Tilaajalle

Atria lopettaa lammasteurastuksen Kauhajoella, lakkautuksella ei ole henkilöstövaikutuksia, mutta tuottaja on harmissaan

KAUHAJOKI

Atrian Kauhajoen nautateurastamolla loppuu vuodenvaihteessa lampaiden teurastaminen. Niitä on teurastettu vuosittain parituhatta. Toiminta on ollut hyvin sesonkiluonteista, ja Kauhajoki on ollut yhtiön ainoa toimipaikka, missä lammasteurastuksia on tehty.

– Me olemme ottaneet teuraslampaita vastaan muutamalta sopimustilalta sekä osuuskuntien jäseniltä, ja myyneet lihat ruhoina eteenpäin. Jalostusaste on jäänyt alhaiseksi, ja yhtiössä on vuosien mittaan pohdittu aika ajoin lampaista luopumista, kertoo Atria Naudan hankintajohtaja Sinikka Hassinen.

Atria on tiivistänyt yhteistyötään Kemissä toimivan Veljekset Rönkä oy:n kanssa, joka teurastaa ja jatkojalostaa lammasta.

– Heillä on Meri-Lapin karitsa, jolla on sopimustuotantoa ja lampaanlihan jalostusta. Heillä on ehkä enemmän tarjota tähän toimintaan lisäarvoa kuin Atrialla. Olemme olleet tuottajiimme yhteydessä, ja jokainen itse harkitsee, kenen yhteistyökumppaniksi siirtyy. Rönkä on yksi vaihtoehto, Hassinen sanoo.

Vöyriläinen lammasfarmari Christer Ollqvist on toimittanut lampaita Atrialle muutaman vuoden, ja ollut hyvin tyytyväinen niin palveluun kuin hintoihin.

– Toivoisin, että he miettisivät vielä uudelleen tätä päätöstä, ja kehittäisivät toimintaa. Kyllä tämä on suuri menetys. Lisäksi päätös tuli aivan liian äkkiä. Jatkaisivat nyt ainakin muutaman kuukauden ensi vuonna, että ehdimme etsiä uudet yhteistyökumppanit.

Kauhajoella noin 250 ihmistä työllistävän Atrian nautateurastamon toimintaan lopettamisella ei ole mitään vaikutuksia, eikä ketään tulla irtisanomaan, toteaa tuotantopäällikkö Ilpo Seppänen.

Kauhajoen yksikön pääluottamusmies Janne Rinta-Könnö vahvistaa saman.

– Lammasteurastusta on tehty erikoisteurastamossa ehkä kolmena päivänä viikossa. Siellä on töissä kaksi miestä, mutta tekemistä riittää jatkossa huonokuntoisten nautojen teurastamisessa.

Rinta-Könnö arvioi, että lampaita on teurastettu parhaina viikkoina 120-150 eli kymmenessä viikossa 1500.

– Sanotaan että yhteensä siinä on tehty parin kuukauden työt vuodessa, ja nekin ajoittuu paljolti pääsiäisen alle, kun lampaanlihalla on menekkiä. Näin syksyisinkin lampaita on tavallista enemmän, kun talveksi niitä poistetaan tiloilta.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta