Tilaajalle

Alajärveläisen maanviljelijän kuvauspäivä sai yllättävän käänteen – Söpö tyttökissa antoi piut paut tonttulakille ja syöksyi varpusparven kimppuun

Sen piti olla sympaattinen, mutta haastava joulukuvaussessio, jossa maatiaiskissan päähän puetaan punainen tonttulakki eteläpohjalaisessa maalaismaisemassa.

– Ajatuksen tasolla nämä olivat maailman hienoimmat joulukuvat. Söpö pieni kisuli tonttulakki päässä joulukranssin kanssa. Käytännön tasolla... aloitetaan siitä suunnitelmasta: Laita kranssi kenolleen riukuaitaa vasten ja sen sisään herkkuraksuja. Laita kissalle tonttulakki ja kanna se kranssin luo. Poistu nopeasti takavasemmalle, jotta kerkeät ottaa kuvan kun kissa syö. Näe kuitenkin jo tässä vaiheessa silmäkulmastasi, kun kissa painaa tonttulakki kenossa leikkimökin alle, kirjoittaa alajärveläinen harrastajavalokuvaaja Tuulia Nelimarkka Intagram-tilillään.

Tässä kohtaa lukijan on helppo kuvitella, ettei kaikki todellakaan sujunut kuin Strömsössä. Nelimarkka jatkaa tarinan juoksutusta:

– Ota raksupussi ja lähde houkuttelemaan kissaa pois leikkimökin alta. Kun olet hetken maanitellut kissaa pois mökin alta, huomaa että kissan pupillit laajenevat lautasiksi ja ennen kuin kerkeät edes ajatella miksi, kissa juoksee tonttulakki mahan alla läpättäen kohti varpusparvea (se kuinka tonttulakki oli mahan alle pyörähtänyt, jää mysteeriksi). Ennen kuin ehdit edes ajatella, tonttulakkikostaja hyppää varpusen kiinni lennosta. Tässä vaiheessa kuulet jo selkäsi takaa, kun juuri paikalle sopivasti saapunut yleisö on kuolla nauruun. Voit vain toivoa ettei kyseinen tirppa ollut se kuuluisa jouluaamun varpunen...

Maanviljelijän kuvilla lähes 7000 seuraajaa

Alajärveläisellä Tuulia Nelimarkalla on lähes 7 000 seuraajaa ilmaisessa kuvien ja videoiden jakamissovelluksessa Instagrammissa.

– Tämä on ihan harrastus. Olen ammatiltani maanviljelijä, ja meillä on emolehmiä sekä lihasikoja. Meillä on vanhempien kanssa vielä yhtymä, joten yhdessä pyörittämällä ehtii vielä vähän harrastaa valokuvausta.

Joulun alla Nelimarkan seuraajissa ihastusta ovat herättäneet juuri talvisen riemukkaat kuvat maatiaiskissan seikkailuista tonttulakki päässä ja tonttulakki takaraivolla saalistusvietin otettua vallan.

Vaikka kissan kuvaussession taustatarina on hulvatonta luettavaa, Nelimarkka osaa kertoa erityisesti myös kuvillaan.

– Meidän vähän hullut kissat ja tuholaistorjujat. Se oli vähän epäonnistunut joulukuvaus. Enää ei ole tuota jouluaamun varpusta olemassa, Nelimarkka viittaa Topeliuksen tunnettuun joulurunoon vuodelta 1859.

Tuoreimpiin kuviin päässyt puolitoistavuotias valkoharmaa tyttökissa, Sashi on peräisin Seinäjoen löytöeläinkodista.

Oletko kauan harrastunut valokuvausta?

– Joku kymmenisen vuotta varmaan.

Mikä sai kuvauskipinä syttymään?

– Voitin pikkusiskon kanssa vuonna 2005 4H:n valokuvauskisasta pienen pienen digikameran. Siihen aikaan nuorena ei ollut hirveästi digikameroita ja filmikameralla kuvaaminen oli aika kallista. Digikameralla tuli kuvattua aika paljon ja siitä se sitten lähti, vuonna -92 syntynyt Nelimarkka taustoittaa.

Millaisella kalustolla nykyään kuvaat?

– Minulla on Nikonin peilitön järjestelmäkamera. Se on mukavan pieni. Vaihdoin juuri, kun vanha paljon käytetty alkoi hajota käsiin.

Valokuvaajan visuaalinen silmä pakottaa kysymään, kun kerran Alajärvellä ollaan:

Oletko sukua Nelimarkan kuvataitelijasuvulle?

– Tosi kaukaista sukua, tuumaa Tuulia Nelimarkka ja sanoo edustavansa suvun maanviljelyshaaraa.

Nelimarkka on kuvannut huomattavan paljon hevosia.

Kenen hevosia ne ovat?

– Ne ovat vähän kenen sattuu. Tuttujen hevosia. Muut (kuvatut) eläimet ovat minun.

Nelimarkka on kuvannut paljon tilauksesta nimenomaan hevosia, ja matkan varrella kysyntä on kasvanut sivutoimeksi ja mukaan on tullut muun muassa rippikuvauksia ja muuta. Pääasiassa kuvauskeikat ovat suuntautuneet Etelä-Pohjanmaalle.

– Tämä ammatti häiritsee matkustamista.

Tuoreimpien kuvien joukossa on muun muassa vangitsevia otoksia ylväistä hevosista, jotka näyttävät aivan fantasiaelokuvien kuvastosta tutuilta eläinsankareilta.

– Ne kuvat ovat itse asiassa Portugalista, jossa kävimme kaverin kanssa oikein hevoskuvauslomalla. Ajattelin, että nyt pitää, kun kerran oli mahdollisuus, ja harvoin pääsee pitempää matkaa tekemään.

KommentoiLuetuimmat Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiSuosituimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää maakunnasta