Demarien kansanedustaja Taavitsainen: Istuin Pekosen paikalla ja äänestin Vaasan sairaalan puolesta

Demarien kansanedustaja Satu Taavitsainen kertoo Pohjalaiselle ja Ilkalle, että hän istui sote-valiokunnassa Aino-Kaisa Pekosen (vas.) paikalla, kun Vaasan sairaalan kohtalosta äänestettiin.

– Aino-Kaisan sairaus on ollut valiokunnan tiedossa ja olen istunut hänen paikallaan tällä ja viime viikolla. Vasemmistoliitolla ei ole omaa varajäsentä lainkaan. Äänestin Vaasan sairaalan puolesta, Taavitsainen kommentoi sähköpostitse kuuden jälkeen tiistai-iltana.

Taavitsainen lähetti toimitukseen sähköpostia sen jälkeen, kun Pohjalaisen ja Ilkan verkkosivuilla oli uutisoitu, ettei Pekoselle olisi järjestetty varajäsentä valiokunnan päivystysäänestykseen. Tieto perustui Pekosen eduskunta-avustajan Pohjalaiselle ja Ilkalle aiemmin päivällä antamiin kommentteihin.

Aiemmin tiistaina Pekosen eduskunta-avustaja vakuutti, ettei vasemmistoliitolla ole varajäsentä lainkaan, joten kukaan ei olisi ollut maanantaina valiokunnassa Pekosen tilalla.

Tämän tiedon pohjalta Ilkassa ja Pohjalaisessa uutisoitiin virheellisesti, että päivystysäänestys olisi päättynyt tasan 8–8, jos Pekosen tilalle olisi huolehdittu varaedustaja. Tasatilanteessa valiokunnan puheenjohtajan Tuula Haataisen (sd.) ääni olisi ratkaissut äänestyksen Vaasan eduksi.

Taavitsainen kuitenkin huomauttaa, ettei oppositio olisi voinut päästä niskan päälle päivystysäänestyksessä. Hänen mukaansa hallituspuolueet olisivat siinä tapauksessa keskeyttäneet kokouksen.

– Hallituspuolueet kuitenkin koko ajan huolehtivat siitä, että heillä on enemmistö kokouksessa ja olisivat pyytäneet keskeyttämään kokouksen, jos heiltä olisi enemmistö kadonnut. Eli missään nimessä äänestyksessä ei Aino-Kaisan sairauspoissaolo ollut ratkaiseva, vaan hallitus on vastuussa omasta esityksestään ja hallituspuolueen edustajiin pitää katse kääntää, Taavitsainen kirjoittaa.

Valiokunnan 17 jäsenestä päätöksenteon hetkellä oli paikalla 15 jäsentä. Kahdelta poissaolijalta puuttui varaedustaja.

Äänestystulos oli 8–7. Läpi meni hallituksen esitys 12 päivystyssairaalasta. Malli 12+1 hävisi ja samalla Vaasan laaja päivystys.

 

Pekonen kommentoi jo iltapäivällä Pohjalaiselle ja Ilkalle, ettei hän ole laiminlyönyt sosiaali- ja terveysvaliokuntaa, vaan Taavitsainen on istunut hänen sijaisenaan.

Pekonen halusi jakaa tiedon kokouksen kulusta, koska oli yllättäen saanut kymmenittäin paheksuvia viestejä "tunaroinnista". Pohjalaisessa ja Ilkassa julkaistun jutun alkuperäinen otsikko oli Uskomatonta tunarointia: Vaasan päivystys kaatui, kun kansanedustaja sairastui – tilalle ei huolehdittu varajäsentä.

– En tunaroinut, enkä pettänyt Vaasaa, Pekonen kommentoi.

 

 

Juttua korjattu kello 19.05: Otsikko ja jutun sisältöä on muutettu uusien esille tulleiden korjaavien tietojen mukaiseksi. Juttuun on lisätty kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) ja Aino-Kaisa Pekosen (vas.) kommentit sekä tieto siitä, että toisin kuin Pekosen eduskunta-avustaja aiemmin vakuutti, kansanedustajalla oli sijainen päivystysäänestyksessä.

PIRJO RAUTIO, JUHA VAINIO

Kommentoi

Luetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Pohjanmaan uutiset
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


PO Maakunta uusimmat alasivun lista