Tilaajalle

Seinäjokelaislähtöisen Maija Anttilan, 31, tuottama näytelmä saa ensi-illan joulukuussa New Yorkissa – ”En meinaa uskoa tätä itsekään”

Vaikka aamu on New Yorkissa vielä varhainen, Maija Anttila , 31, vastaa puheluun kiireen keskeltä.

– Meillä on tässä just production meeting , mutta on mulla tässä hetki, no worries .

Anttila pomppaa haastateltavaksi siis tuotantopalaverista. Siellä on pähkäilty kuntoon 4. joulukuuta ensi-iltansa saavan MsTrial -näytelmän puvustusta, lavastusta ja valoja.

Näytelmän harjoitukset ovat alkaneet New Yorkissa tiistaina. Se on Anttilalle iso asia, sillä hän on rakentanut Yhdysvalloissa itselleen tuottajan uraa jo vuosia.

MsTrial on ensimmäinen tuotanto joka valmistuu.

– En meinaa uskoa tätä itsekään, Anttila iloitsee.

Tiimissä vahva roolittaja

MsTrial on yhdysvaltalaisen Dep Kirklandin kirjoittama raiskausta ja sitä seuraavaa oikeustaistelua käsittelevä näytelmä.

Anttilan tuottamana se tulee esitettäväksi New World Stages -teatterin noin 200-paikkaiseen vitossaliin New Yorkin Manhattanille.

Ammattikielellä tällaisia pieniä teattereita kutsutaan myös Off-Broadway-teattereiksi, sillä suuri osa niistä sijaitsee samalla alueella maineikkaiden Broadway-teattereiden kanssa.

Näytelmän ohjaa Rick Andosca. Pääosat näytelmässä esittävät Christine Evangelista ja Dep Kirkland. Evangelista on esittänyt pääosaa muun muassa HBO Nordicilla taannoin näkyneessä The Arrangement -sarjassa sekä ollut mukana muutamassa jaksossa The Walking Deadia .

Kirkland puolestaan on näyttäytynyt muun muassa parissa Twin Peaksin kolmoskauden jaksossa.

Maineikkain nimi työryhmässä on nainen näiden kiinnitysten takana. MsTrialin roolituksesta on vastannut Judy Henderson, joka on voittanut tiiminsä kanssa kaksi parhaan draamasarjan roolituksen Emmy-palkintoa sarjasta Isänmaan puolesta .

– Hänen kanssaan päästiin aivan uskomattomille vesille. Judy sanoi esimerkiksi Christinestä, että tämä nainen on kohta ihan superstara, Anttila kehuu.

Iso teatteriketju herättää toiveita

Seinäjokelaislähtöinen Anttila on asunut Yhdysvalloissa nyt 11 vuotta. Hän lähti alun perin maahan opiskelemaan näyttelijän työtä New Yorkin The American Academy of Dramatic Artsiin.

Pian valmistumisensa jälkeen hän perusti kaksi tuotantoyhtiötä ja alkoi rakentaa itselleen tuottajan uraa.

Vuosien varrella työn alla on ollut sekä televisioon että elokuvaksi useita tuotantoja, joita ei kuitenkaan ole saatu valmiiksi.

Viimeisen reilun vuoden ajan Anttila on keskittynyt pelkästään MsTrialin saattamiseen teattereihin. Projektin toteutuminen varmistui elokuussa.

Esityksiä on kalenterissa aluksi kolmeksi kuukaudeksi, mutta Anttila toivoo esitysten jatkuvan myös sen jälkeen.

– Samassa teatterikonsernissa on parikymmentä teatteria. Jos asiat menevät hyvin, he haluavat pitää meidät mukana, Anttila uskoo.

Anttilasta käyty kovaa keskustelua

Anttila nousi Suomessa vuosi sitten ammattipiirien keskusteluun. Elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen kirjoitti Suomen Kuvalehteen kolumnin, jossa hän moitti suomalaista mediaa siitä, miten kritiikittömästi Anttilan aiemmista hankkeista oli kirjoitettu.

Anttila on kertonut aiemmin suuren budjetin hankkeistaan medialle jo työstövaiheessa. Kun hankkeet ovat jääneet toteutumatta, Anttilasta on piirtynyt kuva henkilönä, jonka suuret projektit suuressa maailmassa eivät toteudu.

– Olen vain ignorannut kaiken ja todennut, että on helppo huudella, jos ei ole itse täällä, Anttila sanoo.

– Nyt se on tässä näin. Asiat tapahtuvat.

Anttila sanoo uskoneensa koko ajan, että tuotantojen saaminen läpi on mahdollista myös Yhdysvalloissa. MsTrialista hän toivoo uralleen lisäpotkua.

– Pr-toimisto haluaa tuoda esille nyt myös minun tarinaani, koska se on symbioosissa näytelmän tarinan kanssa.

Aihe kiinnostaa

Niin, näytelmän aiheella on tässä ajassa potentiaalia. Se kertoo raiskauksen uhriksi joutuneesta naisesta, joka asettuu valta-asemassa olevaa miestä vastaan.

Kirklandin teksti on saanut ensiesityksensä jo 17 vuotta sitten, mutta Anttila katsoo sen toimivan nykyajassa erinomaisesti.

– Koen aiheen tärkeäksi, kun voin siihen paljon samastua. Minulla on ollut omia kaameita kokemuksiani täällä.

Anttila on aiemmin kertonut mediassa muun muassa siitä, miten yksi tuottaja oli odottanut häntä koe-esiintymiseen alastomana.

– Tämä on valitettavasti naisten elämää täällä.

MsTrialin Anttila haluaa viedä niin pitkälle kuin eväitä riittää.

– Voin ottaa rinnalle muitakin projekteja, mutta totta kai vedän tätä niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Fakta: MsTrial

-Tulee ensi-iltaan 4. joulukuuta New World Stages -teatterilla New Yorkissa. Ennakkonäytöksiä 14. marraskuuta alkaen.

-Näytelmän tuottaa Maija Anttilan Soulgaze Films -tuotantoyhtiön alla toimiva MsTrial Theatrical.

-Tuotannon budjetti on noin miljoona dollaria eli noin 900 000 euroa.

-Näytelmän on käsikirjoittanut Dep Kirkland. Sen ohjaa Rick Andosca. Pääosia esittävät Christine Evangelista ja Dep Kirkland. Muissa rooleissa muun muassa Janie Brookshire ja Gayle Samuels.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat