Tilaajalle

Isojoella muisteltiin 80 vuoden takaisia hetkiä

ISOJOKI

Yhtäkään sotaveteraania tai veteraanien puolisoa ei enää ollut paikalla, kun Isojoen Vanhassakylässä sunnuntaina muistettiin 80 vuoden takaisia hetkiä, jolloin miehet joutuivat lähtemään ylimääräisiin kertausharjoituksiin, ja sitä kautta talvisotaan

– Mutta täällä on paikalla sotilaspoikia, pikkulottia ja sotaorpoja, sanoi Antti Jaakkola toivottaessaan noin 70 vierasta tervetulleeksi tilaisuuteen.

Vanhankylän nuorisoseuralle kokoontui 14. lokakuuta 1939 noin 500 pitäjän miestä heidän saatuaan paria päivää ennen kutsun ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Joku sai tiedon pellolle kesken kyntötöiden, joku kauas metsään, kuten Viljo Virtanen.

– Oltiin hakkaamassa halkoja torstaina 12.10. Eteläjärvellä, kun Eelis toi tiedon, että on lähdettävä ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Lähdin kotiin mielessäni oudot ajatukset ja kysymykset, jääkö halkojenhakkuu pitkäksikin aikaa? Mihin asti mennään ja mitä on tulossa, kirjoitti Virtanen päiväkirjaansa, jota luki tilaisuudessa hänen miniänsä Salme Virtanen.

Päiväkirja jatkui:

– Perjantai 13. päivä, lähtövalmistelua, illalla lähtösauna. Lauantai 14. päivä, lähtö kotoa 5.30 nuorisoseurantalolle, siellä jako eri ryhmiin ja ruokailu. Marssi Karijoen kirkolle. Sunnuntai 15. päivä, herätys kello 3.00, saikka, ja lähtö kello 4.00. Marssirivistömme sivuutti aavemaisen Karijoen kirkon ja hautausmaan, kirjoitti Virtanen.

Isojoen Vanhastakylästä joukko siis marssi ensin Karijoelle, jossa he yöpyivät. Seuraavana päivänä marssi jatkui Karijoen Myrkyn kylän rautatieasemalle, sillä tuohon aikaan ratayhteys Kristiinankaupunkiin oli voimissaan.

Myrkystä juna kuljetti joukon Seinäjoelle, jossa isojokelaiset majoitettiin Törnävän koululle, ja siitä aikanaan junalla kohti rajaa.

Vanhakylän lähtöpäivää muisteli Meeri Kuusimäki, joka pikkutyttönä sai seurata läheltä lähtövalmisteluja, sillä hänen kotitalonsa sijaitsi nuorisoseuraa vastapäätä.

– Se oli surullinen päivä. Muistan eräänkin parin, jossa nainen oli saattamassa miestään. Se halaus jäi mieleeni, vaikka en täysin ymmärtänyt vakavuutta, mikä oli, kertoi Kuusimäki, joka oli sunnuntain tilaisuudessa läsnä, mutta oli pyytänyt muistelon lukijaksi juontajaa Salla Honkasta.

Vaikka Isojoella on vielä sotaveteraaneja elossa, talvisotaan marssijoita ei enää ole. Vielä 32 vuotta sitten oli toisin, kun nuorisoseuran pihalle pystytettiin lähtöpäivän muistomerkki. Siihen tosin on merkitty väärä päivä eli 13.10, kun se on ollut 14.10.

– Kyllähän tämä paikka hiljaiseksi ja vakavaksi vetää, totesi kunniavartiossa seissyt Masi Honkanen.

Tapahtumaan osallistui myös Isojoen nuorisovaltuuston edustajina lukioikäiset Senni Luomaniemi, Sanni Viitalähde, Sanni Pitkäranta ja Konsta Kytöneva. Nelikko vakuutti tämän päivän nuorten kunnioittavan sotaveteraaneja ja edellisten sukupolvien tekemää työtä. Maailman meno vaikuttaa nuorten mielestä epävakaalta.

– Rauha ja hyvinvointi eivät tule ilmaiseksi, ja siitä on meilläkin maksettu kova hinta. Siitä pitää pitää kiinni, Konsta Kytöneva totesi.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutisetLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta