Tilaajalle

Kamera kuvasi Seinäjoen uuden torin syntyä yli kaksi ja puoli vuotta Ilkan katolta – kuvista syntyi 16-minuuttinen video, jolla Keskustorin rakentaminen näkyy alusta loppuun

Lehtemme julkaisee tänään verkkosivuillaan videon, jolle on taltioitu Seinäjoen uuden Keskustorin rakentuminen yli kahden ja puolen vuoden ajalta.

Video alkaa lokakuulta 2016, kun paikalla näkyy vielä vanha Vekseliaukio ja uuden Kassakulma-kerrostalon perustuksia paalutetaan. Se päättyy kesäkuuhun 2019, kun uuden torin avajaiset on pidetty ja Jussi-patsas on paikallaan.

Timelapse-video on Ilkan ja Pohjalaisen videotuottaja Aleksi Mäkisen työn tulos. Mäkinen asensi Ilkan toimituksen katolle kameran ja asetti sen ottamaan torialueesta valokuvan viiden minuutin välein. Kuvia kertyi kahden vuoden, seitsemän kuukauden, kolmen viikon ja reilun kolmen päivän ajalta.

– Niitä tuli 246 950 kappaletta, Mäkinen kertoo.

Mäkinen asetteli kuvat peräkkäin videolle, jolloin sille tuli aluksi mittaa kaksi tuntia ja 40 minuuttia.

Tämän jälkeen hän nopeutti videoa reilusti. Lopullinen versio kestää reilu 16 minuuttia.

 

Kamera säilyi suojassa

 

Idea muuttuvan Seinäjoen taltioimiseen syntyi Ilkan toimituksen sisällä. Mäkinen alkoi pohtia, miten kuvausprojektin voisi toteuttaa.

Lopputulos on yhdistelmä ammattimaisuutta ja tee-se-itse-henkeä. Katolle kannettiin laadukas järjestelmäkamera, joka piilotettiin Mäkisen vanhaan styroksiseen kylmälaukkuun. Laukku suojasi kameraa sateelta ja tuulelta samalla kun kamera räpsi kuvia laatikkoon tehdystä reiästä.

Aluksi projektista ei pitänyt tulla näin pitkäkestoista.

– Ei siinä ollut oikein tarkkaa suunnitelmaa. Laitoimme vain kameran katolle ja annoimme sen olla siellä, Mäkinen kertoo.

– En olisi etukäteen edes uskonut, että laitteet voisivat pysyä kunnossa näin pitkän ajan.

Mäkinen kävi katolla säännöllisesti tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Kerran kameraa siirrettiin, koska uusi kerrostalo rakentui vanhan paikan eteen.

Kuvausprojekti on ollut Mäkiselle mielekäs.

– Yleensä netissä näkee esimerkiksi yhden päivän aikana kuvattuja timelapse-videoita, joten tuollainen yli kahden ja puolen vuoden täräys on ihan mukava, Mäkinen sanoo.

Mäkinen kokee, että kaupungin keskustan muutoksen tallentaminen on jo itsessään arvokasta.

– Tällä on myös jo vähän historiallista arvoa.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta