Tilaajalle

BBC Vaasassa: Kaupunki Länsi-Suomessa ratkoo maailman polttavimpia ongelmia

VAASA

Vaasa on päässyt mukaan BBC:n People fixing the world -sarjaan. BBC julkaisi Vaasaa käsittelevän podcast-jakson tiistaina.

Alkujuonnossa todetaan, että fossiilista polttoaineista on siirryttävä mahdollisimman nopeasti uusiutuvien energiamuotojen käyttöön ja että eräässä kaupungissa uskotaan, että heillä on vastaukset.

– Vaasassa on paljon energiaa, kaupunki on puhdas, viheralueita on paljon ja ihmiset pyöräilevät tai talvella hiihtävät töihin, kertoo ohjelman toimittaja Erika Benke.

Benke ei ole nähnyt liikenneruuhkaa Vaasassa. Hän on huomannut, että kuuden yliopiston kaupungissa on paljon nuoria ihmisiä.

Podcast-jaksosta välittyy aito kiinnostus energiaosaamisestaan tunnettuun Vaasaan, alan toimijoiden uusiin ajattelutapoihin ja innovaatioihin sekä pyrkimykseen ratkaista osa planeetan suurimmista ongelmista.

– Olen tavannut Vaasassa paljon ihmisiä, jotka ajattelevat hämmästyttävän myönteisesti planeetan tulevaisuudesta.

– Vaasassa on päättäväisyyttä siitä, että ilmastonmuutos voidaan hoitaa. Innovointi vaikuttaa olevan vaasalaisten dna:ssa, ja siksi se houkuttelee kaupunkiin osaajia ulkomailta, Benke toteaa.

Podcast-jaksosta selviää, että ympäristö-, energia- ja kierrätysasioihin sekä ilmastonmuutokseen perehdyttäminen alkaa Vaasassa jo päiväkoti-iässä. Tämä selviää toimittajalle päiväkotivierailun myötä.

Wärtsilässä toimittaja ottaa selvää, minkälaisia energiaratkaisuja Vaasassa on kehitetty ilmastonmuutosongelmaa ratkaisemaan. BBC kertoo, että Wärtsilä on luopumassa fossiilisten polttoaineiden perinnöstään. Wärtsilän tutkimuslaboratoriossa etsitään tulevaisuuden polttoaineita ja keskitytään synteettisiin polttoaineisiin.

BBC kertoo, että Wärtsilä haluaa luoda maailman vesillä liikkuville rahtilaivoille lennonjohtojärjestelmää vastaavan järjestelmän. Rahtilaivaliikenteen paremman koordinoinnin ansiosta energiankulutus vähenisi selvästi, kun laivojen jopa päivien odottelu vilkkaisiin satamiin pääsemiseksi lyhenisi.

BBC kertoo myös vaasalaisista yrityksistä, jotka kehittävät seuraavan sukupolven akkuja, joihin voidaan varastoida suuria määriä tuuli- ja aurinkoenergiaa käytettäväksi silloin, kun näitä uusiutuvan energian muotoja ei ole luontaisesti saatavilla.

Toimittaja vierailee superakkuja kehittävän startup-yritys Geyser Batteriesin tiloissa yliopiston kampuksella.

– Kampus on meren äärellä rauhallisella paikalla, ja saaristoon on kauniit näkymät, toimittaja Benke sanoo.

BBC vierailee myös Woima Corporationissa ja kertoo jätteiden muuttamisesta energiaksi polttamalla ne.

Erika Benke toteaa, että Vaasassa uskotaan, että ratkaisu ongelmiin löytyy yhteistyöllä. Hänen mukaansa alueella syntyvä tekniikka auttaa meitä siirtymään uusiutuviin energiamuotoihin.

Jakso kestää 23 minuuttia. Pääset kuuntelemaan podcastin tästä linkistä.

 

EDIT 18.10.2019 klo 9:26 Juttua korjattu, toimittaja vieraili Woima Corporationissa, ei Vaskiluodon Voimalla. Podcastissa toimittaja puhuu vain Voimasta (tai Woimasta).

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta