Tilaajalle

Tärkeää on kohdata tavallisia ihmisiä ja antaa heille aikaa, muotokuvia maalaava Marja Kolu sanoo

Närpiöläinen taideyhdistysaktiivi Karin Lipkin-Forsén istuu korkealle tuolille malliksi. Kuvataiteilija Marja Kolu alkaa hahmotella hiilellä paperille päälaen kaarta.

Kaksikko juttelee vapautuneesti samalla kun naisen kuva piirtyy viiva viivalta valmiimmaksi.

Hetken päästä Kolu tarttu pensseliin ja lisää kuvaan väriä. Vartin tai toisen kuluttua paperilla on valmis pieni taideteos, josta huokuu kaikuja kohtaamisen hetkestä.

Kuvasta tunnistaa mallin, mutta siinä on jotakin enemmän.

– Pidän ihmisistä ja kasvojen tutkimisesta. En hae niinkään näköisyyttä, vaan jotain syvempää. Juttelemme ja nappaan kuvaan mukaan jotakin ihmisen ilmeistä ja olemuksesta. Jos emme puhuisi, kuvasta tulisi jäykkä, Kolu sanoo.

Kolun näyttely aikaisemmista vastaavalla metodilla tehdyistä muotokuvista on esillä lokakuun ajan Närpiön taidehallissa.

Kolu on tehnyt hetken kohtaamisesta syntyviä muotokuvia vuodesta 2015, jolloin hän pystytti Potrettikioskin Vaasan kalasatamaan.

Ideana oli silloinkin se, että satunnaisessa ja lyhyessä kohtaamisessa syntyy muotokuva. Kuva mallin kasvoista on vain osa teosta.

Ihmiset nauttivat siitä, että he tulevat kuvatuiksi. Potrettikioskissa kävi kokonaisia perheitä, joskus jopa koirineen.

Näyttelyn kuvat ovat vanhempia. Kolulle ei jää enää alkuperäisiä kappaleita.

– Annan kuvat nykyisin mallin mukaan. Se saa ihmiset tulemaan kuvattaviksi. Toki joskus he eivät löydä kuvista itseään, mutta moni myös ilahtuu lopputuloksesta.

Kolu jatkaa muotokuvaamisen lajityyppiä, jolla on taidehistoriassa pitkät juuret. Missä esimerkiksi renessanssiaikana näköisyys ja vallan symbolit olivat olennaisia, Kolun projekti antaa muotokuvaukselle uusia merkityksiä.

Tärkeää on kohdata tavallisia ihmisiä ja antaa heille tilaa.

– Kohtaamiset ovat usein hyvin tunnepitoisia. Muotokuvan tekeminen on erikoinen kohtaamisen tapa. Kuvat ovat muuttuneet syvällisemmiksi projektin myötä, Kolu myöntää.

Yksi osa projektia oli vaasalaisen Setlementti-yhdistyksen Huru-ukkojen kuvaaminen reilu vuosi sitten. Yhteistyö alkoi, kun Kolu kävi luennoimassa ryhmälle kuvista.

Kolu sanoo olevansa onnekas, että pääsi tekemään miesryhmän kanssa muotokuvia.

– He olivat 70-80-vuotiaita eläkeläisiä, joista 17 tuli malleiksi – entisiä vanginvartijoita, poliiseja ja ties mistä ammateista. En olisi ikinä kohdannut heitä, ellei tätä mahdollisuutta olisi ollut. Istuin heidän kanssaan tunnin kerrallaan.

Palosaarella oli näyttely Huru-ukkojen kuvista ja Pohjanmaan museo osti kokoelmiin yhdeksän teosta.

Läänintaiteilijana Pohjanmaalla vuosina 2010-2013 olleen Kolun muotokuvaprojekti on edennyt välillä apurahoilla, välillä ilman.

Viime vuonna projektiin tuli Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastolta rahaa, jolla työt saatiin kehystetyiksi. Nyt Kolulla on Taiteen edistämiskeskuksen puolivuotinen apuraha taiteelliseen työhön sekä kohdeapuraha muotokuvanäyttelyille ja työpajoille.

Valmistelussa on ensi vuoden elokuun näyttely Galleria Sculptoriin Helsinkiin. Sen hän tekee yhdessä ruotsalaisen Peter Johanssonin kanssa.

Alun perin kuvanveistäjäksi valmistunut Kolu on arvostetun Helsingin Etelärannassa sijaitsevan gallerian näyttelyajasta iloinen.

– Hienoa, että sain tämän mahdollisuuden. Kuvanveistäjänä saan tehdä niin vähän, myös tilateoksia julkisille paikoille esimerkiksi mosaiikeista Vaasan Palosaaren lisäksi Kuopiossa, Oulussa ja Jyväskylässä tehnyt Kolu sanoo.

Marja Kolun näyttely Muotokuvan uusi tuleminen Närpiön taidehallissa, Mittistan, Närpiöntie 16, 31.10. saakka.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat