Tilaajalle

Kylppäriin saa hämmästyttävän muutoksen alle tonnilla – mutta pysyykö kaakelimaali varmasti?

Haluatko uutta ilmettä kylpyhuoneeseen ilman, että räjäytät koko tilan moneksi viikoksi? Kaakeleiden maalaus on nopea ja edullinen uudistus, ja maalit kestävät paremmin kuin takavuosina. Huomioi kuitenkin nämä kysymykset ennen kuin aloitat.

Mitä kaakeleiden maalaus maksaa?

Kaakeleiden maalaus nopeuttaa remontin aikataulua ja laskee hintaa huomattavasti verrattuna perinteiseen kylpyhuoneremonttiin. Maalit maksavat noin 200–300 euroa. Isohkon kylpyhuoneen maalaus kaikkine työvaiheineen maksaa remonttifirman tekemänä noin 1000–3000 euroa, kun täysremonttiin menee 15 000–25 000 euroa. Pikkuvessan maalauksesta voi selvitä 600–800 eurolla.

Minkälaisiin kylpyhuoneisiin se soveltuu?

Kaakeleiden maalaaminen on hyvä ratkaisu varsinkin silloin, jos suunnittelee suurta remonttia joskus myöhemmässä vaiheessa. Sillä saa vuosiksi parannettua ilmettä.

Kylpyhuoneen pitää olla teknisesti kunnossa eli vesieristeet ja kaadot ok, kaakelit kunnolla kiinni ja sauma-aineita tarpeeksi. Vielä kaksikymmentäkin vuotta vanha kylppäri voidaan maalata, jos vain rakenteet ovat hyvät. Märkätilojen tekninen käyttöikä on nykysäännösten mukaan toteutettuna noin 20-30 vuotta.

Kaakeleita voi koputella itsekin. Jos ääni muuttuu ontoksi, kaakeli ei ole kunnolla kiinni. Jos epäröi, kannattaa pyytää ammattilaisarvioija paikalle.

Kauanko siinä kestää?

Noin neljä päivää. Ammattilaiselta ei mene itse maalaukseen välttämättä enempää kuin 6–10 tuntia, mutta maalin pitää kuivua eri vaiheiden välissä. Lisäksi esivalmistelut vievät aikaa, samoin lopputyöt. Monesti paikalle tarvitaan myös sähkö- ja putkimiestä, jos uusitaan vaikkapa kalusteita tai suihkuhana.

Millaisia maaleja on?

Markkinoilla on montaa eri merkkiä ja valmistajaa. Maalit ovat kehittyneet viime vuosina suuresti. Kaakelimaaleja valmistetaan myös Suomessa, esimerkiksi GVK Paraisilla, Maston Kirkkonummella ja PPT Dure Salossa.

Nykyään seinään ja lattiaan on olemassa eri maalit.

Kaksikomponenttimaalit, joissa maali ja kovetin sekoitetaan itse, ovat kestävimpiä ja soveltuvat parhaiten märkätiloihin. Lopputuloksena on lasimainen pinta, joka kestää isojakin vesimääriä.

Markkinoilla on myös valmiita maaliseoksia. Ne soveltuvat kokemusten mukaan parhaiten kuiviin tiloihin.

Valmismaaleissa on tarjolla muutamia värivaihtoehtoja. Kaksikomponenttimaalit voidaan sävyttää värikarttojen mukaan.

Kiiltävä vai matta?

Kaksikomponenttimaalit ovat yleensä kiiltäviä. Jos lattiasta ei haluta kiiltävää ja liukasta, sen voi käsitellä polyuretaanilakalla.

Pysyykö se varmasti?

Netissä liikkuu kauhukertomuksia irtoamaan lähteneistä kaakelimaaleista. Joillakin sivustoilla tosin markkinoidaan maalin kanssa kilpailevia tuotteita kuten mikrosementtiä.

Jos maali lähtee kaakelista, kyse on usean ammattilaisen arvion mukaan siitä, että pohjatyöt on tehty puutteellisesti.

Kaakelimaalausbuumi alkoi noin viisi vuotta sitten, joten maalien pysymisestä ei ole kymmenien vuosien kokemusta. Monet kertovat muutaman vuoden takaisen maalauksen olevan edelleen priima.

Maalin pitää antaa kuivua loppuun asti ennen teippauksien poistamista. Muuten maali voi lähteä repeilemään.

Yleinen käsitys on, että maali pysyy seinissä paremmin kuin lattiassa, sillä siellä kulutus on vähäisempi.

Mihin muualle kuin kylpyhuoneeseen?

Keittiön välitilan ilme muuttuu edullisimmin kaakelit maalaamalla. Myös eteisen laattalattioita on maalattu. Se ei ole paras vaihtoehto, sillä kenkien mukana tulevat kivet ja hiekka naarmuttavat maalipintaa.

Voiko maalauksen tehdä itse?

Kaakeleita maalataan paljon itsekin. Silloin pitää seurata maalipurkin ohjeita tarkasti ja työvälineisiin kannattaa satsata.

Remonttifirman kokemuksen mukaan naiset ovat miehiä innokkaampia kokeilemaan kaakelimaalausta itse. Sitäkin tapahtuu, että ammattilaiset kutsutaan paikalle viemään projekti loppuun.

Maalikaupasta kerrotaan, että kaupunkilaiset kääntyvät mieluusti ammattitekijöiden puoleen, mutta maaseudulla uskalletaan tehdä itse.

Juttuun on haastateltu Jyrki Luomaa ja Janne Esselströmiä Remonttipalvelu Omasta, sisustussuunnittelija Marika Mäki-Haapojaa Wow Designista, Tiina Vainiota Mila Keittiötukusta, myyjä Tarja Suomiota Tampereen Väripalvelusta sekä myymäläesimies Heidi Sohlmania RTV Vantaa Petikosta sekä kuvauskohteen remontin tehnyttä Karl-Erik Aitosta.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta