Tilaajalle

Ihosyövän esiasteita hoidetaan nyt uudessa päivänvalohuoneessa Seinäjoella

SEINÄJOKI

Suomen toinen päivänvalohuone on avattu Seinäjoella. Siellä hoidetaan ihosyövän esiasteita.

Iho- ja allergiapoliklinikan päivänvalohuone otettiin käyttöön lokakuussa. Aiemmin sellainen on ollut vain Vaasan keskussairaalassa.

Lue lisää: Vaasa sai ensimmäisenä Suomessa päivänvalohuoneen – Ihotautien ylilääkäri: Uusi hoito poistaa jonotusajat

– Idea on hoitaa ihosyövän esiasteita ja ennaltaehkäistä ihosyöpää, ylilääkäri Mirja Tuomiranta kertoo.

Päivänvalohuoneen erikoislamput eivät välitä haitallista, ihosyöville altistavaa ultraviolettisäteilyä kuten auringonvalo. Ennen päivänvalohuonetta vastaavaa valohoitoa annettiin pienellä lampulla, jolla vaikutus kohdistui kerralla pienelle alueelle. Hoitoa annettiin kahdeksan minuutin ajan ja se oli useille kivuliasta. Jotkut potilaat eivät suostuneet siihen enää uudelleen kerran kokeiltuaan.

– Nyt voidaan hoitaa laajoja ihoalueita kerralla ja pidempään. Se on kustannustehokasta ja potilaalle miellyttävämpää, Tuomiranta toteaa.

– Esimerkiksi kaljulla miehellä päälakeen voi vanhemmiten tulla ihosyövän esiasteita, kun päälaki on saanut paljon aurinkoa. Silloin voide levitetään koko päälaelle ja potilas istuu päivänvalohuoneessa kaksi tuntia. Samalla voi katsoa televisiota.

Päivänvalohuoneessa potilas ei tunne kipua, ainoastaan lämpöä ja pientä kihelmöintiä iholla. Huoneessa voi hoitaa kerrallaan kolmea potilasta.

Aito päivänvalo on Tuomirannan mukaan kuulunut hoitomenetelmiin vielä ihan viime vuosina.

– Potilaita hoidettiin keväisin ja kesäisin ulkona päivänvalossa. Silloin lääkevoiteen lisäksi piti laittaa myös aurinkosuojavoide.

Tuomirannan mukaan tässä menetelmässä sää teki usein tepposet. Potilas saattoi matkata kaukaakin maakunnasta Seinäjoelle päivänvalohoitoa saamaan, mutta sitten hoitoa ei voitukaan toteuttaa pilvisen sään tai sateen vuoksi.

– Idea siinä oli sama kuin päivänvalohuoneessa, että hoidettaisiin laajoja ihoalueita kerralla.

Tähän mennessä Seinäjoen päivänvalohuoneessa on hoidettu kymmenkunta potilasta. Tuomirannan mukaan huone otetaan täydellä kapasiteetilla käyttöön vuodenvaihteessa.

 

Näin päivänvalohuone toimii

 

Valo aktivoi lääkevoiteen, joka tuhoaa ihosyövän esiastesolut. Tämä on päivänvalohuoneen toimintaperiaate lyhyesti.

Ensin lääkäri kuitenkin valmistelee potilaan päivänvalohoitoon tutkimalla ja puhdistamalla ihon. Sitten hän karhentaa hoidettavat kohdat karhennusteipillä tai rengasveitsellä. Lieviin ihomuutoksiin käytetään hiekkapaperin tapaista karhennusteippiä, jolla ihon pintaa rikotaan hieman.

Jos ihomuutokset ovat selkeitä, karheita patteja, ne raaputetaan rengasveitsellä vereslihalle. Sitten lääkäri levittää lääkevoiteen ja potilas on valmis siirtymään päivänvalohuoneeseen. Tuomirannan mukaan myös valmisteluvaihe on kivuton vaikka ihon karhennus saattaakin kuulostaa ikävältä.

Päivänvalohuoneen katossa olevat erikoislamput välittävät tietyn aallonpituista valoa, joka aktivoi iholle levitetyn lääkevoiteen. Aktivoituessaan lääkevoide tuhoaa ihosyövän esiastesolut.

Tuloksen todentamiseksi ihosta otetaan myös valokuvat ennen hoitoa ja sen jälkeen.

 

Painopiste ennaltaehkäisyssä

 

Tuomirannan mukaan päivänvalohuone hoitaa myös sellaisia ihosyövän esiasteita, joita ei ole edes havaittu. Esimerkiksi tiettyjä perussairauksia sairastavilla ihosyövät ovat muita yleisempiä ja saattavat uusiutua aika ajoin.

Ihosyövän esiaste voi kehittyä vaaralliseksi okasolusyöväksi, joka voi levitä imusolmukkeisiin.

– Siksi keskitymme ihosyövän esiasteen hoitoon, että se ei kehittyisi syöväksi, Tuomiranta alleviivaa.

Painopiste on ennaltaehkäisyssä. Siihen liittyy myös potilaan neuvonta.

– Aina kun potilaalla todetaan melanooma tai muu ihosyöpä, hän käy asiantuntijasairaanhoitajan vastaanotolla. Siellä käydään läpi muun muassa potilaan ihotyyppi: palaako se herkästi, voiko potilas ottaa aurinkoa, ja miten iho suojataan vaatteilla ja aurinkosuojavoiteella, Tuomiranta kertoo.

Tuomirannan mukaan poliklinikka panostaa myös hoidonohjaukseen. Potilaiden lääkärikäyntejä pyritään vähentämään.

– Opetamme potilaita itse hoitamaan ihoaan.

Tähän antaa lisää mahdollisuuksia uusi etävastaanotto. Potilas ja henkilökunta voivat asioida videoyhteydellä.

– Annamme myös paljon valokuvakonsultaatiota. Terveyskeskus lähettää kuvan ja me arvioimme tarvitseeko potilaan tulla meille vai voiko hänelle antaa hoito-ohjeet kotiin.

 

Iho- ja allergiapoliklinikka täyttää 40 vuotta

 

Seinäjoen keskussairaalan iho- ja allergiapoliklinikan remontti valmistui syyskuussa. Poliklinikka juhlii tässä kuussa myös 40-vuotissyntymäpäiväänsä. Seinäjoen iho- ja allergiapoliklinikka avattiin joulukuussa 1979 vanhaan sairaalaan, josta se muutti kantasairaalaan vuonna 1981. Viime vuonna osasto muutti remontin ajaksi väistötiloihin, kunnes pääsi takaisin kantasairaalan G-osaan.

Päivänvalohuoneen ja etävastaanoton lisäksi merkittävä parannus on allergiatestihuoneen suljettu vetokaappi, jossa allergiatestit valmistellaan.

Ennen testit valmisteltiin samassa tilassa, jossa hoitaja ja potilas olivat. Esimerkiksi erilaisten hajusteiden ja mausteiden hajut jäivät ilmaan, jolloin potilaat ja hoitaja altistuivat testiaineille tarpeettomasti. Enää tätä ongelmaa ei ole.

– Myös ilmastointi oli huono ja välillä huone haisi aikamoisesti. Vetokaappi on iso parannus, myös työturvallisuuteen.

Tuomiranta kehuu myös uutta kylpyhuonetta, jossa potilaat saavat lääkekylpyjä. Lääkekylvyt ovat olleet käytössä jo vuosikausia, mutta niitä tarvitaan Tuomirannan mukaan yhä enemmän, lähinnä harvinaisten ihosyöpien esiasteiden hoidossa.

– Veteen liuotetaan valolle herkistävää lääkeainetta, psoraleenia. Kylvyn jälkeen potilas menee valohoitoon muutamaksi sekunniksi.

 

Ihosyövät ovat yleistyneet

 

Uudet tilat antavat nyt lisäpontta ihosyöpien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Näille on tarvetta, sillä ihosyövät ovat yleistyneet viime vuosina.

– Potilaita on erittäin paljon, satoja vuodessa. Potilaat jakautuvat kirurgian poliklinikan kanssa, eli yhteensä heitä on varmasti tuhansia. Määrä on lisääntynyt valtavasti. Osa hoidetaan perusterveydenhuollossa, Tuomiranta kertoo.

Syy ihosyöpien kuten muidenkin syöpien yleistymiseen on väestön ikääntyminen. Tuomirannan mukaan useimmat ihosyöpäpotilaat ovat iäkkäitä.

Toinen syy on auringonotto. Tuomirannan mukaan auringon uv-säteilystä on varoiteltu enenevissä määrin 15 viime vuotta.

Sitä ennen ihottumapotilaat vielä hoitivat ihoaan aurinkoa ottamalla tai solariumissa käymällä.

– Potilailla oli jopa omia solariumlamppuja kotona. Meilläkin on ollut psoriasispotilaita, jotka ovat sitten saaneet melanooman.

Tuomirannan mukaan päivänvalolla voi hoitaa ihosyövän esiasteita sekä paikallisia ja pinnallisia ihosyöpiä.

– Kaikki syvemmät ihosyövät leikataan. Esimerkiksi melanoomat leikataan aina, Tuomiranta kertoo.

 

Myös Helsingin yliopistollinen sairaala aloittaa pian hoidot päivänvalohuoneessa, ja myös Tampereelle ja Rovaniemelle on tulossa päivänvalohuoneet.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta