Tilaajalle

Vain 4 prosenttia opiskelijoista tilaa maakuntalehteä – Ilkka-Yhtymä kaipaa lisää nuoria lukijoita

Reilu sata Ilkka-Yhtymä Oyj:n osakkeenomistajaa kokoontui torstaina yhtiökokoukseen Seinäjoelle.

Yksi paikalla olleista, Vaasan yliopiston opiskelija Aleksi Koivisto, esitti huolensa nuorten lukijoiden vähäisestä määrästä.

Koivisto toi kokoukseen lukuja Vaasan ylioppilaskunnan teettämästä mediakyselystä yliopiston opiskelijoille. Kysely kertoo karun totuuden nuorten lukijoiden määrästä perinteisen median puolella.

Hieman reilusta kahdestasadasta vastanneesta seitsemän tilasi Pohjalaista ja kaksi Ilkkaa, mikä on vain hieman yli 4 prosenttia vastanneista.

– Opiskelijat ja nuoret luottavat vahvasti printtimediaan, koska elämme klikkiotsikoiden ja valeuutisten aikaa. Kysyntää kyllä olisi, Koivisto huomauttaa.

Koivisto ehdotti ratkaisuiksi yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja opiskelija-alennusten kohdistamista paremmin nuorille. Vaasassa ylioppilaslehti lakkautetaan, mikä tuo Koiviston mielestä lisää tilaa maakuntamedian esiinmarssille.

Anna-Liisa Laurila kannatti Koiviston esitystä opiskelija-alennuksiin panostamisesta. Hän muisteli omaa opiskelija-aikaansa Helsingissä, jolloin "paikallinen valtamedia" oli tarjonnut opiskelijoille lehteä huomattavasti tavallista halvempaan hintaan.

– Suosittelen lämpimästi ehdotusta mietittäväksi, että tämän seudun opiskelijat saisivat lehden melkein omakustannushintaan. Silloin he sitoutuisivat lukemaan sitä.

Ilkka-Yhtymän tuoreen toimitusjohtajan Olli Pirhosen mukaan tilanne tiedostetaan yhtymässä ja sen ratkaisemiseksi etsitään jatkuvasti keinoja.

– Pyrimme tekemään yhteistyötä ja kohdistamaan kampanjoita myös nuorille.

Toimitusjohtaja uskookin vastauksen löytyvän nuorten kanssa käytävästä yhteistyöstä.

– Teemme mielellään yhteistyötä ja kuulemme nuorekkaita ajatuksia ja ideoita. Uskon, että kuuntelemalla myös teitä siellä Vaasan yliopistolla ja tekemällä yhteistyötä, pystymme vastaamaan haasteisiin, Pirhonen vastaa Koivistolle.

Rauhallisesti edennyt puolitoistatuntinen kokous nuijittiin läpi yksimielisesti. Laajempaa keskustelua ei syntynyt juuri yksittäisiä puheenvuoroja enempää.

Heikki Välisaari halusi tietää toimitusjohtajalta sekä paikalla istuneelta hallintoneuvoston puheenjohtajalta, kansanedustaja Lasse Hautalalta , onko digilehtien arvonlisäverossa nähtävissä laskua.

Digilehtien alv on Suomessa 24 prosenttia, mikä on eurooppalaista keskitasoa korkeampi. Printtilehtien alv on Suomessa 10 prosenttia. Esitys digilehtien alvin laskusta paperijulkaisujen tasolle vuoden 2018 aikana on tällä hetkellä käsittelyssä Euroopan komissiossa.

– Sen jälkeen kun asia on ratkaistu komissiossa, se on mahdollista toteuttaa myös täällä Suomessa, Hautala vastaa.

Pirhosen mukaan korkeampi verotus on selkeä ongelma, sillä se on osaltaan hidastanut digitaalisuuden kehitystä.

Tilinpäätöksen lisäksi vahvistettiin viime vuoden osinkojen korottaminen 0,12 euroon osakkeelta. Aiemmin osinkoja maksettiin 0,10 euroa.

Välisaari kysyi, miksei osinkoja makseta saman verran kuin Alma Mediassa, jonka suurin osakas Ilkka-Yhtymä on 27,3 prosentin osuudella. Alma on nostanut osinkoaan 12 sentistä 16 senttiin.

– Se, että mennään ylöspäin, on tärkeää. Ehkä kehittämistoimille jätettiin myös pelivaraa. Siten pystytään vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, Pirhonen perustelee osinkosummaa.

Asko Salo halusi tietää, mitä Ilkka-Yhtymä voisi oppia hyvän tuloksen tehneeltä Almalta.

Pirhosen mukaan yhtiöt painivat eri sarjoissa, mutta oppia voi ottaa esimerkiksi Alman digitaaliselta puolelta.

PASI LAPINKANGAS

Kommentoi

Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutiset
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Osta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta