Tilaajalle

Luonnon roskaantumisesta huolestunut Siiri Yliluoma, 11, jatkoi tärkeästä aiheesta keskustelua ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen kanssa torstaina Helsingissä

HELSINKI

Ylistarolainen Siiri Yliluoma , 11, heräsi tärkeään päivään jo kello 4.20.

Hän nimittäin matkasi torstaina kutsuvierailulle ympäristöministeriöön. Linja-auto Ylistaron kirkon pihasta lähti kuljettamaan syyslomaansa viettäviä partiolaisia kaksipäiväiselle Helsingin retkelle puoli kuudelta aamulla.

Ministeriö halusi kutsua Lakeuden Eräpartion partiolaiset vierailulle saatuaan keväällä Yliluomalta koskettavan kirjeen, jossa tämä esitti huolensa muun muassa luonnon roskaantumisesta.

Ympäristöä käsittelevän kirjeen kirjoittaminen kuului yhtenä osana WWF:n ja Suomen Partiolaisten pandamerkin hankkimiseen.

Lue lisää: Ympäristöministeriön postilaatikossa ei ole ollut hyvin, hyvin pitkään aikaan mitään niin koskettavaa kuin Siiri Yliluoman kirje

Ympäristöministeriön vierailulla keskustelu roskaamisesta jatkui, kun partiolaiset tapasivat ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen.

Ensiksi Mikkonen kysyi, kuka on Siiri, nähdäkseen kuka lapsista on tämän vierailun taustalla.

Yliluoma ilmoittautui ja asteli sitten reippaasti kättelemään Mikkosta – ensin oikealla ja sitten vielä vasemmalla kädellä, kuten partiolaisten tapoihin kuuluu.

Mikkonen kertoi itse aloittaneensa partion kuusivuotiaana. Hänestä se on lapsille oiva väylä vaikuttaa ympäristöasioihin.

– Partiossa luontosuhde ja ympäristöasiat ovat isossa osassa. Näen sen hyvänä järjestönä myös siksi, että siellä opitaan vastuunkantoa. Partiolaiset ovatkin olleet aktiivisia muun muassa metsäpolitiikassa tuoden esiin esimerkiksi metsän virkistyskäytön näkökulmaa.

Mehu- ja keksitarjoilun lomassa partiolaiset saivat esittää Mikkoselle kysymyksiä. Yliluoma jatkoi roskaamisteemasta kysyen, miten roskaamista voisi vähentää.

– Hyvä kysymys. Ainakin kaupungeissa pitäisi olla riittävästi ja riittävän tiheästi roskiksia, etenkin paikoissa, joissa ihmisiä kokoontuu. Lisäksi pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miten ja millä materiaalilla tuotteita pakataan. Myös asenteisiin pitäisi yrittää vaikuttaa. Esimerkiksi kansallispuistoissa retkeilijät usein valitettavasti jättävät roskat sinne, vaikka pitäisi noudattaa vanhaa periaatetta: minkä jaksaa viedä metsään jaksaa kantaa sieltä myös pois.

Mikkonen heitti kysymyksen takaisin lapsille ja kysyi, mitä heidän mielestään roskaamisen vähentämiseksi voisi tehdä.

– Jos näkee roskan maassa, voi mennessään viedä sen roskikseen, Yliluoma vastasi.

Mikkonen kertoi itsekin pyrkivänsä näyttämään esimerkkiä tässä. Hänellä oli myös ehdotus, jolla voisi olla vaikutusta ihmisten asenteisiin:

– Jos näkee jonkun heittävän roskan maahan, voi poimia sen hänelle takaisin sanoen, että anteeksi teiltä tippui jotain.

Partiolaisia kiinnosti myös muun muassa, mikä ympäristöministerin työssä on parasta, kuinka paljon hän saa palkkaa ja kuinka pitkiä työpäivät ovat. Mikkonen sai vastata myös kiperiin kysymyksiin siitä, miten pikamuotia voisi vähentää, miten sähköautoja voitaisiin lisätä ja miten ihmiset saataisiin pysymään maaseudulla.

Lopuksi partiolaiset pääsivät yhteiskuvaan Mikkosen kanssa. Yliluoma oli iloinen onnistuneesta vierailusta.

– Oli kivaa, mutta jännitti vain aika paljon. En osaa sanoa miksi.

Yliluoma oli sitä mieltä, että kirje kannatti kirjoittaa. Siitä ja tapaamisesta ministerin kanssa jäi tunne, että lapsikin voi vaikuttaa tärkeisiin asioihin.

Vaikka Yliluoman omiin korviin vertaus ei ole kantautunutkaan, on häntä isänsä mukaan kutsuttu leikkimielisesti "Ylistaron Gretaksi", ruotsalaisen ilmastoaktivistin, Greta Thunbergin, mukaan.

Yliluoma itse toimii ympäristön hyväksi muun muassa ottamalla aina kävelylenkille mukaan pussin, johon poimii roskia teiden varsilta. Siitä syystä hän liikkuu paikasta toiseen mieluummin kävellen kuin pyörällä. Pyörän selästä roskien poimiminen on hankalampaa.

Roskaaminen on mietityttänyt Yliluomaa melko paljon.

– Aina kun näen roskia maassa, mietin, minkä takia ihmiset haluavat heittää niitä luontoon.

Vierailulla Yliluomalle tuli uutena oppina, miten laajasti ympäristöministeriössä edistetään asioita.

– En tiennyt, että ympäristöministeriö vaikuttaa rakentamiseenkin.

Ympäristöasioissa Yliluoma aikoo jatkaa kuten tähänkin asti: edetä partiourallaan ja poimia roskat roskikseen. Nyt hän kuitenkin odottaa jo innolla perjantaista vierailua Helsingin Luonnontieteelliseen museoon.

– Dinosauruksen luut ja sellaiset kiinnostavat.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta