Tilaajalle

Koulukadun hirsitalovanhus haastaa kokeneenkin entisöijän taidot

Rakennusalan yrittäjän Petri Pihlajaniemen puheessa vilahtelee yhtenään sana haaste. Tällä kertaa muotitermi on paikallaan, sillä se osuu useaan otteeseen napakymppiin.

Kristiinankaupunkilainen Pihlacon Oy:n omistaja seisoo tontilla Koulukadun varrella Vaasassa. Vieressä komeilee hirsinen talo, jonka Pihlajaniemi osti alkuvuodesta rakennusliike Peabilta.

Yli satavuotias talovanhus on tarkoitus siirtää kokonaisena nykypaikaltaan kadun varresta palokadun laitaan. Hirsitalon tilalle, osoitteeseen Koulukatu 64, Peab aikoo rakentaa seitsemänkerroksisen kerrostalon.

– Iso haaste on hirsitalon leveys. Yleensä runkosyvyys on alle kymmenen metriä, mutta tässä se on melkein viisitoista metriä. Saa nähdä kuinka käy, Pihlajaniemi pohtii torstaiaamun valjetessa.

Lisähaasteen on järjestänyt luontoäiti. Myrskytuuli puhaltaa puuskissa parikymmentä metriä sekunnissa ja taivaalta pyryttää sakeasti lunta. Aamuun suunniteltu siirron aloitus vaihtuu ensin puoleen päivään, sitten iltapäivään.

– Tätä ei olisi nyt kaivattu, Pihlajaniemi noituu tähänastisen talven heikointa keliä.

Talovanhuksen vierellä seisoo kaksi massiivista nosturiautoa. Nostoliinat on uitettu hirsitalon mahan alta. Oma haasteensa on, kuinka rakennus kestää ryöpytyksen.

– Parhaan taitomme mukaan on nostoon valmistauduttu. Sisälle taloon on rakennettu kattoristikot isoista palkeista. Se auttaisi asiaa, jos talon alle olisi laittanut isot rautapalkit, mutta painoa tulisi tällöin liikaa. Nosturit eivät lastia enää hanskaisi.

Hirsitalon itsessään on laskeskeltu painavan 60 tonnia. Matkaa palokadun varteen tehdyille uusille perustuksille on tarkalleen 47 metriä.

Kun pahimmat haasteet on käsitelty, Pihlajaniemi arvaa jo seuraavan kysymyksen, ja vastaa, miksi hän seisoo Vaasassa suojellun hirsitalon kupeella.

– Minulla on ollut erikoisia hankkeita aiemminkin Kristiinankaupungissa ja Seinäjoella, mutta tämä on vasta todellinen haaste. Isolla rakennusliikkeellä ei ollut kiinnostusta tällaiseen projektiin, joten aloitimme kaupan hieromisen. Olen aiemminkin tehnyt yhteistyötä Peabin kanssa. Kauppahinta pysyköön liikesalaisuutena.

Seinäjoella ex-kansanedustaja on saneerannut vanhasta Rautatieläisten talosta hotelli-ravintola Alman. Lisähuoneita hotelli sai höyryvetureiden vesitornista. Kotikaupunkiinsa Pihlajaniemi on urakoinut hotellin entisestä paloasemasta ja ravintolan veturitallista.

– Uusiakin hankkeita on ehkä tulossa, jos tästä hengissä selvitään, vihjaa yrittäjä.

Kun puhe kääntyy itse siirrettävään rakennukseen, Pihlajaniemen ilme kirkastuu. Hän silittelee hirsitalon sileää pintaa ja taputtelee jykeviä kiviperustuksia.

– Katso nyt näitä hirsien saumoja. Ei ole ollut kavereilla koneita, joilla tehdä, mutta työn jälki on ensiluokkaista.

Ammattilaisen mieltä lämmittää myös talon kunto.

– Ostaessani en tiennyt tarkkaan, mitä odottaa. Onnekseni paljastui, että 110 vuotta vanhoista hirsistä alimmatkin ovat kuin uusia. Ei ole ongelmia, kun lattia on korkealla ja räystäät pitkät. Nykytaloissa tilanne on monta kertaa toinen ja siksi ne kastuvat.

Tunnetun vaasalaisen arkkitehdin A W. Stenforsin piirtämä hirsitalo nousi Koulukadun varteen vuonna 1905.

Vaasan kaupunki suojeli talon vuonna 2006 asemakaavalla. Samalla tontilla sijaitsi huonoon kuntoon mennyt piharakennus, joka on nyt purettu. Hirsitalo seisoo jatkossa puretun piharakennuksen paikalla.

Pihlajaniemi pyytää katsomaan hirsitalon herkullisia yksityiskohtia.

– Julkisivu on upean koristeellinen, mutta muut seinät varsin pelkistettyjä. Etupuolella on nähtävissä jänniä japanilaistyyppisiä viitteitä.

Yrittäjä on varma, että myös remontin jälkeen hirsitaloa kelpaa ihastella. Noin 400 neliön suuruiseen taloon tulee neljä asuntoa kahteen kerrokseen, kaksi pientä ja kaksi hieman suurempaa.

– Myös sijainti on hyvä lähellä merta ja sairaalaa. Vielä en ole ehtinyt asuntoja kaupitella.

Muuttovalmiina hirsitalon pitäisi olla Pihlajaniemen mukaan vuoden kuluttua. Samaan aikaan valmistuu Peabin seitsenkerroksinen uudisrakennus.

Molempien rakennusten alle tulee parkkitiloja halliin.

–Projekti on ollut haastava jo Peabillekin. He tekivät hirsitalon uuden paikan alle parkkihallia ja minä päälle perustukset. Sen jälkeen täytettiin pihaa. Jo nyt on säädetty niin paljon, että halukkaat voivat lähteä koittamaan vastaavaa.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta