Tilaajalle

Lapset ahkeroivat satoja joulukortteja Seinäjoella: Kenenkään palvelutalossa asuvan ei haluttu jäävän ilman

SEINÄJOKI

Jokainen Seinäjoen kaupungin palvelukodissa asuva saa tänä talvena ainakin yhden joulukortin. Tästä ovat pitäneet huolen Taidekoulu Oivan oppilaat, jotka taiteilivat yhteensä noin 360 joulukorttia jaettavaksi. 12-vuotiaat Neea Pääkkönen ja Kasper Hyytinen toivat joulukortteja Simunanrannan palvelukeskukseen. Yhden korteista sai Alli Kukko .

– Saanko pitää tämän, Kukko kysyy ja kehuu Pääkkösen tekemää korttia hienoksi.

Hänen mukaansa ele on hauska. Kukko kertoo saavansa yleensä aika paljon joulukortteja. Hän myös lähettää niitä itse.

– Itse tehdyt kortit ovat arvokkaita, Kukko sanoo ja katsoo saamaansa korttia.

Kortteja syntyi nopealla tahdilla paljon

Tempaus järjestettiin nyt ensimmäisen kerran. Taidekoulu Oivan opettaja Mikko Hakomäki kertoo, että joulukorttien teko oli luonteva jatko viime syksynä toteutetulle Iloa sydämestä sydämeen -näyttelylle, joka pidettiin virkeohjaaja Elsi Soinin ideoimana Myllyrannan palvelukeskuksessa.

– Siitä syntyi idea, miten saataisiin tavoitettu palvelutalon asukkaat vielä henkilökohtaisemmin, Hakomäki kertoo.

Niin keksittiin itse tehdyt joulukortit. Hakomäen mukaan heti alussa päätettiin, että se on "kaikki tai ei mitään." Kortteja tehtiin niin paljon, että ne ilahduttavat ja tuovat joulumieltä palvelukotien asukkaille kanta-Seinäjoella, Ylistarossa, Nurmossa ja Peräseinäjoella.

Kortteja tekivät 5–18-vuotiaat taidekoulun oppilaat. Suurin osa Oivan 150 oppilaasta osallistui urakkaan.

– Korttien teko on ollut vapaaehtoista. On saanut tehdä joulukortteja kotiin ja sitten on voinut tehdä niitä palvelukoteihin jaettavaksi, Hakomäki kertoo.

Hänen mukaansa kortteja tehtiin vähän enemmän kuin on palvelukeskuksissa asukkaita, jotta ne eivät varmasti lopu kesken.

Neea Pääkkönen on käynyt taidekoulussa noin vuoden. Kasper Hyytinen kertoo käyneensä Oivassa niin monta vuotta, ettei enää muista vuosimäärää.

– Aloitin ehkä 4- tai 5-vuotiaana, Hyytinen arvioi.

Lapset ja nuoret saivat itse valita korttien aiheet. Hyytinen teki neljä korttia ja Pääkkönen kymmenen. Lasten mielestä korttien teko poikkesi jonkin verran tavallisista töistä. He arvioivat, että aikaa korttien tekoon meni noin tunti.

– Harjoittelimme samalla, miten tehdään nopeasti kortteja, Hakomäki kertoo.

Kortteihin käytettiin eri tekniikoita. Jotkut kortit piirrettiin puhtaaksi valopöydän avulla ja nuorimmat oppilaat kastoivat kuusenoksia valkoiseen maaliin ja painoivat niillä kuvan vihreälle korttipohjalle.

– Se mielestäni kertoo nuorimpien opettajan nerokkuudesta, sillä melkein jokainen kortti onnistui, Hakomäki kehuu.

Idea ei ole kopiosuojattu

Joulukorttien tekemisen ajatuksena on tuoda iloa niin korttien tekijöille kuin saajillekin. Elsi Soini ja Mikko Hakomäki soisivat tavan leviävän muuallakin Suomeen.

– Aina ei tarvitse käyttää paljon rahaa, jotta voi ilahduttaa toisia, Hakomäki muistuttaa.

Taidekoululle 360 joulukortin teko oli melkoinen ponnistus.

– Olisi kiva, jos ensi talvena jokaisesta Seinäjoen alueen koulusta tulisi joulukortteja. Silloin määrä olisi yhtä koulua kohti vähäisempi, Soini haastaa kouluja.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta