Tilaajalle

Ilmankosteus tärveli Öjbergetin laskettelurinteen lumetuksen, hiihtoladulla tykitetään yötä päivää

VAASA

Talven tulo pistää laskettelijat ja hiihtäjät seuraamaan sääolosuhteita entistä tarkemmin.

Innokkaimmat haluavat mäkeen ja ladulle mahdollisimman aikaisin.

Tämän tietävät myös kaupungin liikuntapaikoista huolta pitävät. Kaupunki haluaa palvella kuntalaisia tässäkin suhteessa mahdollisimman hyvin.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä tehtiin Öjbergetin laskettelukeskuksessa lumetusyritys. Öjberget on tunnetusti haastavin lumetettava laskettelurinne Suomessa johtuen meren läheisyydestä.

– Täytyy sanoa, että vaikka kaksi miestä käytti kymmenkunta tuntia kolmea lumetustykkiä, niin tulos oli nolla. Tykityksestä syntyi oikeastaan vain sohjoista mössöä, työpäällikkö Jari Kiveliö Vaasan liikuntapaikkojen kunnossapidosta kertoo.

Kunnossapidolla on toki pitkä kokemus Vaasan olosuhteista.

Maanantaita edelsi muutamat pienet pakkasyöt.

– Lumetusyönä oli kuusi astetta pakkasta, mutta ilman kosteus oli 95-98 astetta. Kosteuttahan on aika huono ennustaa ja pahinta oli se, että ennustettua itätuulta oli vain pari metriä sekunnissa, Kiveliö analysoi olosuhteista.

Kovempi tuuli olisi vienyt kosteutta pois.

Seuraavasta yrityksestä ei ole päätöstä, päivälämpötilojen on ennustettu kohoavan ensi viikolla plussan puolelle.

Öjbergetillä on kuitenkin muu lumetustoiminta täyttä päätä käynnissä.

Keskiviikkoiltana aloittivat nimittäin kolmen hiihtoseuran, Sundom If:n, Vaasan Hiihtäjien ja Vasa Skidklubb - Vaasan Hiihtoklubin murtomaahiihtäjät ympärivuorokautisen lumetuksen niin kutsutulla ensi lumen kilometrillä.

– Siellä on jatkuvasti kaksi henkilöä lumettamassa latua. Tarkoitus on saada latu kuntoon viikonloppuna, Sundom IF:n puheenjohtaja Tomas West kertoo.

Hiihtäjillä on käytössä yksi oma lumetustykki, yksi korkeapainepumppu, jolla vesihöyryssä muodostuvat kiteet saadaan ammuttua lumena tarpeeksi kauaksi, sekä yksi kaupungilta lainassa oleva lumetustykki.

Talkooväki tarvitsee vielä kaupungin apua, sillä seuroilla ei ole kalustoa hiihtoladun tekoon, vaan se hoidetaan kaupungin latukoneella.

Öjbergetin laskettelukeskukseen on vuosien mittaan panostettu, sillä sen lumetustykkipatteristo käsittää kahdeksan tykkiä.

Tämän lisäksi laskettelukeskuksen lumetusjärjestelmään kuuluu viisi luonnonvesiallasta, yksi syöttövesipumppu ja neljä korkeapainepumppua.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta