Tilaajalle

Järvinetin ja Suupohjan kaavailema yhteisyhtiö karille, Järvinet vetäytyi

KAUHAJOKI

Suupohjan Seutupalvelukeskus ja Järvinet ovat tehneet fuusioselvitystä kaksi vuotta, mutta Järvinet ei enää haluakaan fuusiota ja se kariutuu. Asia sai sinettinsä tiistaina Suupohjan Seutupalvelukeskuksen hallituksen todettua, ettei neuvotteluille ole enää edellytyksiä.

Kumpikin yhtiö tuottaa muun muassa alueensa kunnille ja kouluille ict-palveluja eli tietotekniikka-alan palveluja, sekä taloushallinnon palveluja. Järvinet työllistää 26 ihmistä, Seutupalvelukeskus 38.

– Meidän hallitus totesi, ettei tässä kohtaa kannata fuusioitua vain fuusioitumisen vuoksi. Se ei ole kannattavaa, kommentoi asiaa Järvinetin toimitusjohtajan sijainen Teemu Karhunen.

Seutupalvelukeskuksen toimitusjohtaja Eija Nuotio arveli Järvinetille loppupeleissä tuottaneen hankaluuksia se, että yhteistyöhön mennään Seutupalvelukeskuksen hinnoittelupolitiikalla.

– Olemme jo kymmenen vuotta sitten tuotteistaneet hinnat, ja kaikki laskutus on siten hyvin läpinäkyvää omistajille. Järvinetillä on käytössä tuntilaskutus, eivätkä he halunneet siitä luopua ict:n osalta. Yhdessä kyllä totesimme, että ict:n tuotteistus olisi ollut heillä hyvin suuritöinen projekti.

Fuusioitumista koskevissa päätöksissä Seutupalvelukeskuksen omistajat edellyttivät, että ennen sulautumista osakkeenomistajilla on oltava käytettävissä yhteisesti hankittuun toimintolaskentajärjestelmään perustuva kustannuslaskelma tuotteiden hinnoista ja osakkeenomistajien maksuosuuksista. Kustannukset eivät saaneet nousta.

– Seutupalvelukeskuksen tiedot on esitetty, mutta Järvinetin tietojen puuttuessa yhteismitallisen kustannus- ja vertailutiedon tuottaminen on ollut mahdotonta, todettiin Seutupalvelukeskuksen tiistaina antamassa tiedotteessa, jonka olivat allekirjoittaneet Nuotio ja hallituksen puheenjohtaja Anne Alavillamo.

Karhunen kertoi lehdelle, että Järvinetillä on aivan erilainen malli tehdä bisnestä kuin Seutupalvelukeskuksella.

-Siellä on enemmän tuotteistuja palveluja. Esimerkiksi meidän ict-puolella on niin paljon kustannuspaikkoja, että niiden siirtäminen kustannuslaskentajärjestelmään on aivan mahdotonta, Karhunen sanoo.

Suupohjan Seutupalvelukeskuksen puolella suurimmat omistajat eli muun muassa Suupohjan kunnat, tekivät päätökset fuusioitumisesta sovitusti kesäkuun loppuun mennessä.

Suunnitellun aikataulun mukaan syksyn aikana piti olla uuden yhtiön yhtiökokous, ja yhteisyritys olisi aloittanut toimintansa vuoden 2020 alusta.

Kesällä Järvinet kuitenkin ilmoitti valmisteluprosessin olevan heidän osaltaan pysähdyksissä.

Lokakuun alussa Seutupalvelukeskuksen hallitus esitti Järvinetille toiveen yhteisestä tapaamisesta koskien fuusion tilannetta. Järvinetistä vastattiin, ettei neuvotteluiden jatkamiseen nähdä tarvetta.

Yhteistyön kaatuminen aivan viime metreillä tuntuu hiukan kummalliselta, eikä Karhusella ole asiasta juuri lausuttavaa.

– Aivan viimeistä syytä en tiedä, mutta täällä ei vain koeta sitä kannattavaksi. On tullut esiin seikkoja, ettei fuusiota kannata tehdä.

Kummankin yhtiön hallitukset suhtatuvat kuitenkin positiivisesti mahdollisiin tulevaisuuden yhteistyöhankkeisiin.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta