Tilaajalle

Kauppapalvelut vahvistavat Nurmon keskustan kehittymistä lähivuosina

SEINÄJOKI

Nurmon keskustan osayleiskaavatyö on käynnistetty oikeusprossin jälkeen uudelleen. Päivitetty kaavaluonnos on nähtävillä 16. tammikuuta saakka. Yleisötilaisuus järjestetään Seinäjoen kaupungintalolla tiistaina 17. joulukuuta.

Osayleiskaavaluonnokseen on tehty joitain tarkistuksia edellisen kaavaprosessin jälkeen. Tällainen on esimerkiksi pappilan alue.

– Se oli viime prosessissa osoitettu julkiseen rakentamiseen. Sinne olisi tullut uusi seurakuntatila, mutta kun sitä ei nyt todennäköisesti tulekaan, niin se alue tulee asumiseen, yleiskaavapäällikkö Jyrki Kuusinen kertoo.

Kaupallisten palveluiden alueita on tarkistettu kantatien varressa. Kuusisen mukaan alue on hieman kaventunut muun muassa siitä syystä, että K-ryhmän tarpeet ovat muuttuneet. K-ryhmällä ei ole enää tarvetta maatalouskaupalle, mihin edellisessä prosessissa vielä varauduttiin.

– Alueella on lähinnä päivittäistavarakaupan tarve, sellaisen kaupunginosakaupan ja mahdollisesti liikenneaseman, mutta siitä ei vielä sen enempää tiedetä.

Keskon Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Alasen mukaan suunnitelma on elänyt ja elää edelleen.

– Se on uudelleen suunnittelupöydällä. K-maataloudesta puhuttiin kauan sitten, mutta K-maatalouskauppa on myyty pois.

K-maatalouskauppa vaihtui Lantmännen Agroksi 2017.

Liikuntahallin ja kantatien väliselle tontille on tulossa Alasen mukaan päivittäistavarakauppa. Kaupan koko ja muu sisältö ratkeaa sitten, kun osayleiskaava on hyväksytty.

Kulku K-ryhmän alueelle on Kuusisen mukaan mahdollista toteuttaa kahdesta eri suunnasta. Yksi vaihtoehto on toteuttaa se Nurmon liikuntahallin parkkipaikan kautta.

– No, semmoistakin on väläytelty, mutta asiahan ei ratkea tässä yleiskaavassa vaan sitten asemakaavan yhteydessä. Asemakaavan käynnistyksessä kaavailtiin myös kulkua hallin pohjoispuolelta.

Keskossakaan ei ole Alasen mukaan otettu vielä kantaa kulkuyhteyteen, eikä sen reittiin.

Osakaavaluonnoksessa on Kuusisen mukaan edelleen varaus myös ABC-liikenneaseman rakentamiselle vastapäätä K-ryhmän tonttia kantatien toiselle puolelle.

Luonnoksessa on huomioitu kantatien nelikaistaisuuden tarve tulevaisuudessa, kuten jo edellisen prosessin aikana.

– Itäväylän tiesuunnittelun yhteydessä on tehty myös Hyllykallion ja Atrian välin tiesuunnittelua, jossa yhteys Hyllykalliolta Atrialle tulisi kaksi plus kaksi kaistaisena, Kuusinen kertoo suunnitelmista.

Nurmon keskustan osayleiskaavan tarkistus ja laajennustyötä tehtiin vuosina 2015–2016. Vaasan hallinto-oikeus kumosi kaupunginvaltuuston lokakuussa 2016 tekemän kaavapäätöksen huhtikuussa 2019, koska valtuustolle tuotu päätösesitys oli syntynyt kaupunginhallituksessa tapahtuneen esteellisyystilanteen vuoksi virheellisessä järjestyksessä. Keskustan aluetta koskevan asemakaavan päivitys tyssäsi Kuusiston mukaan tähän tilanteeseen. Asemakaavoitus käynnistetään uudelleen osayleiskaavan valmistumisen jälkeen.

Kuusisen mukaan osayleiskaavaehdotus pyritään tuomaan nyt ripeästi päätöksentekoon, kaupunginhallitukseen jo maaliskuussa.

– Tavoite on saada kaavaesitys kesäkuun valtuustoon, jos vain ehditään.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta