Tilaajalle

Kevät vasta näyttää mikä on Seinäjoen keskustan yrityksille uusi normaali Ideaparkin tulon jälkeen – ”Ajan käyttäminen vastakkainasetteluun ei edistä yritystoimintaa millään tapaa”

Reilu vuosi takaperin Seinäjoen Yrittäjät perustivat Cityteamin, jonka pääpaino on Seinäjoen keskustan yrittäjien auttamisessa ja kaupallisuuden lisäämisessä.

Selvitimme, millaisia ajatuksia tiimiläisissä on viritellyt kissanhännänvedolta tuntunut keskusta vs. Ideapark -inttäminen. Vai onko eripuraa edes esiintynyt?

Vastaukset antaa Seinäjoen Yrittäjien puheenjohtaja Ossi Viljanen.

Millaisia puheenvuoroja Ideaparkista on noussut esiin?

– On täysin selvää, että vuoropuhelua käydään vilkkaasti. Viimeinen vuosi on ollut haastavaa aikaa, koska yrittäjät eivät ole voineet valmistautua johdonmukaisesti sellaiseen, jota ei ole, ja ei voi ennustaa.

– Nyt Ideapark on auki ja vielä seuraavat kuukaudet eletään poikkeustilassa. Joulu ja alennusmyynnit siirtävät arjen arvioinnin helmi-maaliskuulle ja tämän jälkeen nähdään mikä on uusi normaali.

– Olennaista on nyt se, että ymmärretään, ettei vanha palaa ja oman tekemisen merkitys kasvaa tarjonnan lisääntyessä. Ajan käyttäminen vastakkainasetteluun ei edistä yritystoimintaa millään tapaa, Ossi Viljanen paaluttaa.

Millaisiin toimiin puheenvuorot johtavat?

– Seinäjoen Yrittäjät toimii jäsenistönsä eduksi ja on vahva paikallinen vaikuttaja. Olemme ennalta tutustuneet kaupunkeihin, joissa on ollut sama tilanne.

Esimerkkikaupungiksi yrittäjät ottivat länsirannikolta Porin.

– Toimenpiteet kaupallisuuden edistämiseksi koko kaupungin ja erityisesti keskustan alueella aloitettiin ennalta. Porilaiset aloittivat työn vasta muutaman vuoden viiveellä ja pohjakosketuksen kautta. Nyt he ovat jo pitkällä ja osasivat antaa meille hyvää ohjeistusta, miten toimia muuttuneessa tilanteessa.

Viljasen mukaan yrittäjäyhdistyksessä on oltava riittävän analyyttisiä erilaisten kommenttien ja puheenvuorojen tavoitteissa ja tulkinnassa.

Seinäjoen Yrittäjiin kuuluu jäseniä, jotka toimivat sekä Kauppa-Joupissa että keskustassa tai sekä että. Onko yrittäjäjärjestössä jouduttu toimimaan sovittelijana aiheesta mahdollisesti nousseissa kinoissa?

– Yrittäjät osaavat suhtautua asiaan sen vaatimalla tavalla. Jokainen ymmärtää että yritys tekee päätökset omista lähtökohdista ja tarpeista.

– Meidän ei tarvitse ottaa sovittelijan roolia ja ammattimaisesti toimivat yrittäjät osaavat hommansa. Meidän tehtävä on auttaa täysin erilaisissa tehtävissä ja siinä olemme hyviä ja ylpeitä siitä.

Millaisin konkreettisin toimiin Cityteam on tarttumassa keskustan kaupallisen toiminnan kehittämisessä?

– Cityteam keskittyy keskusta-alueen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja tapahtumiin. Lähtökohta tapahtumissa on se, että ne ovat aina kaupallisuuden mahdollistavia.

Tällä hetkellä keskiössä on selvittää tarkemmin, mikä on kenenkin ydintehtävä ja kuinka kaupunkikeskustan kehittämistä johdetaan.

– Meillä on enemmän tällä hetkellä haaste varmistaa se, että jokainen taho: Seinäjoen kaupunki, Into-Seinäjoki ja Yrittäjät keskittyvät omiin päätehtäviinsä ja tukevat yhteistä tavoitetta, elävää kaupunkikeskustaa ja kaupallista keskustaa Seinäjokea.

Lisäksi sidosryhmien johdonmukainen osallistaminen on Viljasen mukaan saatava kuntoon.

Korvaako Cityteam käytännössä Sydämellinen Seinäjoki ry:n, joka perustettiin vuonna 1996 palvelemaan Seinäjoen kaupunkikeskustan kehitystyötä?

– Yhdistys on ollut viime vuodet ollut horroksessa ja tekijöiden vähyys on vaivannut. Yhdistyksen hallitus on kokoontumassa ja päättämässä miten toimintaa jatketaan tai liitetään osaksi Cityteamin toimintaa. Tavoitteena on kuitenkin se, että jatkossa töitä tehdään yhtenä rintamana yhteisen tavoitteen eteen.

Fakta: Cityteamin kokoonpano

Cityteamin kokoonpano vuonna 2019 on ollut:

Ossi Viljanen, Seinäjoen Yrittäjät

Kaisa Metsänranta, Seinäjoen Yrittäjät

Tero Luoma, Seinäjoen Yrittäjät / BSTR

Ville Järvenpää, Seinäjoen Yrittäjät / Musiikki Järvenpää

Sari Nisula, Seinäjoen Yrittäjät / Boutique S

Miia Keski-Nikkola, Juurella & Äärellä

Hannemari Niemi, Into Seinäjoki

Niina Koskipalo, Into Seinäjoki

Marjo Pirhonen, Kauppaseinäjoki

Tommi Ranta-aho, Lakeus Sport

Vesa Mäkelä, Capcon

Mika Mäntykoski, Seipark

Elina Mäki-Opas, Eepee

Mervi Marttila, I-Mediat

Vuodelle 2020 Cityteam kasvattaa hieman kivijalkakauppiaiden edustusta ja saa mukaan myös Seamkin väkeä.

Vuonna 2020 kokoonpano on:

Ossi Viljanen, Seinäjoen Yrittäjät

Kaisa Metsänranta, Seinäjoen Yrittäjät

Sari Nisula, Seinäjoen Yrittäjät / Boutique S

Anu Luukko, Seinäjoen Yrittäjät / Vinola

Miia Keski-Nikkola, Juurella & Äärellä

Leena Perämäki, Into Seinäjoki

Niina Koskipalo, Into Seinäjoki

Marjo Pirhonen, Kauppaseinäjoki

Tommi Ranta-aho, Lakeus Sport

Vesa Mäkelä, Capcon

Seiparkin edustaja

Elina Mäki-Opas, Eepee

Mervi Marttila, I-Mediat

Anssi Kivistö, Specsavers

Arttu Hautabacka, Manual

Jussi Kareinen / Johanna Ikola, Seamk

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta