Tilaajalle

Ilmajoelta historiallisen suuri investointibudjetti – Kunta joutuu harkitsemaan, rakentaako se toisen koulun Ahonkylään

ILMAJOKI

Ilmajoen kunta investoi ensi vuonna runsaalla kymmenellä miljoonalla eurolla. Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikosk i arvioi, että talousarvioesityksen investointiosa on lähihistorian suurimpia. Merkittävät rakennushankkeet selittävät investointivauhtia. Terveyskeskuksen puretun vuodeosastolle tilalle on tulossa sote-uudisrakennus. Rakennushankkeen kustannusarvio on 4,5 miljoonaa euroa, josta kolme miljoonaa euroa on varattu tulevalle vuodelle.

– Toiminnot ovat suurelta osin samoja kuin perinteisen vuodeosaston aikana. Vain nimi on modernisoitu, kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski selventää.

Toinen suuri hanke on kehitysvammaisille tarkoitettu Toimintatalo, josta tulevalle vuodelle on varattu 1,5 miljoonaa euroa.

Ilmajoki jatkaa myös Herralan koulun lisäosan 3,3 miljoonan euron rakennusurakkaa. Ensi vuodelle siihen on varattu budjettiesityksessä 2,5 miljoonaa euroa. Uuteen lisäosaan on tulossa tilat myös erityislapsille.

Sisäilmaongelmat ovat kiusanneet ilmajokelaisia kouluja. Esimerkiksi Palonkylän koulun oppilaat siirtyvät keväällä väistötiloihin. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ahti Ranto (kesk.) toteaa, että kunta joutuu keväällä tekemään arvion koulukiinteistöjensä korjaustarpeista.

Jos korjaukset pystytään tekemään säästeliäästi, se helpottaa tilannetta.

– Voimme joutua tekemään kipeämpiäkin ratkaisuja, jos vauriot osoittautuvat niin mittaviksi eri kohteissa. Sitten pitää tarkastella koko koulukokonaisuutta, Ranto sanoo.

Nyt Ahonkylän kylän koulu uhkaa käydä ahtaaksi, ja Tuomikylän koulua vaivaavat sisäilmaongelmat. Ilmajoki suunnitteleekin Ahonkylän toiselle laidalle toista koulua, joka palvelisi Tuomikylässä ja Ahonkylässä asuvien tarpeita. Tähän tarkoitukseen kunta on varannut talousarvioesitykseen 50 000 euron suunnittelumäärärahan ensi vuodelle. Taloussuunnitelmassa vuosille 2021–22 hankkeeseen on kirjattu yhteensä 3,3 miljoonaa euroa.

Ilmajoen väkiluku kasvaa ennusteen mukaan tulevana vuonna. Tämä merkitsee tonttituotannon lisäämistä. Ahonkylästä ja keskustan laidunalueelta kunta kauppaa tontteja yhä. Pirttikosken mukaan Ilmajoki kaavailee myydä ensi vuonna 8–10 omakotitalotonttia niin sanotulta itäiseltä alueelta Neiron koulun läheisyydestä. Alueen kunnallistekniikkaan on varattu noin 300 000 euroa.

Investointiohjelma kasvattaa Ilmajoen velkamäärää noin kuudella miljoonalla eurolla. Hallinto- ja talousjohtaja Marko Lähteen mukaan kunnan taseessa on kuitenkin noin yhdeksän miljoonaa ylijäämää edellisiltä tilikausilta, mikä paikkaa tilannetta.

Kuluvan vuoden budjetista tulee ennusteen mukaan 3,2 miljoonaa euroa alijäämäinen.

– Tämä on kehnoin tulos sinä aikana, kun minä olen täällä ollut, Pirttikoski sanoo.

Syyt heikkoon tulokseen ovat moninaiset. Verokorttiuudistuksen takia noin 0,8–1 miljoonaa euroa verotuloja tilitetään kunnalle vasta ensi vuoden puolelle. Myös ennakoimattomat laskut niin Jikistä kuin sairaanhoitopiiristä painavat tulosta pakkaselle. Ensi vuodelle kunta ennustaa 1,6 miljoonan euron ylijäämää. Tämä selittyy valtionosuuksien ja kunnallisverotuottojen kasvulla.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta