Tilaajalle

Rehupiiklesin viimeisellä levyllä maamies rukoilee, ettei tytär naisi sivaria Teuvalta – kulttibändin huumori jättää kaiken kuulijan vastuulle

Perjantaina se pysähtyy vielä viimeisen kerran, aikakone 1990-luvulta.

Rehupiiklesin viimeinen albumi, tuplalevy Ilimastom’muutos sisältää vanhan liiton huumorimusiikkia, joka näinä korrektiuden aikoina tuntuu suorastaan kerjäävän loukkaantuneita kommentteja.

Kappaleessa Maamiehen rukous pyydetään korkeammilta voimilta, ettei oma tytär naisi sitä Teuvan sivaria eikä vasemmistohallitus pääsisi valtaan.

Herra, äänestäthän säkin keskustaa , päättyy rukous.

Missään ei alleviivata, onko teksti piruilua, yhdenlaisen maailmankuvan puhdasta dokumentointia vai tehty puoliksi tosissaan. Kaikki jätetään kuulijan vastuulle.

Jyrki Keskinen kertoo, miten Rehupiikles päätyi tekemään yli kymmenen vuoden levytystauon jälkeen jälleen albumillisen rehellistä huumorimusiikkia.

 

Viimeinen levy

 

Päätös vielä yhden Rehupiikles-albumin tekemisestä syntyi 3–4 vuotta sitten, kun bändin pääsäveltäjä Joose Tammelin lupasi muulle bändille, että näin tapahtuu.

Ideoita ja valmiita biisejä oli kertynyt nippu, ja bändiä kutkutti saada laulut myös tallennettua.

Levy jää kuitenkin yhtyeen viimeiseksi. Albumien julkaisemisessa kun ei ole Keskisen mukaan mitään järkeä.

– Meillä oli riita siitä, teemmekö tästäkään enää fyysistä levyä. Hävisin sen äänestyksen ja teimme.

Jäähyväiset albumimaailmalle jätetään kuitenkin kulta-aikojen tyyliin, sillä Ilimastom’muutoksesta tuli tuplalevy.

Kappaleita on 20, mittaa yli kaksi tuntia.

 

Humppa Hitleristä

 

Levyllä absurdia huumoria on mukana niin soitossa kuin sanoituksissa.

Bändin tapa toimia kulminoituu tuplalevyn päättävään 40-minuuttiseen humppaan, jonka päähenkilönä on Kuortaneelle muuttava Adolf Hitler.

Erityisesti Tammelin tekee biisiensä sovituksista mutkikkaita. Keskisen mukaan osa jutuista on hirvittävän vaikeita soittaa.

Muuten Keskinen toteaa albumilla laulettavan "mukavista asioista".

– Lihavuus, vanheneminen, kuolema, listaa Keskinen.

– Bändillä on sellainen teema, että omalla rahalla saa tehdä mitä lystää.

Teitä ei haittaa, että kaikki tulkinta jää kuulijan vastuulle?

– Ei.

 

Mozartia ja The Beatlesia

 

Rehupiiklesin alkuperäinen idea on ollut tehdä humoristisia käännöksiä The Beatlesin kappaleista Etelä-Pohjanmaan murteella.

Beatles-käännöksiä on myös tulevalla albumilla. Lisäksi versioitavaksi on päätynyt muun muassa James Brownia, jonka Living in America taipuu levyllä muotoon Living in the Kurikka .

Jopa Mozart saa osansa. Häneltä versioidaan klassikko Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen .Levyllä kuullaan myös esimerkiksi oopperalaulaja Juha Uusitalon ääntä.

Albumin etukannen tekstit on sudittu Paintilla. Levyn ykkös- ja kakkospuolella on omat nimensä, Köökki ja Porstua .

 

Lopun alkua?

 

Ilimastom’muutoksen jääminen Rehupiiklesin viimeiseksi levyksi on Keskisen mukaan selvä asia. Joku voisi myös luulla, että 1980-luvulla perustettu yhtye alkaa näin ollen jo jäähdytellä.

Muuta lopunajan saarnaamista Keskisen puheissa ei kuitenkaan ole. Keskinen painottaa, että bändi on täysin voimissaan eikä tässä ole kyse mistään viimeisestä voimanponnistuksesta.

– Suoratoistojuttuja tulee vielä, yksittäisiä kappaleita. Ja videoita, Keskinen sanoo.

Levynjulkaisukeikat Etelä-Pohjanmaalla yhtye vetää tuttuun tapaan isolla yhdeksänhenkisellä kokoonpanolla. Loppua toiminnalle ei näy.

– Joose on aika usein lausunut, että tämä on viimeinen lausuntoni ja bändi lopettaa. Minä en sellaista lausuntoa tule koskaan antamaan.

Rehupiikles 1.11. Jalasjärven Kuplahallilla, 2.11. Kauhajoen Wanhassa Mestarissa ja 9.11. Seinäjoen Rytmikorjaamolla.

Lisää aiheesta

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat