Tilaajalle

Seinäjoelta lähtöisin oleva lehtikuvaaja ylsi Tieto-Finlandia -ehdokkaaksi – ”Tämä on huikea juttu”

Uudet Tieto-Finlandia -ehdokkaat on julkistettu. Tänä vuonna mukana on myös eteläpohjalaisväriä.

Ehdolla on Seinäjoelta lähtöisin olevan lehtikuvaajan Anssi Jokirannan kuvittama kirja Metsä meidän jälkeemme (Like). Kirjan kirjoittajat ovat Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä.

Journalistisella otteella kirjoitettu teos käsittelee suomalaisen metsän tilaa ja tulevaisuutta. Se pohtii muun muassa sitä, millaista on luonnontilainen metsä, miten se on muuttunut ja millaisia jälkiä tehometsätalouden aikakausi on jättänyt.

Kirjan tekijät kulkivat metsissä kuvaten ja haastatellen metsien kanssa tekemissä olevia ihmisiä. Noin kolmasosa kolmesataasivuisen teoksen sisällöstä on Jokirannan valokuvia.

– Tämä on huikea juttu. Olo on todella etuoikeutettu. Ehdokkaina on kovia kanssakilpailijoita ja todella kovia teoksia jäi ulkopuolelle. Salaa kyllä haaveilimme ehdokkuudesta, mutta sitä ei uskaltanut silti ajatella, Anssi Jokiranta kommentoi tuoreeltaan ehdokkaiden julkistamisen jälkeen.

Inarista Helsinkiin

Kirjan artikkelit ulottuvat Helsingistä Inariin. Etelä-Pohjanmaalla tekijät kävivät Kauhavalla. Kauhavalta tehty artikkeli käsittelee helmipöllöjä.

Jokiranta nostaa mieliinpainuvimmaksi reissuksi kuvausmatkan Rovaniemen eteläpuolella sijaitsevaan Pisavaaran luonnonpuistoon. Se on eräs Euroopan tiukimmin suojelluista luonnonsuojelualueista, jonne pääsee vain Metsähallituksen luvalla.

Metsä meidän jälkeemme on ensimmäinen kirja, johon Jokiranta on tehnyt laajan kuvituksen. Hän otti kirjaa varten vapaata työstään Lapin Kansan lehtikuvaajana. Kirjan tekoon saatiin Koneen Säätiöltä apuraha.

– Oli mahtava tilaisuus päästä tekemään pitkäjänteistä työtä. Lehtikuvaajan työ on niin nopeatempoista. Oli asennoiduttava aivan uudenlaiseen ajankäyttöön, Jokiranta kertoo.

Tuomaristo kiitteli kirjaa ajankohtaiseksi, kiihkottomaksi ja moninäkökulmaiseksi metsä- ja ilmastopuheenvuoroksi, jossa ihmisten luontohavainnot, kokemukset ja tunteet sekä asiantuntijatieto lomittuvat antoisasti ja luontevasti.

– Kokonaistaideteos on kirjalliselta tyyliltään erinomainen, kuvitukseltaan vaikuttava ja ulkoasultaan lukemaan houkutteleva.

Muut ehdokkaat

Muut ehdokkaat ovat Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan Huipputuloiset - Suomen rikkain promille, Ville Ropposen ja Ville-Juhani Sutisen Luiden tie - Gulagin jäljillä, Aapo Roseliuksen ja Oula Silvennoisen Villi itä, Andrei Sergejeffin Egyptin historia - Kleopatran ajasta arabikevääseen ja Taina Tervosen ja Anna Aution Hukkuneet.

Palkinnonsaajasta päättää emeritusprofessori, tietokirjailija Sixten Korkman.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat