Tilaajalle

Pamela Tola otti riskin ja teki esikoisohjauksenaan komedian seksistä – Alkuperäinen tanskalainen käsikirjoitus koki täysremontin: ” Asetelma oli vanhanaikainen ja naishahmot kuin yhdestä muotista”

VAASA

Swingaus = Parinvaihto. Pariskunta sopii kokeilevansa yleensä seksuaalista kanssakäymistä toisten ihmisten kanssa.

Swinger = Tanskalainen vuonna 2016 julkaistu elokuva, jossa keski-ikäinen mies ja hänen vaimonsa suuntaa parinvaihtomatkalle tarkoituksenaan löytää vaihtelua keskiluokkaiseen elämäänsä.

Swingers = Suomalainen viime viikolla ensi-iltansa saanut elokuva, jossa joukko pariskuntia vetäytyy kartanoon parinvaihtoa kokeilemaan. Ohjaajana Pamela Tola .

– Minulla oli ennakkoluuloja elokuvan aihetta kohtaan, Tola sanoo.

Hän mietti, millainen riski olisi tehdä ensimmäisenä pitkänä ohjaustyönä komedia parinvaihdosta. Mitä se kertoisi hänestä?

– Tämä kuitenkin tuli vähän puskista, eli en miettinyt viittä vuotta, että tällaisen elokuvan haluan tehdä. Lopulta provosoiduin ja innostuin ajatuksesta niin paljon, että päätin mennä pelkoa päin.

Tola kysyi itseltään, mitä pahaa on siinä, että ihmisistä, tunteista ja parisuhteista kertovan elokuvan kenttänä on parinvaihtomatka.

– Elokuvassa on syviä ja vakavia aiheita. Komediassa on se hieno puoli, että saa nauraa, ja elokuva antaa toivoa, mutta samalla voi käsitellä vakavia asioita.

Tola vieraili Vaasassa elokuvateatteri BioRexissä kertomassa Swingersin tekemisestä. Mukana olivat myös näyttelijät Miitta Sorvali ja Janne Kataja .

37-vuotias Pamela Tola tunnetaan parhaiten näyttelijänä. Hänen kykynsä komediennena tulivat koko kansalle tutuiksi viimeistään Napapiirin sankarit -elokuvissa. Ennen Swingersiä hän oli ohjannut kaksi lyhytelokuvaa vuonna 2011.

Hän kertoo haluavansa ohjata lisää, vaikka ei aiokaan jättää näyttelijän työtä.

– Tarinan kertominen monesta eri kulmasta kiinnostaa minua.

Tilaisuus pitkän elokuvan tekemiseen avautui Tolalle tuottaja Jesse Fryckmanin kautta. Fryckman luki käsikirjoituksen, kun tanskalaista Swinger-elokuvaa kuvattiin.

Elokuvan toinen osatuottaja Janne Kataja kertoo, että sen jälkeen komedian suomalainen versio alkoi vasta hakea muotoaan.

– Ajatus oli ensin, että Niina Lahtinen tekee siitä täydellisen adaptaation samoilla hahmoilla. Sitten kun Pamela (Tola) tuli mukaan, he huomasivat, että tanskalainen huumori ei sovi lainkaan Suomeen.

Katajan mukaan tanskalaisten huumori on tanskalainen huumori on räävitöntä, tummaa ja siinä tapahtuu aina pahin mahdollinen variaatio.

– He nauravat asioille, joille suomalaisten mielestä ei aina voi nauraa.

Pamela Tola kertoo myös, että Tanskan Swinger-elokuvan naishahmot olivat kuin yhdestä muotista, ja alkuasetelma tuntui muutenkin vanhanaikaiselta.

– Halusimme erityyppisiä hahmoja, joilla on erityyppisiä energioita. Naisroolit kirjoitettiin uusiksi. Lisäksi tämä on vahvasti ensemble-elokuva siinä missä tanskalainen versio nojaa yhteen päähahmoon.

Miitta Sorvali näyttelee elokuvassa parinvaihtoviikonlopun miljöönä toimivan kartanon emäntää.

– Draamarooliin teen aina paljon taustatyötä. Tilannekomediassa se saattaisi rikkoa hahmojen keveyden. Kun keskustelin tästä ohjaajan kanssa, hänestä oli vain hyvä, että en ollut liikaa pohtinut hahmoani.

Sorvali kiittelee tuotantoryhmää erityisesti siitä, että kohtauksia ehdittiin harjoitella ennen kuvauksia. Itse kuvaukset kun olivat todella lyhyet.

– Samalla ehdimme keskustella, miltä jokin kohtaus tuntuu ja myös jakaa ajatuksiamme seksuaalisuudesta.

Nadia Paavola

Kommentoi
Luetuimmat kulttuuri -uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat kulttuuriuutiset

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat