika paljon, Luukko sanoo.

– Lähteminen voi joskus olla hankalaa, mutta ikinä ei ole harmittanut, kun on vain viitsinyt lähteä, hän jatkaa.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta