Tilaajalle

Gigavaasa suuntaa helmikuussa Japaniin tapaamaan akkualan isoja nimiä

VAASA

Gigavaasa lähettää helmikuussa edustajansa vienninedistämismatkalle Japaniin.

Vaasan edustus haluaa tavata paikanpäällä Tokiossa akkualan isoja toimijoita.

Matkan isäntänä toimii elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.), joka vieraili maanantaina Vaasassa Business Finlandin "Vaasasta ohituskaista maailmalle" -tapahtumassa.

Yksi Japaniin suuntaavan vienninedistämismatkan pääteemoista on nimenomaan akut.

– Olemme mukana kyseisellä matkalla. Tarkemmin ei ole vielä lyöty lukkoon, kuka meitä on edustamassa, sanoo Gigavaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen .

Vaasassa vieraillut Lintilä arveli maanantaina, että alkukeväällä saattaa olla jo uutisoitavaa sovituista investoinneista.

– Tuolla suunnalla elää vikkeliä poikia, joten he voivat nopeatikin tehdä päätöksiä, kun sille päälle sattuvat, Lintilä kommentoi lehdellemme.

Lintilän johtama Team Finland -vierailu Japaniin on suunniteltu 18.–21. helmikuuta.

– Vierailun fokusalueet ovat bio- ja kiertotalous sekä akkuteollisuus, vahvistaa Lotta Eiroma Business Finlandista.

Business Finland syntyi vuoden alussa, kun Finpro ja Tekes yhdistyivät.

Yritysten rekrytointi helmikuun matkalle on vielä kesken.

Lopullinen yritysohjelma selviää mukaan lähtevien yritysten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Gigavaasan toive on kuitenkin selvä.

– Vierailun aikana on tarkoitus tavata relevantteja pelureita muun muassa auto-, ja akkuteollisuudesta sekä kemian-, metsä-, pakkaus-, ja tekstiiliteollisuudesta, Eiroma sanoo.

Valtio on vauhdittanut akkuteollisuutta jo tovin. Business Finland on käynnistänyt aikaisemmin tänä vuonna Batteries from Finland -ohjelman, jonka tavoitteina on luoda Suomeen kansainvälisesti kilpailukykyistä akkualan liiketoimintaa ja houkutella kansainvälisiä akkutoimijoita Suomeen.

Merkittävä avaus tehtiin lokakuussa, kun saksalainen kemian alan suuryritys Basf päätti sijoittaa ensimmäisen uusia akkukemikaaleja valmistavan tehtaansa Harvavaltaan.

Kuokkasen mukaan saksalaisten päätös auttaa vaasalaisia akkutehtaan markkinoinnissa ulkomaalaisille toimijoille "aivan äärettömästi". Tällä Kuokkanen tarkoittaa koko arvoketjua raaka-aineista akkujen loppukäyttäjiin.

Kemikaalien jalostusvaihe on monta askelmerkkiä ennen varsinaisten akkujen valmistusta.

– Harvalta on yksi askel lähemmäksi. Edellytykset varsinaiselle akkutehtaalle tulevat entistä järkevämmäksi, koska kemikaalien on oltava lähimaastossa. Ilman niitä se ei taloudellisesti kannattavaa.

Myös kaivosyhtiö Keliberin alkuvuodesta tekemä päätös sijoittaa litiumkemiantehtaansa Kokkolan suurteollisuusalueelle on Vaasan kannalta tärkeä ratkaisu.

– Tällaiset naksaukset parantavat mahdollisuuksia saada akkutehdas Vaasaan, Kuokkanen sanoo.

Gigatiimiläisen ei tarvitse lähteä Japaniin tyhjin käsin, sillä Vaasan Laajametsän ja Mustasaaren Granholmsbackenin suurteollisuudelle tarkoitetun alueen asema- ja osayleiskaavat ovat valmiit ja lainvoimaiset. Vaasassa voidaan toimia vikkelästi.

– Voimme tehdä nopeita päätöksiä. Paikka on ainutlaatuinen lentökentän vieressä, Kuokkanen sanoo.

Suomen eduksi luetaan myös hiilijalanjäljen pieni koko kilpailijoihin verrattuna.

– Se on keinomme pärjätä itä-Eurooppaa ja Aasiaa vastaan, Kuokkanen sanoo.

Katariina Paajaste

Kommentoi
Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Lisää maakunnasta