Tilaajalle

Oletko avaruusseikkailujen ystävä? – sunnuntaina Seinäjoella yli 50-henkinen orkesteri tulkitsee Star Warsia ja Star Trekiä

Jos klassiset avaruusseikkailut ovat lähellä sydäntäsi, sunnuntai voi olla vuoden paras päivä vierailla klassisen musiikin konsertissa.

Seinäjoki Symphonic Band nimittäin esittää isänpäivän kunniaksi Seinäjoki-salissa konsertin avaruusaiheista elokuvamusiikkia. Kappaleita kuullaan muun muassa vanhoista Tähtien sodista (1977, 1980), Tähtiportista (1994) ja Star Trek: ensimmäinen yhteys -elokuvasta (1996).

Esityksistä vastaa peräti 51-henkinen sinfoninen puhallinorkesteri, joka koostuu pääosin lähialueen harrastajista.

Tähtien sodista mukana ovat tunnetuimmat pääteemat, kertoo orkesterin johtaja Petri Salo.

Viime vuoden konsertti menestyi

Seinäjoki Symphonic Band kokeili elokuvateemaista isänpäiväkonserttia ensimmäisen kerran viime vuonna. Se oli menestys.

– Siellä oli melkein sali täynnä. Meillä oli siellä muun muassa Indiana Jonesia , Ramboa , Batmania ja Rockya . Ajattelimme, että näitä voisi tehdä lisääkin, kun se veti niin hyvin, Salo kertoo.

Tämän vuoden konserttiin Salo valitsi kappaleet tutkimalla avaruusaiheista elokuvamusiikin tarjontaa netistä.

– Setti on aika mielenkiintoinen. Valitsin mielestäni parhaat kappaleet mukaan.

Seinäjoki Symphonic Band on vuonna 1991 perustettu yksityinen harrastajaorkesteri, joka koostuu suurimmaksi osaksi Etelä-Pohjanmaan musiikkiopiston entisistä oppilaista.

Orkesteria on koko sen toiminnan ajan johtanut opiston pasuunansoitonopettaja Salo. Perinteisestä sinfoniaorkesterista se eroaa siten, että joukosta puuttuvat jousisoittimet.

Orkesterissa tuubaa soittava Tero Parkkinen kertoo elokuvamusiikin soittamisen olevan mielekästä.

– Soittajat joutuvat tekemään töitä enemmän kuin normaalisti. Elokuvamusiikissa on omat juttunsa, Parkkinen sanoo.

Tuttuja elokuvakappaleita on Parkkisen mukaan muutenkin mukava soittaa.

– Tuntuu, että se uppoaa hyvin yleisöön. Ainahan se on mukava soittaa, kun on yleisöä.

Pituudeltaan sunnuntain konsertti on noin puolitoista tuntia. Konsertti on väliajallinen. Esillä on musiikin lisäksi myös kuvia elokuvista virittämässä tunnelmaa.

Leffamusiikki nyt suosiossa

Orkesteri on kooltaan Seinäjoella harvinainen ilmestys. Harrastajarinkiin kuuluu kaikkiaan noin 60 soittajaa, joita on mukana eri konserteissa vaihteleva määrä. Soittajia asuu nykyään eri puolilla Suomea, mutta suurin osa on lähtöisin Seinäjoen seudulta.

– Meillä on harjoitukset kerran kuussa. Soittajat käyvät samalla kotiseudullaan, Petri Salo kertoo.

Orkesteri pitää vuodessa pari-kolme suurta konserttia, joilla se rahoittaa toimintaansa.

Ensi vuonna edessä on myös konserttimatka Keski-Italian Orvietoon, jossa orkesteri esiintyy noin 40 hengen kokoonpanolla paikallisessa teatterissa ja tuomiokirkossa. Orvieto on Seinäjoen entinen ystävyyskaupunki, ja orkesteri on vieraillut siellä soittamassa kerran ennenkin.

Ulkomaanmatka on kaikkiaan joukon yhdestoista. Muita matkoja on suuntautunut muun muassa Barcelonaan, Sardiniaan ja Saksaan.

Elokuva-aiheiset konsertit ovat viime vuosina vetäneet mainioisti yleisöä ympäri Suomen. Saman on todennut myös Seinäjoki Symphonic Bandin ohjelmistosta vastaava Salo.

– Elokuvamusiikki on nostanut päätään ja se on lisääntymään päin, jos sitä vertaa klassiseen puhallinmusiikkiin. Se vetoaa sekä yleisöön että soittajiin.

Star Wars - avaruusmusiikin konsertti Seinäjoki-salissa sunnuntaina.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat