Tilaajalle

Hyllykallion koulun vanhemmat ovat tuloksetta laittaneet vuosia kaupungille esityksiä hidasteista ja ajonopeuden rajoittamisesta – ”Emme vaan halua, että kukaan kuolee siihen”

Hyllykallion koulun vanhempainneuvosto on jo vuosia vedonnut Seinäjoen kaupungin viranhaltijoihin, että vaaralliseksi koetun ja monissa kolareissa sekä läheltä piti -tilanteissa myös vaaralliseksi todetun Kivisaarentien turvallisuutta parannetaan.

– Seinäjoen kaupungin liikennejaostolle on laitettu esityksiä nimenomaan hidasteista, välkkyvaloista ja ajonopeuden rajoittamisesta. Vähän kaikkia vaihtoehtoja on yritetty ehdottaa, että saataisiin edes jotain siihen, vanhempainneuvoston jäsen Janne Hautala kertoo turhautuneena.

– Ainut mikä hidastaa ja mikä todella toimii, on kunnon töyssy, Hautala sanoo henkilökohtaisena kantanaan.

Joitain vuosia sitten tielle tullutta keskisaareketta Hautala pitää jopa koulureitin vaarallisuutta lisäävänä.

– Siinä on jäljellä enää suhteellisen kapea reuna, jota pitkin lapset kulkevat.

Nopeusrajoituskin oli vain kokeilu

Viime keväänä tien varrelle ilmestyi 40 kilometrin tuntinopeusrajoitus.

– Olimme, että jes, jotain tapahtuu!

Sitten ei kulunut kuin viikko tai pari, kun koululaisten vanhemmat huomasivat nopeusrajoituskylttien yllättäen kadonneen.

– Sekin oli sitten vaan kaupungin testi. Tulos oli kai, ettei rajoitus yllätys, yllätys juurikaan vähennä nopeuksia. Ensinnäkin kuinka moni huomaa viikon aikana nopeusrajoituksen, jos on tottunut ajamaan siinä lujaa, Hautala ihmettelee kaupungin poukkoilevaa otetta liikenneturvallisuuteen.

– Se on vähän hölmöä, että kaupungin herroilla on jokin naiivi ajatus siitä, miksi juuri heidän pitäisi ohjata ihmisiä ajamaan hiljempaa kaupungissa? Tai miksi lapsia ei kasvateta varomaan niitä paikkoja? Mutta emme vaan halua, että kukaan kuolee siihen.

Välkkyvalojen on todettu suojelevan

Välkkyvalojen asentamisen tarpeettomuutta Kivisaarentien liikenneturvallisuustyössä on myös perusteltu kaupunkiympäristön toimialan suunnasta, mutta Hautala ei muista enää perustelujen sisältöä.

Tilastot osoittavat, että suojatieonnettomuudet ovat vähentyneet Seinäjoella ja koko Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen alueella viime vuosina selvästi kriittisiin paikkoihin asennettujen merkkivalojen ansiosta .

Välkkyjä on asennettu suojateiden ja koulureittien turvallistamishankkeen aikana 2016–2019.

– Etelä-Pohjanmaan elyn alueella tapahtuneet suojatieonnettomuudet ovat vähentyneet välkkyjen myötä 21 prosentilla, Seinäjoella 34 prosentilla, kertoi elyn liikenneturvallisuusasiantuntija Kjell Lind lehtemme haastattelussa lokakuun lopussa.

Bussit ja taksit ajavat kovaa

Hyllykallion vanhempainneuvosto jakoi viime viikolla edellissyksyn tapaan heijastimia kouluun käveleville ja pyöräileville lapsille. Samalla aikuiset tarkkailivat aamun liikennettä ja tekivät huomioita, niin autoilijoiden kuin jalankulkijoiden liikennekäyttäytymisestä Kivisaarentiellä, Opintiellä ja Kehätiellä.

– Paljon tuli havaintoja, ettei niin lapsilla kuin aikuisillakaan ole aina heijastimia tai valoja pyörässä. Olemme vanhempiakin pyrkineet valistamaan siitä. Vastuu on kuitenkin aikuisilla. Lapset ovat lapsia ja aikuiset ovat aikuisia, jotka osaavat ajatella asioita. Totta kai aikuiset kasvattavat lapsiaan entistä paremmin heijastimien käyttöön.

– Viime vuonna havainto oli, että bussit ajavat tosi kovaa. Bussit ja taksit, ammattiautoilijoilla on herkästi kova vauhti.

Houkutteleeko Kivisaarentie jostain syystä kaahailuun?

Viime kesänä kaksi parikymppistä miestä menehtyi Kivisaarentien ja Näätätien risteyksen kohdalla Seinäjoen Hyllykalliolla.

Vakava liikenneonnettomuus sattui sunnuntaina pian puolenyön jälkeen. Auton kuljettaja ja etupenkillä istunut matkustaja kuolivat onnettomuudessa. Kuolleet olivat kotoisin Seinäjoelta ja Vaasasta. Takapenkillä istunut nurmolainen mies loukkaantui lievästi.

Lisäksi Hautala muistaa nähneensä viime tai toissa vuonna todennäköisesti yöllä puuhun ajaneen Bemarin saman tien varressa.

– En tiedä, mikä kaahaustie se on etenkin yöaikaan, Hautala ihmettelee.

Lisäksi Hautala uumoilee, pelätäänkö kaupungilla korvauksista valittajia, jos töyssyissä menee autoilijalta iskari hajalle.

– Varmaan kaikennäköistä valittajaa niistä töyssyistäkin riittää.

Lokakuussa Kivistön koulun vanhemmat vetosivat kaupunkiin

Koululaisten turvallisuus on ymmärrettävästi ikuinen huolenaihe. Viimeksi lokakuussa Seinäjoen Kivistön koulun oppilaiden vanhemmat vetosivat kaupunkia toimenpiteisiin alueen liikenneturvallisuuden parantamiseksi .

Vanhemmat kehottivat kaupunkia muun muassa pohtimaan hidastein lisäämistä ja kavennusten tekemistä Ruukintielle koulun kohdalle. Ne voisivat vanhempien mukaan tulla nyt kyseeseen, kun raskas liikenne on ohjattu Ruukintieltä pois Itäväylän valmistuttua.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta