Tilaajalle

Entisestä pikkulillin heiluttajien harrastuksesta on tullut arkipäiväistä ruokajuomakulttuuria

SEINÄJOKI

Viiniasiantuntija – tai viinihörhö, kuten hän itseään haluaa kutsuttavan – Antti Rinta-Huumo on juuri palannut Château Carsinin viinitilalta Ranskan Bordeaux’sta. Tila on sama, jolla hän työskenteli kellarimestarina 1990-luvun puolivälissä aloittaessaan uransa viinialalla.

– Tämä oli 26. peräkkäinen sadonkorjuuaika, jonka vietin viinitilalla, Rinta-Huumo kertoo.

Vuodesta 2019 ei tule laadullisesti vuosisadan viinivuotta, mutta silti sato on varsin lupaava, asiantuntija luonnehtii.

Neljännesvuosisata viinin viemänä tarkoittaa tuhansia maisteltuja viinejä. Tekeekö harjoitus mestarin?

– En ole luonnostani supermaistaja, vaan olen enemmänkin kokemuksen kautta harjaannuttanut makunystyröitä.

– Viinirypälelajikkeita on satoja, tuhansia, mutta maailman viineistä hatusta heittämäni arvion mukaan varmaan noin 80 prosenttia valmistetaan parista kymmenestä rypälelajikkeesta. Ne periaatteessa voi oppia tunnistamaan.

Rinta-Huumo vieraili kertomassa viinikuulumisia entisillä kotikonnuillaan Seinäjoella torstaina. Vuosien saatossa viinilähettiläs on huomannut kuulijakunnan kysymysten viineistä arkipäiväistyneen.

– Se onkin juuri oikea suunta. Viinit eivät ole enää aikoihin olleet pikkulillin heiluttajien harrastus. Viini on ruokajuoma, ja nippelitiedon sijasta halutaan tietää, miten viinistä parhaiten nauttii ruuan rinnalla.

Yksi tärkeimmistä muistisäännöistä on se, että viinin maku muuttuu aina sen mukaan, mitä ruokaa syö.

– Minkä tahansa ruokaviinin kotiin hankkii, sen saa ruokaa tuunaamalla muutettua oman makunsa mukaiseksi.

Kokki voi vaikuttaa paljon viinin makuun. Esimerkiksi, jos viini maistuu hieman pliisulta, ruokaan kannattaa lisätä makeutta.

– Eikä makeus tarkoita sokeria, vaan esimerkiksi juureksia, kuten porkkanaa tai bataattia, Rinta-Huumo vinkkaa.

Entä, jos viiniä jää pulloon juomatta?

– Avattu viinipullo säilyy kolme neljä päivää. Selkeää pistävyyttä maussa huomaa vasta reilun viikon päästä. Vajaa pullo kannattaa aina säilyttää korkilla suljettuna jääkaapissa, myös punaviini. Mitä viileämmässä viini on sitä hitaampaan on oksidoituminen, Antti Rinta-Huumo neuvoo.

Kommentoi











Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi



Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta